Ένας «κουρσάρος» γεμάτος ιστορία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη βγαίνει σε δημοπρασία. Πόσα θα δίνατε για να τον κάνετε δικό σας;
Το Vought A-7 Corsair II που βλέπουμε στις φωτογραφίες, το οποίο παραδόθηκε αρχικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960, έχει πλούσια ιστορία, καθώς υπηρέτησε με την Attack Squadron 46 κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του στο αεροπλανοφόρο USS John F. Kennedy κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Desert Shield/Desert Storm στον Περσικό Κόλπο το 1990-91.
Τώρα έχει αποκατασταθεί σχολαστικά στην παλιά του αίγλη, στολισμένο με τα χρώματα της Μοίρας Επίθεσης 46, και διατίθεται προς πώληση στο Addison του Τέξας, έναντι μόλις 50.000 δολαρίων ΗΠΑ.
Η απόφαση να το διατηρήσει ως στατικό έκθεμα ή να ξεκινήσει μία διαδικασία αποκατάστασης για να το κάνει και πάλι αξιόπλοο εναπόκειται αποκλειστικά στον μελλοντικό ιδιοκτήτη του.
Το A-7 Corsair II εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έτοιμο να αντικαταστήσει το Douglas A-4 Skyhawk, προσφέροντας στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ένα πιο ισχυρό ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος, εξοπλισμένο με διευρυμένη εμβέλεια και δυνατότητες ωφέλιμου φορτίου.
Προερχόμενο από το επιτυχημένο Vought F-8 Crusader, το αεροσκάφος αυτό τροφοδοτούνταν από έναν κινητήρα Pratt & Whitney TF30, που το έφερε σε τελική ταχύτητα περίπου 690 mph (1.110 km/h) και του παρείχε εμβέλεια περίπου 2.280 μιλίων (3.670 km).
Η ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικών του, με ψηφιακή πλοήγηση, οθόνη προβολής (HUD) και εξελιγμένο ραντάρ, το έκανε φοβερό και τρομερό όπλο, ιδίως για αποστολές βομβαρδισμού.
Το A-7 Corsair II διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, φημισμένο για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά του.
Υπηρέτησε επίσης σε διάφορες συγκρούσεις, όπως ο βομβαρδισμός της Λιβύης το 1986 και ο πόλεμος του Κόλπου.
Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέσυρε αυτό το εμβληματικό αεροσκάφος το 1991, συνέχισε να υπηρετεί στην Αεροπορική Εθνοφρουρά μέχρι το 1993, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της στρατιωτικής αεροπορίας.
Στην χώρα μας ο «κουρσάρος» έγραψε λαμπρές σελίδες πάνω από το Αιγαίο, αποτελώντας ένα σημαντικό ατού για την ΠΑ καθώς αυτόν τον τύπο δεν τον είχαν οι Τούρκοι.
Το Α-7Η παραλήφθηκε από την Πολεμική Αεροπορία το 1975. Η αρχική παραγγελία ήταν για 60 μονοθέσια αεροπλάνα, ενώ αργότερα παρελήφθησαν και 5 διθέσια.
Αρχικά επιχειρούσαν από τις Αεροπορικές Βάσεις Λάρισας (347 Μοίρα “Περσέας”) και Σούδας (340 Μοίρα “Αλεπού“ και 345 Μοίρα “Λαίλαψ”).
Το 1993 παρελήφθησαν 43 A-7E και19 TA-7C από αποθέματα του Αμερικάνικου Ναυτικού και αντικατέστησαν τα F-104G στις 335 και 336 Μοίρες. Από το 2002 όλα τα ελληνικά Corsair επιχειρούσαν από την Αεροπορική Βάση Αράξου, μέχρι την απόσυρσή τους την 31η Οκτωβρίου 2014.
Το αεροσκάφος που παρουσιάζεται εδώ είναι η παραλλαγή A-7E, που αντιπροσωπεύει ένα από τα πολλά αεροσκάφη που υπηρέτησαν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και τη δεκαετία του 1990, συμμετέχοντας ενεργά σε διάφορες συγκρούσεις, με αποκορύφωμα τον Πόλεμο του Κόλπου.
Αποκατεστημένο στην παλιά του δόξα, αυτό το A-7E βρίσκεται τώρα στο Άντισον του Τέξας, περιμένοντας το επόμενο κεφάλαιό της ζωής του. Με 50.000 δολάρια ΗΠΑ, έχετε τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κομμάτι της ιστορίας της στρατιωτικής αεροπορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου