Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Απασχόληση σε δύο εργοδότες – Πώς θα λειτουργεί η σύμβαση Mηδενικού ωραρίου


 Χρυσάνθη Στέτου

Θετικό αντίκτυπο θα έχει για τους εργαζόμενους η δυνατότητα απασχόλησης σε δύο εργοδότες και οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για μια ρύθμιση υπέρ των εργαζόμενων, η οποία δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου «αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας,

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην «Εργάνη» όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται, πρόσθεσε και αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα είναι ορατό και πόσο θα πληρώνεται ανά λεπτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ρυθμίζεται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα το ζήτημα ειδικών, ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως των «συμβάσεων μηδενικών ωρών απασχόλησης» καθώς και της «κατά παραγγελία απασχόλησης».


Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέπει την παροχή εργασίας από τον εργαζόμενο σε πολλαπλούς εργοδότες, με την προϋπόθεση πως θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις για τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ανά ημέρα και εφόσον η εργασία δεν εκτείνεται πέραν των 13 ωρών ημερησίως.

Παράλληλα, δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.

Μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι είχαν δικαίωμα να εργάζονται σε δύο εργοδότες με τον περιορισμό του άρθρου 16 παρ. 3 του Π.Δ. 27/4.07.1932 σύμφωνα με το οποίο ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει μέσα στην ίδια ημέρα μισθωτούς, οι οποίοι ήδη έχουν εργαστεί σε άλλη επιχείρηση ολόκληρο το νόμιμο ωράριό τους. Μπορεί δηλαδή να απασχολήσει μισθωτούς, οι οποίοι εργάστηκαν την ίδια ημέρα (μέσα στο ίδιο 24ωρο) σε άλλο ή άλλους εργοδότες, για χρόνο μικρότερο του κανονικού ωραρίου εργασίας, αλλά μόνο για τόσες ώρες όσες υπολείπονται για να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται εκτός από τον μηνιαίο μισθό, τη νόμιμη άδεια, ανάλογο επίδομα αδείας, δώρα εορτών. Σε περίπτωση απόλυσης από κάποιον εργοδότη δικαιούνται τη νόμιμη αποζημίωση λόγω καταγγελίας συμβάσεως, ανεξάρτητα από την εργασία του στους υπόλοιπους. Τέλος, για τους πολλαπλά απασχολούμενος, ισχύουν ειδικές διατάξεις για την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.


Τα νέα δεδομένα στην εργασία

Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1152, με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών για τακτική και έγκαιρη ενημέρωση του εργαζομένου για την εξέλιξη της εργασιακής σύμβασης, όπως και για κάθε αλλαγή των όρων εργασίας, για την οποία η Ελλάδα έχει δεχθεί επισημάνσεις.

Παράλληλα, έρχονται αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν οικειοθελώς. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται από το 90% των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας. Στόχος να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σταδιακά σε όλη την οικονομία.

Επιπλέον, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που αποδεικνύεται ότι υποδηλώνουν τους απασχολουμένους στην επιχείρησή τους και θεσπίζεται δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών για έναν εργαζόμενο που προσλαμβάνεται. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση, ενώ σήμερα η περίοδος αυτή είναι ετήσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις