Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Βιγκανισμός, ανορεξία ή ορθοφαγία σκότωσε την 39χρονη influencer; Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι πέθανε μια Ρωσίδα vegan και influencer η οποία διαφήμιζε τα υποτιθέμενα οφέλη της ωμοφαγικής vegan διατροφής που περιλάμβανε σχεδόν...


 Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι πέθανε μια Ρωσίδα vegan και influencer η οποία διαφήμιζε τα υποτιθέμενα οφέλη της ωμοφαγικής vegan διατροφής που περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά τροπικά φρούτα και χυμούς.

H 39χρονη και το πάλαι ποτέ πανέμορφη Ζάννα Σαμσόνοβα άφησε την τελευταία της πνοή σε ένα νοσοκομείο στη Μαλαισία στις 21 Ιουλίου, ωστόσο η επίσημη αιτία θανάτου της δεν έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τη μητέρα της άτυχης γυναίκας ο χαμός της οφείλεται σε μια «μόλυνση με συμπτώματα που μοιάζουν με της χολέρας», ωστόσο και η ίδια, όπως και φίλοι της, τονίζουν ότι το ανοσοποιητικό της είχε διαταραχθεί λόγω των ακραίων διατροφικών συνηθειών της, τις οποίες μάλιστα παρότρυνε κι άλλους να ακολουθήσουν.

Η μητέρα της Σαμσόνοβα ισχυρίστηκε ότι πάλεψε σκληρά για να σώσει την κόρη της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Πάλεψα για πολλά χρόνια αλλά δεν άκουσε τη μητέρα της», είπε με πόνο η Βέρα Σαμσόνοβα, 63 ετών, σε μια συνέντευξη στο 116RU.com. «Διάλεξε αυτόν τον δρόμο».

Αρκετές εβδομάδες πριν από το θάνατό της, η vegan influencer είχε μοιραστεί μια selfie στο Instagram με το ανατριχιαστικό μήνυμα: «Η ζωή δεν έχει νόημα, αλλά αξίζει να τη ζεις, αρκεί να αναγνωρίσεις ότι δεν έχει νόημα».

Κι από αυτή τη μοιραία φράση, ξεκινάει η δική μας έρευνα.

 

Η κότα το αυγό, ή το αυγό την κότα;

H Σαμσόνοβα φέρεται να ξεκίνησε την καριέρα της ως vegan influencer πριν μια δεκαετία.

Τα πρώτα χρόνια που διαφήμιζε τον βιγκανισμό έδειχνε υγιής. Μετά όμως άρχισε να πειραματίζεται με άλλες διατροφικές συνήθειες, έγινε ωμοφαγική vegan, σταμάτησε να πίνει νερό κι έπινε μόνο χυμούς, και πολλές άλλες ακραίες συνήθειες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της στην Ασία.

 

 

Ρωτήσαμε μια ειδικό εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές η οποία – λόγω του ότι αυτή τη στιγμή είναι σε διακοπές και η συνομιλία ήταν σύντομη – μας ζήτησε να διατηρήσει προς το παρόν των ανωνυμία της, και να ανανεώσουμε το ραντεβού για μια συνέντευξη πάνω στο καυτό αυτό θέμα.

 

Όπως και η ίδια τόνισε, οι διατροφικές διαταραχές έχουν αυξηθεί τελευταία λόγω της μόδας και της ευρείας προβολής που απολαμβάνουν τάσεις όπως βιγκανισμός, ωμοφαγία, ορθοφαγία κ.α.

Όπως μας ανέφερε, σε πολλές περιπτώσεις, πίσω από τις ακραίες διατροφικές επιλογές βρίσκεται καλά κρυμμένο κάποιο ψυχικό νόσημα, το οποίο κάποια στιγμή μπορεί να βγει στην επιφάνεια.

Άρα, τα άτομα που κάποια στιγμή επιλέγουν να “ασχοληθούν σοβαρά” με την καθημερινή διατροφή τους και μάλιστα να μοιράζονται τις απόψεις τους με άλλους, πέραν του πιθανού οικονομικού οφέλους, έχουν κάποιες άλλες ανάγκες, όπως αυτοέλεγχος, αυτοεκτίμηση, προβολή κ.λπ

Δεν υπάρχει οριζόντιος κανόνας, μας είπε, και η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Και μέσα σε αυτή τη μοναδικότητα, μια απλή πρακτική βιγκανισμού μπορεί να εξελιχθεί σε ανορεξία – όπως πιθανώς έγινε με την Σαμσόνοβα.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί με την ορθοφαγία που θεωρείται επίσης μια από τις πολλές διατροφικές διαταραχές.

Η Ορθοφαγία ή Ορθορεξία, όπως ενίοτε αποκαλείται, είναι η ανάγκη για την αποφυγή του κακού φαγητού και η εμμονή για το πιο υγιεινό. Μετατρέπεται σε ψυχαναγκασμό και αποκλείει μια πιο χαλαρή προσέγγιση στην επιλογή του φαγητού, ακυρώνοντας παντελώς την έννοια της απόλαυσης.

Ουσιαστικά, όπως το καταλάβαμε, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, που θέλει κάποιο άτομο να καταναλώνει ανεξέλεγκτα και βουλιμικά ό,τι βρει μπροστά του χωρίς να ελέγχει συστατικά και διαδικασία επεξεργασίας της τροφής του.

Το ορθοφαγικό άτομο αναστατώνεται έντονα όταν δε βρίσκει τροφές που να πληρούν τις δικές του προδιαγραφές ή όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ετοιμαστούν με τρόπο που να θεωρείται κατάλληλος.

Ωστόσο παρότι η ανησυχία δεν αφορά στην ποσότητα της τροφής, όπως συμβαίνει στην ανορεξία ή τη βουλιμία, αλλά στην ποιότητά της, μπορεί τελικά να καταλήξει σε ανορεξία.

Η ορθοφαγία ή ο αυστηρός βιγκανισμός μπορεί να οδηγήσει σε νευρική ανορεξία

Όπως συμβαίνει συνήθως με τις διατροφικές διαταραχές, το άτομο μέσω του ελέγχου που επιβάλλει στη σχέση του με την τροφή, παλεύει να διαχειριστεί συναισθήματα και καταστάσεις που αφορούν το πως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως προς τις ευρύτερες συνθήκες της ζωής του.

Ο προγραμματισμός γύρω από την επιλογή ή και την προετοιμασία των τροφών τείνει να είναι αυστηρός με αποτέλεσμα να αναλώνεται δυσανάλογος χρόνος και σκέψη γύρω από αυτήν.

Κι αυτό απ’ όσο βλέπουμε είναι κάτι που συνηθίζουν οι φανατικοί vegans που επιλέγουν αυτή τη διατροφή για το καλό του πλανήτη ή των ζώων, οι οποίοι προκειμένου να βρουν τροφές που θα αναπληρώσουν τα διατροφικά κενά, αλλά και να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο τους, αναλώνουν πολύ χρόνο, χρήμα και ενέργεια.

Η κουβέντα με την ειδικό τέλειωσε λέγοντας μας, «παν μέτρον άριστον», και «όχι στις υπερβολές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.