Τώρα αναρωτιέται αν το παραδοσιακό επάγγελμα που έχει ακολουθήσει για περισσότερα από 60 χρόνια, ως μια από τις haenyeo -όπως αποκαλούνται οι «γυναίκες της θάλασσας»- θα αλλάξει για πάντα, αφού η Ιαπωνία άρχισε να απορρίπτει στον Ειρηνικό ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα.
«Παρακαλώ βοηθήστε μας», λέει με αγωνία. «Παρακαλώ μην κάνετε ρίψεις».
Η 73χρονη Κιμ, την οποία έμαθε η μητέρα της να βουτά από τα 10 της, λέει ότι η ίδια και πολλοί από την κοινότητά της στη νότια παράκτια πόλη Gijang ανησυχούν ότι το αιωνόβιο εμπόριο τους θα καταστραφεί από την απελευθέρωση των αποβλήτων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για δεκαετίες.
Είναι απλώς η χαριστική βολή για το επάγγελμά τους, μετά την απότομη πτώση του αριθμού των γυναικών που είναι πρόθυμες να τολμήσουν να βουτήξουν στα συνήθως παγωμένα νερά για να μαζέψουν θαλασσινά.
Με 507 εγγεγραμμένες γυναίκες, η Κιμ ανήκει στη μεγαλύτερη ομάδα haenyeo στο λιμάνι του Μπουσάν, αλλά μόνο περίπου 300 εξακολουθούν να είναι ενεργές, καθώς οι περισσότερες πλέον γερνούν. Η νεότερη είναι 65.
Φοβούνται ότι μπορεί να είναι οι τελευταίες γυναίκες της θάλασσας.
«Η ιαπωνική κυβέρνηση φέρνει έναν πόλεμο χωρίς ξίφη και όπλα εναντίον ολόκληρου του κόσμου», είπε η Κιμ, η οποία συμμετείχε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το ιαπωνικό προξενείο στην κορεατική πόλη Μπουσάν για να απαιτήσει την απόσυρση του σχεδίου.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι στα όπλα για να τους σταματήσει».
Ωστόσο, φοβάται ότι ούτε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, ούτε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ακούει τις ανησυχίες των ψαράδων και των καταναλωτών τους.
«Αμελητέες» επιπτώσεις
Η Ιαπωνία είπε ότι η απελευθέρωση νερού είναι ασφαλής. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ενέκρινε το σχέδιο τον Ιούλιο, καθώς πληροί τα διεθνή πρότυπα, για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι σέβεται την αναθεώρηση του ΔΟΑΕ.
Η απελευθέρωση της Πέμπτης από τον χειριστή του εργοστασίου Tokyo Electric Power Co Ltd (TEPCO) αποτελεί μέρος μιας μακράς και δύσκολης διαδικασίας παροπλισμού που έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες και στην Κίνα, αλλά και την ανησυχία του κοινού στη Νότια Κορέα.
Η Κίνα μάλιστα, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης, μετά την έναρξη από την Ιαπωνία της επίμαχης απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στο όνομα της «ασφάλειας των τροφίμων», έχει στόχο «να προληφθούν οι κίνδυνοι ραδιενεργής μόλυνσης που προκαλούνται από την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων», αναφέρουν οι κινεζικές τελωνειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους.
Η Κιμ πιστεύει ότι η απόρριψη θα μολύνει τα ύδατα γύρω από την κορεατική χερσόνησο, ενώ οι αξιωματούχοι της αλιείας και οι έμποροι έχουν τις δικές τους ανησυχίες: φοβούνται ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια θα κρατήσουν μακριά τους καταναλωτές.
Η ομάδα Haenyeo καταδύεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιούλιο κάθε έτους, κρατώντας τους καλοκαιρινούς μήνες εκτός εποχής, για να επιτρέψουν σε αυτά που η Κιμ αποκαλεί «θαλασσινά πλασματάκια» να γεννήσουν και να αναπτυχθούν στην «πολύτιμη θάλασσα μας», που οι ίδιες εργάζονται σκληρά για να προστατεύσουν.
«Οι Haenyeo δεν πρέπει να εξαφανιστούν στη γενιά μου», είπε η Κιμ. Αυτή και οι συνάδελφοί της αναγκάστηκαν να αναστείλουν τα σχέδια για τη δημιουργία σχολείου για την εκπαίδευση νεότερων γυναικών στο εμπόριο μετά την είδηση του σχεδίου της Ιαπωνίας.
«Οι νέοι θα πρέπει να διατηρήσουν αυτή την υπέροχη δουλειά, αλλά η απελευθέρωση μολυσμένου νερού στη Φουκουσίμα είναι εξαιρετικά ανησυχητική για εμάς», πρόσθεσε.
Η “Κουλτούρα των Haenyeo” καταχωρήθηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) το 2016 για το ιδιαίτερο έργο και την κοινότητά τους.
Με πληροφορίες από Reuters,Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου