Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Αστεροειδής Bennu: η NASA σκοπεύει να αλλάξει την πορεία του

 


Ο αστεροειδής Bennu, που διαθέτει ισχύ ισοδύναμη με 22 ατομικές βόμβες, βρίσκεται σε μια πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Γη. Η NASA παρακολουθεί την πορεία του αυτού του αστεροειδούς. Αυτός ο συγκεκριμένος αστεροειδής περνά κοντά στη Γη κάθε έξι χρόνια, αλλά οι πιθανότητες για μια καταστροφική σύγκρουση είναι πολύ χαμηλές, μόλις μία στις 2.700 περίπου.

Σύμφωνα με αναφορές από τη Daily Star, έχουν ληφθεί δείγματα από την επιφάνειά του, και ορισμένοι επιστήμονες υποθέτουν ότι μπορεί να προκαλέσει καταστροφή όταν πέσει στη Γη, ειδικά στην έρημο της Γιούτα, περίπου στις 24 Σεπτεμβρίου του 2182, δηλαδή σε περίπου 159 χρόνια από τώρα. Η NASA εκτιμά ότι ο Bennu μπορεί να προκαλέσει καταστροφή σε έναν ακτίνα 600 μιλίων και σχεδιάζει να αλλάξει την πορεία του αστεροειδούς.

Ήδη η NASA διενεργεί αποστολές για να μελετήσει τον Bennu και ο διευθυντής της ομάδας της αποστολής OSIRIS-REx, Rich Burns, δήλωσε ότι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αυτής της προσπάθειας, με λίγα μίλια που απομένουν να διανύσουν. Ο διαστημικός βράχος Bennu έχει περίπου το ένα τρίτο του μιλίου σε πλάτος, ενώ ο αστεροειδής που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων είχε περίπου έξι μίλια σε πλάτος, περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από τον Bennu.

Το μεγάλο ερώτημα μετά τις επίσημες δηλώσεις της NASA παραμένει: πως ακριβώς σκοπεύουν να αλλάξουν την πορεία ενός αστεροειδούς που βρίσκεται δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την ακτίνα της Γης και με τι τεχνολογία;


Πηγή: Enternow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις