Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Εξωθούν σε παραίτηση τον Ράμμο για να βάλουν στο χέρι την ΑΔΑΕ

 


Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει ξανά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αυτή τη φορά με προσπάθεια «εκκαθάρισης» στελεχών της που δεν... βολεύουν τα κυβερνητικά σχέδια για απόλυτο έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών και υπηρεσιών της χώρας.

Απώτερος στόχος είναι η απομάκρυνση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, ο οποίος έχει δημιουργήσει αρκετές φορές πονοκέφαλο στην κυβέρνηση επειδή κάνει τη δουλειά του -ως οφείλει κάθε όργανο που επιτελεί έργο υπέρ των πολιτών. Φυσικά, το Μαξίμου επιδιώκει ταυτόχρονα να σώσει και την ελεγχόμενη από αυτό ΕΥΠ από την επιβολή υψηλού προστίμου για τις παρακολουθήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε την αξιοπιστία της Υπηρεσίας εκθέτοντας κατ' επέκταση την κυβέρνηση για το σκάνδαλο.

Η τακτική που ακολουθείται αυτή τη φορά είναι η σύγκληση της Διάσκεψης Προέδρων της Βουλής αύριο για την αντικατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών της ΑΔΑΕ με το πρόσχημα ότι έχει λήξει η θητεία τους. Η βιασύνη της κυβέρνησης αιτιολογείται αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ επρόκειτο να συνεδριάσει μία μέρα μετά, την Παρασκευή, με εισήγηση στην ημερήσια διάταξη την επιβολή τσουχτερού προστίμου στην ΕΥΠ, επειδή παρενέβη το καθήκον της στο πλαίσιο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, με βασικό πρωταγωνιστή το Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εισηγητικά προτείνεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. Άλλωστε, η ΑΔΑΕ είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, αφού η υπηρεσία αποφεύγει να παραδώσει στην Αρχή ευαίσθητα στοιχεία που αφορούν σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, έπειτα από έλεγχο που έκανε στις εγκαταστάσεις της μυστικής υπηρεσίας.

Και καθώς η θητεία του Χρήστου Ράμμου δεν έχει λήξει, και άρα δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή του, η κυβέρνηση προχωρά στην αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή, που είναι η αντικατάσταση των παλιών μελών και η τοποθέτηση του Γιώργου Μπακάλη στη θέση του αντιπροέδρου της Αρχής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο διευθυντής της ΑΔΑΕ εξετάζει την υποβολή παραίτησης, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρα εξαναγκασμό σε παραίτηση, καθώς ο ρόλος του αναμένεται ουσιαστικά να υποβαθμιστεί.

Η πρόταση του Μαξίμου για τα νέα μέλη είναι:

Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Παλιάτσος

Οι Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Σταύρος Κωστόπουλος, Παναγιώτης Τρακάδας, Χαράλαμπος Τσιλιώτης ως τακτικά μέλη της Αρχής.

Υπεκφυγές και αλλοίωση εικόνας από Βορίδη

Να παραποιήσει την πραγματικότητα, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας, επιχείρησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αφενός ο κ. Βορίδης έθεσε το ερώτημα γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μειώνει το δικαίωμα του Κοινοβουλίου να ασκήσει τα νόμιμα καθήκοντά του, σε σχέση με την επιλογή μελών της ΑΔΑΕ. Αφετέρου φανέρωσε εμμέσως το γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχεύει την ΑΔΑΕ, λέγοντας: «Που τις ξέρει (ο κ. Ανδρουλάκης) τις αποφάσεις της Αρχής; Πώς τις γνωρίζει; Πού ξέρει τι θα αποφασίσει η ολομέλεια; Εγώ δεν το ξέρω. Εγώ δέχομαι ότι η Αρχή με ακεραιότητα, και τα μέλη της θα διαβουλευθούν και σύμφωνα με την πεποίθηση τους θα πάρουν μία απόφαση. Εσείς από πού γνωρίζετε εκ των προτέρων την απόφαση αυτή, και λέτε ότι το κίνητρο μας είναι να αποφύγουμε αυτή την απόφαση»;

Στη συνέχεια, μίλησε για τις «συμπτώσεις», δηλώνοντας πάντως πως ο ίδιος τρέψει «απόλυτο σεβασμό» στην Αρχή. Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας, και αφού σημείωσε ότι την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Βουλής στην Διάσκεψη των Προέδρων ανέφερε ότι πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής των νέων μελών της ΑΔΑΕ, επισήμανε τα εξής: «Ακούστε, επειδή σας αρέσουν οι συμπτώσεις. Αμέσως μετά, η Αρχή, τη στιγμή που ακόμα τα πράγματα σε μια σειρά ζητημάτων ήταν ανοιχτά, επέλεξε να συγκαλέσει ο πρόεδρος, όπως έχει δικαίωμα, την ολομέλεια, για την Τετάρτη. Οποία σύμπτωσις! Την Πέμπτη ξεκινάει η διαδικασία εκλογής νέων μελών και την Παρασκευή ορίζεται η συγκεκριμένη συνεδρίαση. Το ποιος ακολουθεί ποιον και για ποιο λόγο, εγώ το αφήνω στην κρίση σας. Εγώ έχω απόλυτο σεβασμό στην Αρχή και σταματώ εδώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις