Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως, κέρδισε 1,5 τρισεκατομμύρια κορώνες (131 δισ. ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείρισή του.
Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει μια απόδοση 10% και συνέβαλε στην αύξηση της αξίας του ταμείου στο ιλιγγιώδες ποσό των 15,2 τρισεκατομμυρίων κορωνών (1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ) στα τέλη Ιουνίου. Έτσι το ταμείο σχεδόν διέγραψε την κολοσσιαία ζημιά που υπέστη πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (περίπου 160 δισ. ευρώ) και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η προηγούμενη δοκιμασία ήταν το 2020, στην περίοδο της πανδημίας, λόγω σκανδάλου κακοδιαχείρισης, με απώλειες περίπου 20 δισ. ευρώ.
Έχοντας στόχο να αυξήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νορβηγικού κράτους για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών δαπανών του κοινωνικού κράτους (συντάξεις και παροχές), το ταμείο κάνει επενδύσεις κυρίως σε μετοχές, ομόλογα και σε μικρότερο βαθμό σε ακίνητα, σε περισσότερες από 9.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Το ταμείο επενδύει τα έσοδα του νορβηγικού κράτους από την παραγωγή πετρελαίου. Ως σημαντικός εξαγωγέας αργού και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, η Νορβηγία επωφελήθηκε από τις υψηλές τιμές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Κέρδη και από τις ισοτιμίες
Από την αρχή της χρονιάς, το NBIM επωφελήθηκε επίσης από την αποδυνάμωση της νορβηγικής κορώνας, η οποία αύξησε μηχανικά την αξία των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου σε δολάρια, ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα. Σε διάστημα έξι μηνών, η αξία του αυξήθηκε κατά 2,8 τρισεκατομμύρια κορώνες (250 δισ. ευρώ) συνολικά. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η υψηλή κερδοφορία θα συνεχιστεί στο ορατό μέλλον.
Σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και βρίσκεται μπροστά από δύο κινεζικά επενδυτικά κρατικά ταμεία. Σημαντικό ρόλο στα κέρδη του έπαιξε και η ανάκαμψη στις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες φέτος έχουν καλύτερες επιδόσεις, έως και 38,6% σε σχέση με το 2022, που ήταν μια κακή χρονιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου