Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Επιστήμονες βρήκαν ζωή κάτω από ηφαίστειο στους 370 βαθμούς Κελσίου


 Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν παράξενο και υπέροχο βιότοπο γεμάτο με μια ποικιλία από παράξενα πλάσματα κάτω από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο.

Οι ερευνητές από το Schmidt Ocean Institute, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική οργάνωση, που βρέθηκαν κάτω από υδροθερμικές οπές στο East Pacific Rise off της Κεντρικής Αμερικής, ανακάλυψαν ένα νέο οικοσύστημα γεμάτο ζωή, συμπεριλαμβανομένων σκουληκιών και σαλιγκαριών.

Αυτό το άνευ προηγουμένου σύστημα αποκαλύφθηκε από επιστήμονες στο ερευνητικό σκάφος Falkor, το οποίο εξερευνούσε υδροθερμικές οπές περίπου 8.200 πόδια κάτω από την επιφάνεια.

rock-sample-worms.jpg
Ένα δείγμα φλοιού βράχου, ανάποδα, αποκαλύπτει τους σωληνίσκους Oasisia και Riftia, καθώς και άλλους οργανισμούς. Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της θεωρίας ότι τα είδη διασκορπίζονται μέσα από ρωγμές στον φλοιό της Γης.
SCHMIDT OCEAN INSTITUTE/CC BY-NC-SA

Οι επιστήμονες γνώριζαν πως σε τεράστια βάθη στον ωκεανό όπου δε φτάνει το φως, υπάρχει ζωή κοντά σε υδροθερμικούς πίδακες οι οποίοι προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία της. Αλλά πρόσφατα, ερευνητές του Schmidt Ocean Institute χρησιμοποιήσαν ένα βαθυσκάφος ρομπότ για να δουν τι κρύβεται κάτω από αυτούς τους πίδακες και τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις