Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρόλο εκκαθαριστών Παππάς και Πολάκης


 Αναπόφευκτος δείχνει ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την εκλογή Κασσελάκη, καθώς με ορίζοντα το Συνέδριο, οι «προεδρικοί» θα δείξουν την έξοδο από το κόμμα σε όσους δεν συνταχθούν με τη νέα ηγεσία και τις επιταγές της.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα εκτεθεί. Και επειδή δεν έχει ιδέα από την κομματική πραγματικότητα και επειδή δεν θέλει να αποκτήσει, κυρίως όμως επειδή δεν πρέπει να φθαρεί από τον εσωκομματικό πόλεμο.

Στο παρασκήνιο οι «εκκαθαριστές» θα αναλάβουν να «καθαρίσουν» το κόμμα, για να το μετατρέψουν σε αυτό που ήδη περιέγραψε ο Ευάγγελος Αποστολάκης. «Ούτε τάσεις ούτε φατρίες ούτε επαναστάσεις μέσα στο κόμμα ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. Οποιος δεν θέλει να κάτσει στην άκρη».

Οι βασικές επιταγές της νέας ηγεσίας είναι δύο:

Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε τη βασική ευθύνη για τις εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική αιτία για τις εκλογικές ήττες ήταν η σκόπιμη υπονόμευσή του εκ των έσω, εσωκομματική Βαβέλ, οι παραφωνίες, οι διαφορετικές φωνές, η απουσία ενιαίου στίγματος, οι τάσεις, η κομματική γραφειοκρατία κ.λπ.

Δεύτερον, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο είναι αδιαπραγμάτευτη. Οποιος διαφωνεί να παραιτηθεί, αλλιώς θα φύγει.

Ρόλο εκκαθαριστών του κόμματος από τους διαφωνούντες αναλαμβάνουν για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη -υπό την εποπτεία του Αλέξη Τσίπρα- ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, με σκοπό να κάνουν ό,τι δίστασαν να κάνουν επί Τσίπρα. Να ωθούν στην έξοδο όποιον δεν συνταχθεί με τη νέα ηγεσία με ορίζοντα το Συνέδριο, όπου αναμένεται η τελική αναμέτρηση «προεδρικών» – «Ομπρέλας».

Ο νέος πρόεδρος θα παραμείνει στο κέντρο του κάδρου, θα μιλάει για «φως, ελπίδα και ενότητα», θα επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα λέει και κανένα «πολακικό τσιτάτο» για να δίνει τροφή στα διαδικτυακά τρολ του κόμματος που ξανάπιασαν δουλειά. Οπως αυτό που είπε στους δημοσιογράφους ότι τιμά το λειτούργημά τους, «το οποίο μια μέρα θα το κάνουν χωρίς επιρροή από κυβερνήσεις…».

Η «δαιμονοποίηση» των ΜΜΕ συνεχίζεται και για έναν πρόσθετο λόγο σε αυτούς που ήδη γνωρίζουμε. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αισθάνεται έτοιμος να εκτεθεί στα ΜΜΕ. Μεσοπρόθεσμα θα αποδεχθεί αιτήματα για συνεντεύξεις κ.λπ., αλλά βραχυπρόθεσμα θα απαντά στο TikTok, στο Twitter και γενικά στα social media με βιντεάκια στον πρωθυπουργό. Βιντεάκια που, όπως και στον ένα μήνα της προεκλογικής του εκστρατείας, ετοίμαζαν γνωστές ελληνικές εταιρίες παραγωγής και πολυπληθές κομματικό επιτελείο.

Ενα μικρό δείγμα τού τι πρόκειται να συμβεί στο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα έδωσε ήδη ο Παύλος Πολάκης, που επιτέθηκε στα social media εναντίον του Γιώργου Σταθάκη, χωρίς να κρύβει τις προθέσεις του νέου αρχηγού και όσων τον συμβουλεύουν και τον περιβάλλουν. Με αφορμή το χαρακτηρισμό «Πέπε Γκρίλο» που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Σταθάκης για τον Στέφανο Κασσελάκη, σε ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «αχαρακτήριστη ανάρτηση» και κατηγόρησε τον κ. Σταθάκη ότι ο κόσμος διάλεξε «ξέροντας τι ακριβώς έγινε τον Φλεβάρη φέτος… αλλά μάλλον δεν το πήρες χαμπάρι». Και κατέληξε: «Οχι μόνο δεν ψάχνει για Πέπε Γκρίλο, αλλά βασικά απέρριψε με πάταγο όλους τους αυτοδιορισμένους θεματοφύλακες και ιδιοκτήτες του, της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ και της ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΗΣ-ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΣΗΣ».

Παράλληλα, την ίδια… δουλειά έχουν αναλάβει να κάνουν έμπιστα στο σύστημα Τσίπρα τρολ του Διαδικτύου, που χθες «έδιναν» στους ψηφοφόρους και το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Στέλιο Κούλογλου, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη ως «υπονομευτές» του νέου προέδρου, δημοσιεύοντας αναρτήσεις και ηχητικά από συνεντεύξεις τους στα ΜΜΕ. Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το νέο «στρατηγείο» του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε επειδή στην ανάρτησή του δεν έδινε συγχαρητήρια στον Στέφανο Κασσελάκη. Για τον Στέλιο Κούλογλου, η άποψή του ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να προσεταιριστεί τους ηττημένους ώστε να αποφευχθούν παραπέρα τριγμοί και η εκτίμηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα ροκ έγινε κόμμα ποπ». Για τον Δημήτρη Βίτσα, ενόχλησε η απάντησή του ότι συνεχίζει να πιστεύει πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει την εμπειρία και τη γνώση να διοικήσει ένα κόμμα, όπως είχε πει και προεκλογικά. Και για τον Πάνο Σκουρλέτη ενόχλησαν δύο πράγματα: Πρώτον, η κριτική που ασκεί στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μη λέει τίποτε, ότι είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση στις εκλογές προς τη δεύτερη τετραετία αύξησε τα ποσοστά της, και, δεύτερον, η διαφωνία του με το σύνθημα «Στέφανε, άλλαξέ τα όλα», όταν ρώτησε: «Ολα τι; Να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά;».

Την ίδια ώρα, κάποιοι σχολίαζαν δηκτικά ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «πρώτος εφοπλιστής με καρτοκινητό τηλέφωνο», ο οποίος μάλιστα σύντομα πρόκειται να πάει στις ΗΠΑ για να μαζέψει τα… χειμωνιάτικα ρούχα, αφού εδώ είχε έρθει για… διακοπές και δεν είχε σκεφτεί ότι θα έμενε μόνιμα, πολύ περισσότερο πως θα γινόταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Ο «δάσκαλος» και ο «μαθητής»

Η χθεσινή συνάντηση του νέου Στέφανου Κασσελάκη με τον παλιό Αλέξη Τσίπρα ήταν μία συνάντηση που αναμενόταν. Αυτό που δεν αναμενόταν ήταν το υποτιμητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη κλίμα της συνάντησης, όπου οι δυο τους εμφανίζονται μπροστά στις κάμερες σαν δάσκαλος και μαθητής, σαν ο πρώτος να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του στον δεύτερο, ο οποίος χαριτολογώντας καθησυχάζει όσους ανησυχούν με τη σχεδόν προσβλητική φράση για την περίσταση αλλά και τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ο Στέφανος μαθαίνει γρήγορα…».

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο γραφείο του τέως πρωθυπουργού στη Βουλή, προτού ο Στέφανος Κασσελάκης αναλάβει τα νέα καθήκοντά του στην Κουμουνδούρου, ενώ τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευαν ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Βασίλης Κόκκαλης. «Οι χαρές δεν είναι περίσσιες στην πολιτική», είπε… διδακτικά στον νέο πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η μόνη συνισταμένη όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των ψηφοφόρων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ: «Τον τιμώ και είμαι εδώ πέρα για να διατηρήσω την παρακαταθήκη του ζωντανή και εύχομαι να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς που μου έχει παραδώσει».

Μετά τη Βουλή, ο κ. Κασσελάκης είχε σειρά συναντήσεων με κομματικά στελέχη και κομβικά πρόσωπα για τη στελέχωση του επιτελείου του στην Κουμουνδούρου -όπου εγκαταστάθηκε από χθες αφήνοντας το γραφείο της οδού Στουρνάρη- και στη Βουλή.

Το «σύστημα Τσίπρα» σε θέσεις-κλειδιά

Χρέη διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης, νέα εκπρόσωπος Τύπου θα είναι η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Δώρα Αυγέρη, ενώ νέος διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα και πρώην βουλευτής, Γιώργος Τσίπρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επόμενες ανακοινώσεις θα αφορούν στις αυξημένες αρμοδιότητες των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη, τις αρμοδιότητες του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος συνοδεύει παντού τον νέο πρόεδρο, ενώ φαίνεται να παραμένει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Σωκράτης Φάμελλος και αντιπρόεδρος της Βουλής η Ολγα Γεροβασίλη.

Στην «ομάδα κρούσης» αναμένεται να συμμετέχει και ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας Νικόλας Φαραντούρης (επίσης πουλέν του Αλέξη Τσίπρα, όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης), ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του νέου προέδρου για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος (σ.σ.: ακούγεται η Θεοδώρα Τζάκρη).

«Εγώ θεωρώ ότι στο πολιτικό αυτό εγχείρημα χωράνε πάρα πολλοί. Μπορεί κάποιοι να μη βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στη νέα προσπάθεια. Από κει και πέρα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι ενωμένοι να συνδιαμορφώσουμε τη νέα αυτή συνθήκη και, βεβαίως, να βρούμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε και μια κοινή συνισταμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την ίδρυσή του και ύστερα, ανέκαθεν υπήρξε ένας τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς. (…) Δεν υπήρξε ιδεολογική ομογενοποίηση αλλά το επόμενο διάστημα θα πρέπει να απαντά με καθαρό τρόπο, ώστε να έχει και συγκεκριμένο στίγμα», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο Διονύσης Τεμπονέρας, που έκανε λόγο για «σοκ ηγεσίας» το οποίο χρειαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί εξέλαβαν αυτές τις δηλώσεις ως ενισχυτικές του σεναρίου ότι θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Σύντομα το τετ α τετ με Μητσοτάκη

Μετά από αρκετά χρόνια η σχέση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πιθανότητα να μπει σε μια κανονικότητα. Αυτό τουλάχιστον σηματοδοτεί το χθεσινό συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο δεν διήρκεσε αρκετή ώρα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν για να συζητήσουν και θα αναλάβουν τα γραφεία τους τις λεπτομέρειες.

Πάντως στη Ν.Δ. δεν αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα, καθώς όλα έδειχναν ότι ο Κασσελάκης θα έκοβε πρώτος το νήμα, από τη στιγμή που το εκλογικό σώμα επί της ουσίας δεν διαφοροποιήθηκε τόσο ώστε να μπορέσει η Αχτσιόγλου ή να κλείσει την ψαλίδα ή να κερδίσει την αναμέτρηση.

Στο Μαξίμου συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τόνιζαν ότι δεν υποτιμούν κανέναν, αλλά θα δουν όταν… ξεφουσκώσει αυτή η ένταση που υπήρξε λόγω της εκλογικής διαδικασίας και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την επικοινωνία θα κληθεί να περάσει στην πολιτική. Και κυρίως τι γραμμή θα ακολουθήσει, έχοντας στο βάθος του μυαλού τους ποιοι είναι αυτοί που στήριξαν τον Κασσελάκη (Πολάκης, Παππάς κ.λπ.).

Η πρώτη πάντως εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι αυτήν την ώρα η μπάλα έχει περάσει στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλα χαρακτηριστικά από ό,τι είχε η Αχτσιόγλου, απειλεί περισσότερο κατά το Μαξίμου τη Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

«Μου έδωσαν συγχαρητήρια οι εφοπλιστές»

«Είναι εξαιρετική η άποψή μου για τον Μητσοτάκη. Στα Χανιά είναι ο Στέφανος και ο Μητσοτάκης», δήλωσε ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη, Θεόδωρος, μία μέρα μετά την εκλογή του γιου του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Προκάλεσε μάλιστα πολλαπλό… βέρτιγκο στους εσωκομματικούς αντιπάλους του νέου επικεφαλής του κόμματος, καθώς δήλωσε (MEGA) ότι έχει δεχθεί συγχαρητήρια από όλους τους εφοπλιστές για την εκλογή του γιου του, τον οποίο χαρακτήρισε «μάνατζερ».

Σημείωσε ότι ο ίδιος δραστηριοποιείται παγκοσμίως στα μεγαλύτερα ναυπηγεία του κόσμου, ενώ αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στην καμπάνια του Τζο Μπάιντεν. «Ο Στέφανος συμμετείχε στην καμπάνια του Μπάιντεν για γερουσιαστής, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να πάει στον Λευκό Οίκο επειδή ήταν λίγα τα χρήματα».

Ο Θεόδωρος Κασσελάκης αναφέρθηκε και στις πολιτικές πεποιθήσεις της οικογένειας. «Είμαστε δημοκρατικοί εδώ και πολλά χρόνια. Οταν λέμε δημοκρατικοί, εννοώ ότι πάντα πιστεύουμε στο λαό και ότι ο λαός πρέπει να ανταμειφθεί από εμάς στις προσπάθειές μας». Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στην «τύχη να γνωρίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά. Πραγματικά ήμουν πολύ ενθουσιασμένος, είχα την ευκαιρία να ακούσω και να μάθω πάρα πολλά, και ήταν πάντα τα πιστεύω μας στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις