Ελεύθερη πτώση στον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και πτώση σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές προκάλεσε η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.
Πιο συγκεκριμένα, o Γενικός Δείκτης, διαμορφώνονταν στις 1.282 μονάδες (-3,14%) και πρέπει να σημειωθεί ότι ΜΟΝΟ 7 μετοχές κινούνταν ανοδικά ενώ 97 μετοχές κινούνταν πτωτικά.
O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχωρούσε κατά (- 3,14%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-3,85%).
Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται καθοδικά. Σημαντικές υποχωρήσεις πάνω από – 4% καταγράφουν οι Τράπεζες (με αυξημένους όγκους συναλλαγών), οι πρώτες ύλες, οι τεχνολογικές και ο κλάδος Υγείας.
Από τις δεικτοβαρείς μετοχές, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo είναι αυτές που ανθίστανται στην έντονη υποχώρηση.
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch δεν αποτελούσε μάλλον έκπληξη για τις χρηματιστηριακές αγορές που κάτι είχαν καταλάβει, καθώς πρόσφατα είχαν προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Το ζητούμενο στις σημερινές συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι το πως θα αντιδράσουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι σ’ αυτό και εν συνεχεία πως θα αντιδράσουν οι αμερικανικές αγορές (ξεκινούν στις 16.30 ώρα Ελλάδος).
Ένα επίσης αρνητικό στοιχείο ήταν ότι σύμφωνα με την Eurostat αναθερμάνθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και αυτό δημιούργησε βάσιμους φόβους για συνέχιση στην αύξηση των επιτοκίων. Oι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν με έντονες πτωτικές τάσεις.
Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε λίγο μετά την έναρξη κατά (-1,29%), ο γαλλικός CAC (-1,04%), o ιταλικός MIB (-1,11%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 μειώνονταν κατά (-1,15%). Επίσης έντονα πτωτικά έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές γεγονός που δείχνει ότι σήμερα θα είναι μία αρκετά δύσκολη ημέρα για τα χρηματιστήρια.
Η Goldman Sachs επιχείρησε να μειώσει την σημασία της υποβάθμισης των ΗΠΑ από την Fitch και θεωρεί ότι αντανακλά κυρίως τη διακυβέρνηση και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις.
Όμως κάπως έτσι ξεκίνησε και η κρίση της Lehmann Βrothers. Με αισιοδοξία…
Τα κύρια σημεία που επισημαίνει είναι τα ακόλουθα:
1. Η Fitch Ratings υποβάθμισε την κρατική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ και επικαλούνται “την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τα επόμενα τρία χρόνια, μια υψηλή και αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης σε σχέση με τους “ΑΑ” και τους “ΑΑΑ” αξιολογούμενους ομολόγους” τους, ως λόγους για την υποβάθμιση.
2. Η υποβάθμιση δεν περιέχει νέες δημοσιονομικές πληροφορίες. Οι προβλέψεις της Fitch υποδηλώνουν ομοσπονδιακό έλλειμμα περίπου 6% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα χρόνια. Η Fitch παραθέτει τις προβλέψεις του CBO στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, οπότε η υποβάθμιση δεν αντικατοπτρίζει νέες πληροφορίες ή μια σημαντική διαφορά απόψεων σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές. Η Fitch αναμένει ήπια ύφεση το 4ο τρίμηνο και το 1ο τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με την προσδοκία της Goldman Sachs ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση κατά το επόμενο έτος.
3. H GS δεν πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν λόγω μιας υποβάθμισης. Η S&P υποβάθμισε την κρατική αξιολόγηση το 2011 και ενώ είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα, δεν υπήρξαν εμφανείς αναγκαστικές πωλήσεις εκείνη την περίοδο.
4. Η Fitch δεν αναπροσάρμοσε το “ανώτατο όριο χώρας” της, το οποίο επιβεβαίωσε στο ΑΑΑ. Εάν η Fitch είχε επίσης μειώσει το ανώτατο όριο χώρας, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους τίτλους με αξιολόγηση ΑΑΑ που έχουν εκδοθεί από αμερικανικές οντότητες. Αυτή η ενέργεια αξιολόγησης δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις για τίτλους που έχουν εκδοθεί από κρατικά χρηματοδοτούμενους φορείς, ούτε για τους δημοτικούς εκδότες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.