Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Απόψε η πρώτη από τις δύο υπερπανσέληνους του Αυγούστου – Το 2037 θα επαναληφθεί το φαινόμενο


 Την πρώτη από δύο υπερπανσέληνους αυτό το μήνα, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε απόψε, 1η Αυγούστου. Η επόμενη, το σπάνιο φαινόμενο που αποκαλείται μπλε φεγγάρι, θα έρθει στις 30 Αυγούστου.

Το φαινόμενο της υπερπανσέληνου λαμβάνει χώρα όταν η πανσέληνος βρίσκεται κοντά στο κοντινότερο σημείο της στη Γη, γεγονός που την κάνει να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% πιο φωτεινή σε σύγκριση με όταν βρίσκεται πιο μακριά.

Την πρώτη θα τη δούμε απόψε το βράδυ, καθώς η πανσέληνος θα ανατέλλει στα νοτιοανατολικά από απόσταση μόλις 357.530 χιλιομέτρων.

Θα είναι ακόμη πιο κοντά τη νύχτα της Τετάρτης 30 Αυγούστου, σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων – και επειδή είναι η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα, είναι γνωστή ως μπλε φεγγάρι.

Συγκριτικά, το πιο απομακρυσμένο σημείο του φεγγαριού από τη Γη είναι στα 405.696 χιλιόμετρα.

Η καλύτερη ώρα να δείτε την υπερπανσέληνο

«Οι ζεστές καλοκαιρινές νύχτες είναι η ιδανική εποχή για να παρακολουθήσετε την πανσέληνο να ανατέλλει στον ανατολικό ουρανό λίγα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου, και αυτό συμβαίνει δύο φορές τον Αύγουστο», επισημαίνει στο Sky News ο συνταξιούχος αστροφυσικός της NASA Fred Espenak, ο οποίος έχει το παρατσούκλι Mr Eclipse.

«Το να δείτε την ανατολή του φεγγαριού λίγο μετά τη δύση του ή τη δύση του φεγγαριού λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου, θα είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς θα φαίνεται τεράστιο σε σύγκριση με το γύρω τοπίο», ανακοίνωσε το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στην Αγγλία.

Η πανσέληνος συμβαίνει μία φορά σε κάθε σεληνιακό κύκλο, ο οποίος διαρκεί 29,5 ημέρες. Καθώς το φεγγάρι ταξιδεύει σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, αντί για κυκλική, υπάρχουν φορές που είναι πιο κοντά από άλλες.

Το 2037 η επόμενη διπλή υπερπανσέληνος

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν δύο πλήρεις υπερπανσέληνοι τον ίδιο μήνα ήταν το 2018 – και δεν θα ξανασυμβεί μέχρι το 2037, σύμφωνα με τον Ιταλό αστρονόμο Gianluca Masi, ιδρυτή του Virtual Telescope Project.

Ο κ. Masi θα πραγματοποιήσει ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της υπερπανσέληνου απόψε, καθώς αυτή ανατέλλει πάνω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη. Γράφοντας στην ιστοσελίδα του, εξηγεί γιατί η υπερπανσέληνος εμφανίζεται μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

«Τη νύχτα, η πανσέληνος είναι πολύ φωτεινή, σχεδόν εκθαμβωτική, σε σύγκριση με το σκοτάδι του τοπίου. Κατά την ανατολή του, το φεγγάρι εμφανίζεται πίσω από μνημεία και στοιχεία του τοπίου, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο δίσκος του είναι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο, αλλά αυτό είναι απλώς μια οπτική ψευδαίσθηση, λόγω της παρουσίας αυτών των γήινων στοιχείων στη γραμμή όρασης, δίνοντας αφορμή για σύγκριση».

Σύμφωνα με τη NASA, ο Ερμής και ο Άρης θα εμφανιστούν στον ουρανό και θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι καθώς η υπερσελήνη θα ανατέλλει απόψε.

Η πρώτη υπερπανσέληνος φέτος έγινε τον Ιούλιο, ενώ η τέταρτη και τελευταία θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ο λόγος για τον οποίο τα φεγγάρια παίρνουν διαφορετικά ονόματα χρονολογείται χρόνια πίσω και σχετίζεται με τη συμπεριφορά των φυτών, των ζώων ή του καιρού. Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι παραδοσιακά γνωστή ως φεγγάρι του οξύρρυγχου – λόγω της αφθονίας των ψαριών στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής τον Αύγουστο, πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.