Το κερασάκι στην τούρτα της οικονομικής καταστροφής των ιδιοκτητών περιπτέρων της πρωτεύουσας, αποτέλεσαν ο κορωνοϊός και η εκτόξευση της ακρίβειας. Τα τελευταία χρόνια, τα λουκέτα μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ τα περισσότερα περίπτερα φαίνεται να υπολειτουργούν, αφού είδαν τους τζίρους τους να πέφτουν και τα κέρδη να εξανεμίζονται. «Στην Αττική υπήρχαν περίπου 4,500 περίπτερα πριν από δέκα χρόνια, ενώ τώρα είναι λιγότερα από τα μισά, καθώς δεν αγγίζουν καν τα 2.000» ανέφερε χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο πρόεδρος περιπτερούχων Αττικής, Θοδωρής Μάλλιος.
Της Κωνσταντίνας Χαϊνά
Το 2020 στην Ελλάδα λειτουργούσαν περίπου 5.000 περίπτερα από τα σχεδόν 10.000 που ήταν πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, πριν την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο υπάρχουν ακόμη λιγότερα, καθώς οι πολίτες φαίνεται πως έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους και έχουν σταματήσει να τα προτιμούν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην βγάζουν επαρκή μεροκάματα προκειμένου να τα κρατήσουν ανοιχτά.
Αν και τα περίπτερα αποτελούσαν μία ολόκληρη κουλτούρα, σήμερα φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει για τις νέες γενιές. «Τα περισσότερα περίπτερα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, τις οποίες τα νέα παιδιά δεν θέλουν να αναλάβουν. Στην Αττική προ δεκαετίας λειτουργούσαν 4,500 περίπτερα, ενώ τώρα είναι λιγότερα από τα μισά, καθώς υπάρχουν περίπου 1.800. Πέρα από την οικονομική κρίση η οποία μας ακολουθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προσπαθούμε να επιβιώσουμε, σημαντικό ρόλο στο κλείσιμό τους έπαιξε τα τελευταία χρόνια η πανδημία, όπως και η ακρίβεια. Η αλήθεια είναι πως υποφέραμε πάρα πολύ» τονίζει ο κ. Μάλλιος.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο, αν και η κίνηση στην οδό Φιλελλήνων δεν σταματά ποτέ, καθώς πρόκειται για ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας, πλέον υπάρχει μόνο ένα περίπτερο για να εξυπηρετεί τον κόσμο αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. «Υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερα στη συγκεκριμένο οδό, και τώρα απέμεινε ένας άνθρωπος που κάνει αυτή τη δουλειά. Η παροιμία “τα όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος”, δυστυχώς ταιριάζει “γάντι” στο επάγγελμά μας.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και επί της οδού Αμαλίας που λειτουργούσαν 8-9 περίπτερα, και τώρα έχουν μείνει μόνο 3». Μάλιστα, ο πρόεδρος περιπτερούχων Αττικής επεσήμανε πως για την “συρρίκνωση” του κλάδου ευθύνεται και το μηδαμινό ενδιαφέρον μέσω των διαγωνισμών που πραγματοποιούνται καθώς ««στον δήμο Αθηναίων, πέρυσι έγινε διαγωνισμός για 28 περίπτερα και δεν πήγε κανείς να τα πάρει».
Την ίδια ώρα, λίγα είναι τα περίπτερα που παραμένουν ανοιχτά μετά τα μεσάνυχτα στην Αττική, κυρίως σε κεντρικές περιοχές, καθώς την θέση τους, την έχουν πάρει τα μίνι μάρκετ και τα 24ωρα ψιλικατζίδικα, δηλαδή επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. «Ακόμη και το ντελίβερι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις πλέον, αν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να παραγγείλει μέχρι και τα τσιγάρα του και να του τα φέρουν σπίτι. Δεν παίζει ρόλο τόσο το σημείο που βρίσκεται ένα περίπτερο αλλά και το ενοίκιο, ή πόσο ικανός ήταν ο επαγγελματίας. Όπως και να χει όμως, η κατάσταση χειροτερεύει».
Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, εξίσου σημαντικό ρόλο στα λουκέτα, παίζει και η αυξημένη εγκληματικότητα που παρατηρείται στην πόλη, καθώς – δυστυχώς- τα πράγματα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα. «Πολλές φορές οι επιχειρήσεις μας γίνονται και εστίες μόλυνσης λόγω των άστεγων και των ναρκομανών. Βέβαια, δεν είναι και λίγα τα περιστατικά που πέφτουμε θύματα κλοπών, και χάνουμε αυτό το ελάχιστο μεροκάματο που καταφέρνουμε να βγάλουμε κατά την διάρκεια της ημέρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου