Σε 12 μέτρα για την προστασία του Μπάλου από τον υπερτουρισμό, με 2.330 άτομα ανώτατο όριο επισκεπτών σε δύο βάρδριες, επιβολή και προκράτηση εισιτηρίου προτείνει η μελέτη για την περιοχή που ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης μέσα από το πρόγραμμα του έργου «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού», το οποίο εξασφαλίστηκε με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».
Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα ενίσχυση του καθαρισμού, αναδιαμόρφωση και μεταφορά του χώρου στάθμευσης, ανώτατο όριο επιτρεπόμενων δρομολογίων καραβιού/ημέρα, παρατηρητήριο για διαρκή ποιοτικό έλεγχο της περιοχής, ενημερωτικές πινακίδες κλπ.
Τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν το πρωί του Σαββάτου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ) που ήταν και ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος, παρουσία και του γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκης.
Μιλώντας στο zarpanews.gr ο κ. Κουτουλάκης σημείωσε πως όταν μιλάμε για «φέρουσα ικανότητα» για « αιειφόρο προσέγγιση» ουσιαστικά , σχεδιάζουμε το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε όλη αυτήν την πίεση που δημιουργεί η τουριστική ανάπτυξη, περιοχές τις οποίες η φύση μας τις έδωσε κι εμείς οφείλουμε να τις προστατεύσουμε και όχι απλώς να τις καταναλώσουμε
«Δεν ζητάμε να κλείσει ο Μπάλος»
Ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΒΕΧ, Δημήτρης Μουντάκης, τόνισε, πως «οι περιοχές αυτές είναι πόλος έλξης για χιλάδες τουρίστες στην περιοχή μας. Πρέπει οι επιχειρηματίες να μπούμε σε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των πόρων να προστατεύει το περιβάλλον, να προστατεύει να προστατεύει το ίδιο το τουριστικό προϊόν. Έχουμε ιερή υποχρέωση να προφυλάξουμε αυτούς τους θησαυρούς που μας χάρισε απλόχερα η φύση» ενώ σχετικά με τα ίδια τα μέτρα που προτείνονται διευκρίνισε πως «δεν ζητάμε να κλείσει ο Μπάλος, σε καμία περίπτωση. Πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος στις ροές, στον χρόνο διαμονής, στο πληθος του κόσμου ούτως ώστε ο Μπάλος να έχει τόση επιβάρυνση όση μπορεί να αντέξει και όση μπορεί να επουλώσει αν θέλετε κατά την περίοδο που δεν υπάρχει τόση τουριστική κίνηση.
12 μέτρα για τον Μπάλο
Στα 12 μέτρα που προτείνονται για την διαχείριση της περιοχής, αναφέρθηκε στην παρουσίασή της η υπ. διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γεωργία Σκινίτη. Σχετικά με την φέρουσα ικανότητα του Μπάλου τόνισε πως είναι στα 2.300 άτομα την ημέρα σε δύο βάρδιες ενώ στην πράξη το 2022 αυτός ο αριθμός ξεπερνιόταν κατά 1.000 άτομα την ημέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου