Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

«ΠΛΗΡΗΣ ΟΠΛΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ» – ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΠΛΑ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ – ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ


 Η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αναπτύξει μια πολιτική και οικονομική αυτονομία από τη Δύση πολιτικά, ιδεολογικά και οικονομικά και να καθιερωθεί ως αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη έχοντας τον πρώτο λόγο στην υπεράσπιση των συμφερόντων της. Μια από τις έμπρακτες προτεραιότητες προς υλοποίηση της επιδιωκόμενης πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας και της απεξάρτησης από δυτικά (ιδιαίτερα αμερικανικά) οπλικά συστήματα είναι η ανάπτυξη της τουρκικής βιομηχανίας όπλων. Η βιομηχανία όπλων της Τουρκίας είναι μεγαλύτερη και πιο αυτάρκης από ποτέ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από 1 δισ. δολάρια το 2002 σε 11 δισ. δολάρια το 2020. Το 70% με 80% των αναγκών του τουρκικού στρατού, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ, καλυπτόταν κάποτε από ξένους προμηθευτές. Πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 30%. Από τον Μάιο του 2004, ο αριθμός των έργων αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα έχει αυξηθεί από 62 σε 750 και ο αριθμός των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας από 56 σε 2.700. Το 2021 οι τουρκικές εξαγωγές οπλικών και αεροδιαστημικών συστημάτων έφθασαν στο ποσό – ρεκόρ των 3,2 δισ. δολαρίων.

Όλα αυτά ανέλυσαν το τελευταίο διάστημα πολλά δυτικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ αλλά γνωστό αγγλικό περιοδικό, κάτι που με την σειρά του προκάλεσε κολακευτικά λόγια για τον σουλτάνο στα αντίστοιχα ΜΜΕ της Τουρκίας. Πάμε να δούμε κάποια βασικά σημεία, αλλά τόσο σημαντικά για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει δίπλα μας.

Προσοχή στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας

Το βρετανικό περιοδικό Economist επέστησε την προσοχή στην ταχεία άνοδο της Τουρκίας  για τους νέους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο και τη δυναμική που αυτή έχει εισέλθει στον χώρο.  Τα τοπικά και εθνικά βήματα που κάνει η Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζουν να συζητιούνται σε όλο τον κόσμο. Αυτό το μήνα, το βρετανικό περιοδικό Economist επέστησε την προσοχή στα βήματα που έκανε η Τουρκία στο άρθρο του με τίτλο «Γνωρίστε τους νέους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο». Με την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ στη Ρωσία, τα βλέμματα σε όλο τον κόσμο στράφηκαν ξανά σε «συμφωνίες όπλων». Ο Economist επέστησε την προσοχή στην Τουρκία: Προκαλεί προβλήματα στις ανεπτυγμένες χώρες! Στην ανάλυσή του για το θέμα, το περιοδικό ανέφερε ότι οι πέντε μεγαλύτεροι πωλητές όπλων στον κόσμο, η Αμερική, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν πάνω από τα τρία τέταρτα των εξαγωγών όπλων και έγραψε ότι η κατάσταση στην αγορά άρχισε να αλλάζει με νέους κατασκευαστές όπλων.

ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δίνοντας παραδείγματα τουρκικών UAV και SIHA, τα οποία εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου και μπορούν να συμμετάσχουν σε πόλεμο και ειρήνη, το περιοδικό εφιστά την προσοχή στις συμφωνίες όπλων που έγιναν με τις χώρες του Κόλπου και στην ταχεία άνοδο της Τουρκίας.  Δηλώνοντας ότι η Τουρκία μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με την αλλαγή της γεωπολιτικής και να πουλάει όπλα φθηνότερα από τους ανταγωνιστές της, ο Economist συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του την έκθεση SIPRI 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές όπλων της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 69% μεταξύ 2018 και 2022 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της Τουρκίας στην αγορά θα διπλασιαστεί.

«ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ»

Ο Economist επεσήμανε επίσης ότι ο στόχος της Τουρκίας για τις εξαγωγές όπλων για φέτος είναι τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και είπε: «Η Τουρκία υπονομεύει τους ανεπτυγμένους πωλητές όπλων στην εξαγωγή αμυντικών προϊόντων».

«ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΛΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ»

Στην ανάλυση του βρετανικού περιοδικού τονίστηκε ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των αναπτυσσόμενων εξαγωγέων όπλων και την προσοχή τράβηξε η δήλωση «Η Τουρκία πλησιάζει μέρα με τη μέρα στην αυτονομία στην παραγωγή όπλων».

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΗΠΑ

Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε τους τελευταίους μήνες, τα αμερικανικά ΜΜΕ επέστησαν επίσης την προσοχή στην ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και δήλωσαν ότι η στρατηγική της Άγκυρας για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αυτάρκη αμυντικού τομέα και την ενθάρρυνση των εγχώριων επενδύσεων χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έφτασε τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών όπλων το 2022, ποσό υψηλότερο από τους ετήσιους αμυντικούς προϋπολογισμούς ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, το CNBC είπε: «Το εικοσάχρονο έργο του Ερντογάν, στο οποίο συνεχίζει να κάνει ισχυρές κρατικές επενδύσεις σε τοπικές εταιρείες. έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις