Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιο είναι το επόμενο βήμα – Τι αποκαλύπτει ο συνιδρυτής της DeepMind


 Θεωρείται ένας από τους «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ο άνθρωπος που έστησε την θυγατρική εταιρεία DeepMind την οποία αρχικά απέκτησε η Google και στη συνέχεια η  Alphabet και ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο λόγος για τον Μουσταφά Σουλεϊμάν που αποκαλύπτει ποια θα είναι η επόμενη σελίδα στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Βρετανός ερευνητής και επιχειρηματίας παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και εκτίμησε ότι η σημερινή μορφή της τεχνητής νοημοσύνης είναι απλά ένα στάδιο. Σε αυτή την φάση τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης περιμένουν τις ερωτήσεις των χρηστών και δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις.

«Φανταστείτε να μην είχατε το ανθρώπινο σφάλμα. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να χτίσουμε τεχνητή νοημοσύνη που να αντικατοπτρίζει πραγματικά τον καλύτερο συλλογικό μας εαυτό και τελικά να κάνει καλύτερες ανταλλαγές, με μεγαλύτερη συνέπεια και δικαιοσύνη, για λογαριασμό μας», επιμένει στην συνέντευξη του ο Μουσταφά Σουλεϊμάν.

Διαδραστική τεχνητή νοημοσύνη

Όπως εξηγεί θέλει να φτιάξει ένα chatbot, το οποίο θα κάνει πολλές εργασίες πέρα από το να μιλάει. Το επόμενο στάδιο, για τον Σουλεϊμάν, είναι η δημιουργία μίας διαδραστικής τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορεί να αυτονομείται και να αλληλεπιδρά κανονικά με το περιβάλλον. Για παράδειγμα θα είναι σε θέση να ζητά βοήθεια από άλλα προγράμματα και ανθρώπους προκειμένου να εκτελεί εργασίες, που έχει ζητήσει κάποιος χρήστης. Θα μπορεί, δηλαδή, να στέλνει μηνύματα, να παίρνει τηλέφωνο και να επικοινωνεί κανονικά.

«Το πρώτο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης αφορούσε την ταξινόμηση. Η βαθιά εκμάθηση έδειξε ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν υπολογιστή ώστε να ταξινομεί διάφορους τύπους δεδομένων εισόδου: εικόνες, βίντεο, ήχος, γλώσσα. Τώρα βρισκόμαστε στο παραγωγικό κύμα, όπου παίρνετε αυτά τα δεδομένα εισόδου και παράγετε νέα δεδομένα. Το τρίτο κύμα θα είναι η διαδραστική φάση. Γι’ αυτό στοιχηματίζω εδώ και πολύ καιρό ότι η συνομιλία είναι η μελλοντική διεπαφή. Ξέρετε, αντί να κάνετε απλώς κλικ στα κουμπιά και να πληκτρολογείτε, θα μιλήσετε με την τεχνητή νοημοσύνη σας», λέει ο Μουσταφά Σουλεϊμάν.

Και συνεχίζει: «Και αυτά τα AI (σ.σ. λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης) θα μπορούν να αναλάβουν δράση. Απλώς θα του δώσετε έναν γενικό στόχο υψηλού επιπέδου και θα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να ενεργήσει σε αυτό. Θα μιλάνε σε άλλους ανθρώπους, θα μιλάνε σε άλλα AI. Αυτό θα κάνουμε με το Pi».

«Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή στο τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία. Είναι μια πολύ, πολύ βαθιά στιγμή στην ιστορία της τεχνολογίας που νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι υποτιμούν. Η τεχνολογία σήμερα είναι στατική. Κάνει, χοντρικά, αυτό που της λες να κάνει. Αλλά τώρα η τεχνολογία θα είναι κινούμενη. Θα έχει την δυνητική ελευθερία, αν τη δώσεις, να αναλάβει δράση. Είναι πραγματικά ένα βήμα αλλαγής στην ιστορία του είδους μας το ότι δημιουργούμε εργαλεία που έχουν αυτού του είδους την αυτενέργεια» τονίζει ο επιχειρηματίας.

