Από την παραγωγή και την ευημερία, στην φτωχοποίηση και την στρατιωτικοποίηση... Γράφει το Ria Novosti:
Η Ευρώπη επανεξοπλίζεται. Στον «Κήπο της Εδέμ» δρομολογούνται μονάδες συναρμολόγησης για την παραγωγή πυρομαχικών και κατασκευάζονται νέα κτίρια στρατιωτικών εργοστασίων. Οι καθαρά ειρηνικές εταιρείες μετατρέπονται σε στρατιωτικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξέχασε για λίγο τον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και εξέδωσε ένα σημαντικό διάταγμα με στόχο την αύξηση της παραγωγής όπλων.
Η διαδικασία παρακολουθείται στενά από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Οι New York Times σημειώνουν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν κάνει «τεράστιες προσπάθειες» για να χρηματοδοτήσουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό τους συγκρότημα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, όπως δείχνει η περιοχή δοκιμών της Ουκρανίας. Αμερικανοί δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων:
«Οι Ουκρανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι οι οβίδες των 155 χιλιοστών από έναν κατασκευαστή μερικές φορές δεν ταιριάζουν με τις οβίδες οβίδων άλλου κατασκευαστή».
«Τα πυρομαχικά και τα ανταλλακτικά είναι συχνά ασύμβατα, οδηγώντας σε συχνές βλάβες και δυσκολεύοντας τις επισκευές».
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας συνοδεύεται με φωτογραφίες από το σουηδικό εργοστάσιο της Saab. Στην Ρωσία είναι γνωστό για τα αυτοκίνητά του. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Saab είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα για σχεδόν εκατό χρόνια.
Στην δεκαετία του 1930, οι Σουηδοί έδωσαν καταφύγιο σε Γερμανούς κατασκευαστές μαχητικών αεροσκαφών: Στην Γερμανία είχε απαγορευτεί να παράγει αεροσκάφη από την Συνθήκη των Βερσαλλιών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι σουηδογερμανικές εταιρείες προμήθευαν το Τρίτο Ράιχ με αεροσκάφη.
Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία προώθησε με επιτυχία τα αεροσκάφη και τον οπλισμό της για εξαγωγές. Εδώ και ενάμιση χρόνο προμηθεύει τον ουκρανικό στρατό με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους. Σήμερα, με την Σουηδία να έχει ήδη το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι είναι καιρός να βάλουν την σουηδική εταιρεία στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κούρσας εξοπλισμών.
Το πρόβλημα είναι ότι το ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι από τη φύση του πολύ ανταγωνιστικό. Οι κατασκευαστές παράγουν όπλα για εξαγωγή και στοχεύουν συγκεκριμένους ξένους πελάτες. Αν αλλάξουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους, θα χάσουν πελάτες. Επιπλέον, οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ διατηρούν την κυριαρχία στις αμυντικές τους βιομηχανίες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γκάμα των όπλων που παράγονται είναι εντελώς διαφορετική. Μόνο το 18 τοις εκατό της παραγωγής του ευρωπαϊκού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος πληροί τα δηλωμένα πρότυπα του ΝΑΤΟ για όπλα και πυρομαχικά. Οι Αμερικανοί σημειώνουν με δυσφορία ότι η Ευρώπη σήμερα παράγει 27 διαφορετικούς τύπους οβιδοβόλων, 20 τύπους μαχητικών αεροσκαφών, 26 τύπους αντιτορπιλικών και φρεγατών. Αυτό είναι εξωφρενικό! «Η Ευρώπη πρέπει να ομογενοποιήσει την άμυνά της», απαιτούν οι New York Times από την άλλη πλευρά του ωκεανού.
Την ίδια άποψη εκφράζει και το Λονδίνο . Οι ειρηνικές «διακοπές» της Ευρώπης τελείωσαν, αντιμετωπίζει μια στρατιωτική δεκαετία:
«Ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια πληγωμένη, εκδικητική Ρωσία θα παραμείνει απειλή όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν ή οι ομοϊδεάτες του οπαδοί παραμένουν στην εξουσία».
Η Guardian , μια από τις πιο πονηρές εφημερίδες, αναφέρει επιδοκιμαστικά τα λόγια του εξέχοντος ναζί Ρούντολφ Χες. «Όπλα ή βούτυρο;» – Ο δημοσιογράφος Paul Taylor παραφράζει ελαφρώς αυτήν την περίφημη δήλωση και απαντά σε πλήρη αρμονία με το πρωτότυπο ρητό: «Όπλα, φυσικά»! Μην παραπονιέστε, Ευρωπαίοι, ότι έχετε μείνει χωρίς σχολεία και νοσοκομεία λόγω της κούρσας των εξοπλισμών. Όταν επιτεθούν οι κακοί του Κρεμλίνου, θα μείνετε εντελώς χωρίς σχολεία και νοσοκομεία!
Αλλά από πού θα βρεθούν τα χρήματα για όλους τους εξοπλισμούς; Ο μέσος ετήσιος μισθός ενός εργαζόμενου στην Saab είναι περίπου 53.000 ευρώ. Υπάρχουν επίσης κοινωνικές παροχές, κατάρτιση και ασφάλιση. Και αν προηγουμένως οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έβγαζαν με επιτυχία χρήματα πουλώντας όπλα, τώρα τους ειπώνεται να μην τα πουλήσουν, αλλά να τα αποθηκεύσουν εν όψει μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ρωσία. Τι γίνεται όμως αν δεν έρθουν οι «βάρβαροι Ρώσοι;
Τότε θα αποδειχθεί ότι η κούρσα των εξοπλισμών τελείωσε επιτέλους την ευρωπαϊκή οικονομία, ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησε από το lockdown του κορωνοϊού και τις αντιρωσικές κυρώσεις. Αυτό φαίνεται να είναι ακριβώς εκείνο που επιδιώκουν συντονισμένα η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.
Έτσι, οι εξαθλιωμένοι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν πραγματικά άλλη επιλογή από τον πόλεμο με την Ρωσία. Αυτό ακριβώς έκαναν το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον τη δεκαετία του 1930 για να αντιμετωπίσουν την Γερμανία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.
(…)
Η κύρια ιδέα τους είναι να μετατρέψουν την Ευρώπη σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο όπλων όπου φτωχοποιημένοι πολίτες εκπαιδεύονται στα σκοπευτήρια μετά την δουλειά και διοργανώνουν πεντάλεπτες συνεδρίες μίσους κατά της Ρωσίας.
Ένας ενιαίος στρατός, ένα ενιαίο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, μια ενιαία ιδεολογία βασισμένη στον φόβο και το μίσος κατά της Ρωσίας, μεγάλης κλίμακας προετοιμασίες για μια επίθεση στην Ανατολή. Η ΕΕ ήταν ένας «Κήπος της Εδέμ» – τώρα γίνεται το Τέταρτο Ράιχ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου