Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

«Bright Star»: Δεν προσκλήθηκε η Τουρκία στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση ΗΠΑ - Αιγύπτου


 Γεωργία Γαραντζιώτη

Μπορεί η Τουρκία τους τελευταίους μήνες να παρουσιάζεται ως ειρηνική δύναμη στη περιοχή της Μεσογείου, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει πείσει ακόμα τις χώρες-μεγάλες δυνάμεις της περιοχής, τις οποίες προσπαθεί να προσεγγίσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση της Μεσογείου, που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος και έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, η Τουρκία ήταν για ακόμα μια φορά απούσα, παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κάιρο.

Σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν προσκλήθηκε στην μεγάλη διακλαδική Άσκηση, η χώρα μας έδωσε ισχυρό «παρών» στέλνοντας μεγάλη στρατιωτική δύναμη.

Η Άσκηση συντονίστηκε απο τη στρατιωτική βάση Μοχάμεντ Νατζίμπ και σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές συμμετείχαν πάνω απο 8.000 στρατιώτες.

Η χώρα μας συμμετέχει στην «BRIGHT STAR» απο το 2001 αποδεικύοντας το υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στην Άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα 34 χώρες, μεταξύ αυτών η Κύπρος, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και για πρώτη φορά η Ινδία, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρξε συμμετοχή και απο τους τρείς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικότερα:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, 3 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64 και 1 Μηχανοκίνητη Ομάδα Πεζικού.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 340 Πολεμικής Μοίρας "Αλεπού" και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου .
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό η Φρεγάτα "Eλλη" το Αρματαγωγό "Χίος" και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
  • Από την ΔΕΠ, 10 Ελαστικές Λέμβοι τύπου Zodiac Mk V, 4 Τροχοφόρα Θωρακισμένα Οχήματα , 2 Οχήματα Ειδικών Αποστολών POLARIS MRZR, 1 Λόχος Πεζοναυτών, 1 Ομάδα του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων και 1 Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών.
  • Αξιωματικοί επιτελείς, σύνδεσμοι και παρατηρητές στο Επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης.

Tα σενάρια

Κατά την διάρκειά της Άσκησης έγιναν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αεροπορικών, ναυτικών και ειδικών επιχειρήσεων με έμφαση στην αντιμετώπιση απειλών τρομοκρατικών ενεργειών, μη επανδρωμένων συστημάτων και γενικότερα μη συμβατικού πολέμου, που συνέβαλαν στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών χωρών, και στην καταπολέμηση κοινών απειλών και κινδύνων στην περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η πρώτη διμερής άσκηση «BRIGHT STAR» πραγματοποιήθηκε το 1980 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Camp David που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1978 μεταξύ Αιγύπτου και Η.Π.Α και είχε σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.