Επίσης πιστεύει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δυνατό ρυθμιστικό νομοθετικό πλαίσιο και δεν είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Βρετανός επιχειρηματίας έχει μία βαθιά πίστη στην τεχνολογία ως μία δύναμη μπορεί να κάνει καλό και εξηγεί ότι το μέλλον θα φέρει πιο αυτόνομα λογισμικά.

Απόλυτα ελεγχόμενα λογισμικά

Σε ερώτηση για τα μειονεκτήματα που έχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι μπορεί να αποτελεί έναν δίκαιο και ακριβή τρόπο για να παρασχεθούν υπηρεσίες στους χρήστες. Απαντάει και στις ενστάσεις για τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα λογισμικά και εξηγεί ότι το Pi είναι απίστευτα ελεγχόμενο.

«Δεν μπορείς να κάνεις το Pi να παράγει ρατσιστικά, ομοφοβικά, σεξιστικά ή οποιαδήποτε είδους τοξικά πράγματα. Κοιτάξτε το Character.ai. [Το Character.ai είναι ένα chatbot για το οποίο οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές «προσωπικότητες» και να τις μοιραστούν στο Διαδίκτυο για να συνομιλήσουν με άλλους.] Χρησιμοποιείται κυρίως για ρομαντικά παιχνίδια ρόλων και εμείς είπαμε από την αρχή ότι ήταν εκτός ατζέντας. Δεν θα το κάνουμε. Εάν προσπαθήσετε να πείτε: «Γεια, αγάπη μου» ή «Γεια, γλυκιά μου» ή κάτι τέτοιο στο Pi θα αντιδράσει αρνητικά», σημειώνει ο επιχειρηματίας.

«Αλλά θα έχει απίστευτο σεβασμό. Αν αρχίσετε να παραπονιέστε για τους μετανάστες στην κοινότητά σας που παίρνουν τις δουλειές σας, το Pi δεν πρόκειται να σας προκαλέσει και να σας κουνήσει το δάχτυλο. Το Pi θα ρωτήσει και θα είναι υποστηρικτικό και θα προσπαθήσει να καταλάβει από πού προέρχεται αυτό και θα σας ενθαρρύνει να δείξετε ενσυναίσθηση. Ξέρετε, αξίες που σκέφτομαι εδώ και 20 χρόνια», αναφέρει ο Μουσταφά Σουλεϊμάν.

Ποιος είναι

Για πολυεκατομμυριούχος στον κλάδο της τεχνολογίας ο Μουσταφά Σουλεϊμάν έχει ένα πολύ ασυνήθιστο παρελθόν. Όταν ήταν μόλις 19 ετών παράτησε το πανεπιστήμιο και έφτιαξε μία τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για μουσουλμάνους σε νεαρή ηλικία. Εργάστηκε για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Βρετανία.

Στη συνέχεια έγινε ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας Deep Mind, που θεωρείται από τις ηγετικές εταιρείες στην τεχνητή νοημοσύνη. Το 2014 αγοράστηκε από την Google και ο ερευνητής εργάστηκε ως επικεφαλής της ομάδας της Google, για την νομοθεσία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Το 2022 ίδρυσε την εταιρεία Inflection, που έχει συγκεντρώσει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από την Microsoft, την Nvidia, τον Μπιλ Γκέιτς και τον ιδρυτή του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν.

Στις αρχές του χρόνου δημιούργησε το Pi, που είναι ο αντίπαλος του ChatGPT στην τεχνητή νοημοσύνη. Μαζί με τον συγγραφέα και ερευνητή, Μάικλ Μπασκάρ έχουν γράψει το βιβλίο για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης με τίτλο: «The Coming Wave: Technology, Power, and the 21st Century’s Greatest Dilemma».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις