Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε νέο είδος ταραντούλας – Είναι μπλε ηλεκτρίκ

 


Βαθιά σε ένα μαγκρόβιο δάσος στην Ταϊλάνδη, ένα μικροσκοπικό, φωτεινό μπλε πλασματάκι ήταν φωλιασμένο μέσα στον αυτοπεριστρεφόμενο ιστό του στην κοιλότητα ενός δέντρου. Οι επιστήμονες μελετούσαν τις ταραντούλες στην επαρχία Phang-Nga όταν συνάντησαν το πολύχρωμο πλάσμα και συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένα νέο είδος.

ADVERTISEMENT

Οι νέες ταραντούλες είναι γνωστές ως Chilobrachys natanicharum, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο ZooKeys. Διακρίνονται από το σπάνιο μπλε-ιώδες χρώμα τους που μοιάζει με «ηλεκτρικούς σπινθήρες».

Οι ταραντούλες έχουν λαμπερά μπλε και βιολετί τρίχες στα πόδια τους που μοιάζουν με «ηλεκτρικούς σπινθήρες», είπαν οι επιστήμονες. Chomphuphuang N, Sippawat Z, Sriranan P, Piyatrakulchai P, Songsangchote C μέσω ZooKeys

Τα αρσενικά δείγματα που συλλέχθηκαν από ερευνητές κυμαίνονταν σε μέγεθος από περίπου 1,51 ίντσες έως 2,19 ίντσες μήκος ενώ τα θηλυκά δείγματα που συλλέχθηκαν ήταν περίπου 2,24 ίντσες και 2,66 ίντσες, αναφέρει η μελέτη. Τα πλάσματα έχουν σκούρα γκρίζα πόδια, σημείωσαν οι επιστήμονες. Τα πάνω μέρη των ποδιών τους είναι καλυμμένα με σκούρες τρίχες ενώ τα κάτω είναι βιολετί και μεταλλικό-μπλε. Η κοιλιά και τα κλωστήρια τους είναι σκούρα καφέ.

Το αρσενικό C. natanichiarum έχει μαύρα καβούκια – τα πάνω μέρη του σώματός τους – ενώ τα θηλυκά έχουν μεταλλικές-μπλε και βιολετί τρίχες διάσπαρτες στο καβούκι τους, σύμφωνα με ερευνητές. Οι θηλυκές και οι νεαρές αρσενικές ταραντούλες φαίνεται να έχουν περισσότερες μοβ από τις μπλε τρίχες σε διάφορα μέρη του σώματος.

Οι ταραντούλες έχουν μοναδικά μπαλώματα από τρίχες. Όταν τα πλάσματα τρίβουν αυτά τα όργανα σε επιφάνειες, παράγεται ένας θόρυβος που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με άλλες ταραντούλες. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος ή των εμφανίσεων εδάφους, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι επιστήμονες είπαν ότι το γένος Chilobrachys ειδικότερα έχει μοναδικές αγκάθιες στήλες (τρίχες) που είναι γνωστές ως «χτύπες» που αποτελούν το όργανό τους που διαπερνά.

Μια νεαρή ταραντούλα μέσα σε μια χοάνη-ιστό φωλιασμένη μέσα σε μια κοιλότητα δέντρου. Chomphuphuang N, Sippawat Z, Sriranan P, Piyatrakulchai P, Songsangchote C μέσω ZooKeys

Οι ερευνητές είπαν ότι οι ταραντούλες είναι πιθανώς κατανεμημένες σε όλο το νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης, ιδιαίτερα σε δάση μαγκρόβιων όπου τα πλάσματα μπορούν να ζήσουν μέσα σε κοιλότητες δέντρων. Το είδος ονομάστηκε από μια εταιρεία στην Ταϊλάνδη που κέρδισε μια εκστρατεία δημοπρασίας ονομασίας. Πήρε το όνομά του από δύο στελέχη της εταιρείας, τον Natakorn Changrew και τον Nichada Changrew.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις