Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, η οποία μειώνεται αισθητά με το πέρασμα τoυ χρόνου.
Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της, το δέρμα να χαλαρώνει και να δημιουργούνται ρυτίδες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και στην υγεία του δέρματος. Ισως όμως να μην γνωρίζετε ότι παίζει ρόλο και στην παραγωγή κολλαγόνου.
Το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε», ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, αφού η ακτινοβολία του δέρματος μας ξεκινάει από μέσα, από τον οργανισμό μας.
Όσο μεγαλώνουμε η δυνατότητα του σώματος να παράγει κολλαγόνο μειώνεται. Μετά την ηλικία των 35 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει με ρυθμό 1-1,5% το χρόνο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε την δράση του κολλαγόνου, αυτής της πρωτεΐνης που φροντίζει για την ελαστικότητα και την νεανικότητα του δέρματός μας.
Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στις τροφές που αυξάνουν το κολλαγόνο στον οργανισμό μας. Σε γενικές γραμμές η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα.
Ας δούμε τις 7 τροφές:
1. Σολομός
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα καταπολεμούν την ξηρότητα και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Να τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο τόνος, ο σολομός και η σαρδέλα καθώς περιέχουν πολύτιμα λιπαρά ω-3.
2. Σκούρα πράσινα λαχανικά
Βάλτε λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το κατσαρό λάχανο στη διατροφή σας κάθε μέρα. Περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται λουτεΐνη. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές χημικών συστατικών που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.
3. Ζωμός οστών κρέατος
Αν μπορούσαμε να προτείνουμε μόνο μία τροφή για την ενίσχυση του κολλαγόνου, θα ήταν ο ζωμός από οστά. Ο ζωμός των οστών βοοειδών είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία του δέρματος, ενώ ο ζωμός κοτόπουλου και γαλοπούλας είναι ιδανικός για τη στήριξη των αρθρώσεων.
4. Αβοκάντο
Περιέχει βιταμίνη Ε που βοηθά στην πρόληψη της αποικοδόμησης κολλαγόνου, καθώς στη βελτίωση της υγείας των κυττάρων του δέρματος.
5. Σκόρδο
Το θείο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη σύνθεση και την πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου.
Το σκόρδο όπως και τα πράσα, το σχοινόπρασο και τα κρεμμύδια είναι οι καλύτερες πηγές θείου.
6. Κόκκινα λαχανικά
Οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές και τα παντζάρια περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Τα κόκκινα λαχανικά ενισχύουν τα επίπεδα κολλαγόνου του οργανισμού.
7. Τα εσπεριδοειδή
Περιέχουν τεράστιες ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, η οποία επίσης παίζει ρόλο στην μετατροπή των αμινοξέων σε κολλαγόνο. Τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και αμινοξέα μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος και του κολλαγόνου στο σώμα καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για το δέρμα.
ΠΗΓΗ: Bovary.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου