Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν τουλάχιστον 100 χρόνια έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Πολλοί αιωνόβιοι πιστώνουν τη μακροζωία τους, τουλάχιστον εν μέρει, στη θετική τους στάση για τη ζωή. Οι ειδικοί όμως τώρα υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα του να είσαι απλώς θετικός είναι υπερεκτιμημένα.
Η Roslyn Menaker, 103 ετών, δήλωσε στον Guardian ότι «η ευτυχία, η χαρά, η εκτίμηση… μια θετική προοπτική», είναι ο λόγος που έχει ζήσει τόσο πολύ. Η Ruth Sweedler, επίσης 103 ετών, είπε στο CNBC Make It ότι πάντα την επαινούσαν για την καλή της στάση σαν άνθρωπος.
Ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται ότι το να είναι θετικοί έπαιξε ρόλο στη μακροζωία τους, η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και γήρανσης είναι πιο λεπτή, υποστηρίζει ο David Watson, πρώην καθηγητής ψυχολογίας της προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame.
«Νομίζω ότι τα αποτελέσματα του να είσαι απλώς θετικός είναι υπερεκτιμημένα», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που πιστεύει ότι συνδέονται στενά με τη μακροζωία.
«Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν κάνουν ανόητα πράγματα»
Κατά την ανάλυση της προσωπικότητας, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε το «Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων», μια θεωρία προσωπικότητας που υποδηλώνει ότι τα χαρακτηριστικά των περισσότερων ανθρώπων μπορούν να ομαδοποιηθούν σε πέντε κατηγορίες: δεκτικότητα, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, συγκαταβατικότητα και νευρωτισμός.
Η ευσυνειδησία, ή το πόσο οργανωμένος και πειθαρχημένος είσαι, σχετίζεται περισσότερο με τη μακροζωία, λέει ο Δρ. Watson.
Αυτό ισχύει πιθανώς επειδή τα άτομα με υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας είναι καλύτερα στο να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι, για παράδειγμα, τείνουν να πίνουν αλκοόλ με μέτρο και να τρώνε πιο ισορροπημένα γεύματα,.
«Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν κάνουν ανόητα πράγματα, επομένως έχουν χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και καλύτερες συμπεριφορές υγείας», υπογραμμίζει ο ειδικός.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αυξήσετε την ευσυνειδησία σας όσο μεγαλώνετε. Υπάρχουν ακόμη και εργαστήρια ευσυνειδησίας που επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ενός ατόμου να αυτορρυθμίζεται.
«Η βασική ιδέα είναι ότι αν θέλετε να αυξήσετε την ευσυνειδησία σας, τότε να ενεργείτε πιο ευσυνείδητα. Και αυτή η στάση θα υιοθετηθεί και στη συμπεριφορά σας. Προσπαθήστε να είστε στην ώρα σας για να κάνετε πράγματα ή παρακολουθείτε στενά ό,τι σας ενδιαφέρει», εξηγεί ο Δρ. Watson.
Ωστόσο διευκρινίζει πως αυτό δεν σημαίνει ότι η θετικότητα δεν επηρεάζει καθόλου τη μακροζωία. Επιπλέον, η συγκαταβατικότητα μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη μακροζωία, ειδικά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων.
«Οι ψυχολογικά υγιείς άνθρωποι έχουν ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης. Μπορούν να πουν στον εαυτό τους: “Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα”. Βρίσκουν τρόπους να επαναφέρουν τον εαυτό τους σε αυτή την ισορροπία», καταλήγει ο ειδικός.
Εάν ζείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και είστε σε θέση να ανακάμψετε από τις δυσκολίες, αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη, πιο ικανοποιητική ζωή.
Πηγή: oloygeia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου