Ποιοι είναι αυτοί που διέρρευσαν χθες τα άκρως απόρρητα έγγραφα για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων;
Επρόκειτο περί λάθους; Ή μήπως βρίσκεται κάποια ξένη δύναμη από πίσω;
Συγκεκριμένα διέρρευσαν την πορεία εκτέλεσης και τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στη Βουλή, με έγγραφο που ήρθε ως απάντηση του Ν.Δένδια σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα σημαίνει ότι πλέον «μετρά ανάποδα» ο χρόνος για να βγουν συνολικά εκτός υπηρεσίας όλα τα ρωσικά οπλικά συστήματα αφού τα υπάρχοντα ανταλλακτικά αρκούν μόνο για μερικούς μήνες και με δεδομένο ότι ήδη οι διαθεσιμότητες τους είναι χαμηλές αφού το υπουργείο δεν εκτελούσε καν την υπάρχουσα σύμβαση.
Κάποιοι λοιπόν ήθελαν να επισπευσθεί και να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία ώστε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μην έχουν καμία σύνδεση με ρωσικό πολεμικό υλικό.
Τελειώνει οριστικά η θητεία των ρωσικών οπλικών συστημάτων στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει τα προγράμματα υποστήριξης των όπλων και να μην υπογράψει νέες συμβάσεις υποστήριξης (FOS) όπως αποκαλύπτεται από άκρως απόρρητο έγγραφο που «διέρρευσε» χθες στην Βουλή και έχει στην κατοχή του το pronews.gr (ολόκληρο το έγγραφο)
Προηγήθηκε ερώτηση του βουλευτή Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάκγη με την οποία ζητούσε ενημέρωση για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων (ολόκληρη η ερώτηση εδώ) και εν συνεχεία ακολούθησε η απάντηση του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια (ολόκληρη η απάντηση εδώ).
Ο οποίος είπε ότι «αναφορικά με τα αιτούμενα στοιχεία για τον προβλεπόμενο προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων, για προώθηση προς ανάθεση κυρίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, επισημαίνεται ότι ο εν λόγω προγραμματισμός χαρακτηρίζεται ως «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ» από πλευράς διαβάθμισης και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να κοινοποιηθεί» και όμως είχε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής!
Δηλαδή διέρρευσαν την πορεία εκτέλεσης και τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στη Βουλή, με έγγραφο που ήρθε ως απάντηση του Ν.Δένδια σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Έγγραφο που ο ίδιος ο Ν.Δένδιας χαρακτήρισε απόρρητο!
Προειδοποιεί δηλαδή ότι τα στοιχεία των εξοπλιστικών δίνονται προς ενημέρωση του βουλευτή και πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.
Στη συνέχεια της απάντησης γράφει ότι «τα στοιχεία αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, σχετικά με τις αναθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη χρονική περίοδο 2019-2022 σε κύρια εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τα ιεραρχημένα κατά προτεραιότητα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ, έχουν όπως στους συνημμένους πίνακες, τους οποίους σας επισυνάπτουμε για την ενημέρωσή σας».
Όμως από λάθος κάποιων οι απόρρητοι πίνακες με 43 εξοπλιστικά προγράμματα αναρτήθηκαν δημόσια στον ιστότοπο της Βουλής!
Να θυμίσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη γκάφα με απόρρητα έγγραφα που κάνει το Υπουργείο Άμυνας, καθώς προσφάτως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς (που ετοιμάζεται πλέον για την Περιφέρεια Αττικής) είχε εμφανιστεί σε φωτογραφία να κοιτάζει απόρρητο χάρτη με την αποθήκη καυσίμων 873 ΑΚ.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα στην θέση 18 των προτεραιοτήτων και της πορείας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας σε σχετικό πίνακα που κατατέθηκε στην Βουλή.
Μετά την γκάφα με την δημοσίευση των άκρως απόρρητων εξοπλιστικών προτεραιοτήτων δεν υπήρχε πρόσβαση στο συγκεκριμένο έγγραφο, ίσως να είχε αποσυρθεί προσωρινά, αλλά τώρα εμφανίζεται κανονικά επάνω.
Συνολικά Ελληνικός Στρατός και Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 21 Tor-M1 και 38 αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων OSA-AK/AKM, της κατηγορίας SHORADS μέγιστου βεληνεκούς 10-12 χιλιομέτρων.
Από τα 38 συστήματα τα 19 είναι της έκδοσης Osa-AK, ενώ τα 20 είναι της αναβαθμισμένης έκδοσης OSA-AKM. Όλα είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου. Συστήματα παλιά, αλλά αξιόπιστα ακόμα για άμυνα πρώτης γραμμής απέναντι σε επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, UAV κλπ.
Τα Tor-M1 είναι τα μοναδικά SHORADS των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μπορούν να εκτελούν αποστολές κατάρριψης βλημάτων cruise εκτός από αεροσκάφη, ελικόπτερα UAV κλπ, και έχουν αποδείξει την αξία τους στην Ουκρανία.
Αποκτήθηκαν πριν από 20 χρόνια περίπου, αλλά παραμένουν αναντικατάστατα. Για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει η ύπαρξη των Tor-M1 στο ελληνικό οπλοστάσιο να πούμε ότι σε ασκήσεις έχουν επιτυχία κατάρριψης που ξεκινά από 92% και φτάνει το 98% ανάλογα με τον τύπο της απειλής (cruise, UAV, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα κλπ).
Τον Φεβρουάριο του 1999 υπογράφτηκε η σύμβαση προμήθειας των 21 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων Τor-Μ1 ύψους 552.000.000 δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση περιλάμβανε την προμήθεια:
Η σύμβαση αφορά 21 ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης CV 9Α331-1 με ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού IFF/SIF Μk ΧΙΙ και 368 βλήματων 9Μ331, συσκευασμένων ανά τέσσερα σε 92 κάνιστρα 9Μ334
5 ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων κέντρων διεύθυνσης πυρός (ΚΔΠ) 9S737Μ Ranzhir
Tεχνικά χαρακτηριστικά:
Μέγιστη απόσταση ανίχνευσης στόχου 25 χλμ
Αριθμός στόχων ταυτόχρονης ανίχνευσης/παρακολούθησης 48
Αριθμός στόχων που βάλλονται ταυτόχρονα 2
Ελάχιστη γραμμή ζώνης καταστροφής στόχου 1.000 μέτρα
Μέγιστη γραμμή ζώνης καταστροφής στόχου 12.000 μέτρα
Ελάχιστο ύψος καταστροφής στόχου 10 μέτρα
Μέγιστο ύψος καταστροφής στόχου 6.000 μέτρα
Ελάχιστη ανακλώμενη επιφάνεια στόχου 0,1 τ.μ.
Μέγιστη ταχύτητα στόχου 700 μ./δευτ.
Ελάχιστος χρόνος αντίδρασης 5 – 8 δευτ.
Βάρος εκρηκτικής κεφαλής 10 μέτρα
Μέγιστο όριο φόρτου ελιγμών 30g
Μέγιστη ταχύτητα σε δύσκολο δρόμο 65 χλμ/ώρα
Το SA-15 Tοr-M1, που χρησιμοποιείται από τις ελληνικές και Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’80 για την αντικατάσταση του SA-8B και του SA-6. Αποτελεί ένα ολοκληρωτικά ανεξάρτητο, χαμηλού έως μεσαίου ύψους βολής, σύστημα αεράμυνας, ικανό για παρακολούθηση, διοίκηση και έλεγχο, εκτόξευση και καθοδήγηση πυραύλων και λειτουργία πάνω σε ένα και μόνο όχημα.
Η αξία των ρωσικών συστημάτων που «πετάγονται στα σκουπίδια» είναι άνω του ενός (1) δισ. ευρώ και αυτό είναι το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει η χώρα.
Σε ότι αφορά τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς S-300PMU1, (δύο συστοιχίες) αυτοί ουδέποτε «ευτύχησαν» να έχουν σύμβαση υποστήριξης και για τον λόγο αυτό ουσιαστικά υπολειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια.
Πιθανότατα θα διοχετευθούν και αυτά μέσω τρίτων χωρών στην Ουκρανία.
Νησιά και Θράκη (η τελευταία είναι ο χώρος προβλεπόμενης επιχειρησιακής δράσης των Tor-M1) και η 115 ΠΜ στην Κρήτη θα παραμείνουν παντελώς ακάλυπτα φυσικά, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για μια πολιτική (Ν.Δένδιας) και στρατιωτική ηγεσία (Κ.Φλώρος), που επί των ημερών της ανατινάζονται από πυρκαγιές, αποθήκες πυρομαχικών σε Πτέρυγες Μάχης.
Η απόφαση για την απόσυρσή τους είναι καθαρά πολιτική.
Αυτό που πλέον προέχει είναι η εύρεση πόρων για αντικατάστασή τους: Δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να στερηθούν της ύπαρξης τέτοιων όπλων ή να μην λειτουργούν τα μισά από αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου