Ο «Ντούντου», ο «Tίμος» και ο «Πρόεδρος» η συμμορία που εξαπατούσε ηλικιωμένους
Μίνα Καραμήτρου - CNN Greece
Άρπαξαν από μητέρα μεγαλοεπιχειρηματία 700.000 ευρώ. Είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη τη χώρα και τα θύματα τους κυρίως ηλικιωμένοι.
Εξαπατούσαν με διάφορα τεχνάσματα μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους και η λεία της συμμορίας είχε φτάσει να ξεπερνά το 1.300.000 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα θύματα και μία ηλικιωμένη γυναίκα από τον Πειραιά μητέρα μεγάλου επιχειρηματία που με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων από φόρους εισέβαλαν στο σπίτι της και κατάφερα να της αρπάξουν κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 700.000 χιλιάδες ευρώ.
Στην δικογραφία που συνέταξε η ασφάλεια Δυτικής Αττικής περιλαμβάνονται 24 άτομα μέλη της συμμορίας ενώ σε ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν 16 άτομα.
Η υπόθεση απασχολούσε για μήνες την ελληνική αστυνομία καθώς πάνω από 110 περιπτώσεις είχαν καταγραφή με θύματα πάντα ηλικιωμένους.
Στο βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece αποτυπώνεται η στιγμή που ένας ηλικιωμένος βγαίνει από υποκατάστημα τράπεζας από το οποίο έχει σηκώσει 4000 χιλιάδες ευρώ, και παραδίδει λίγο αργότερα σε μέλος της συμμορίας που τον περιμένει με το αυτοκίνητο του έξω από το υποκατάστημα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη της συμμορίας είχαν εμφανιστεί ως υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών που για να δώσουν στον ηλικιωμένο επιστροφή φόρου 17.000 χιλιάδες ευρώ, έπρεπε όπως το είχαν πει να τους δώσει 4000 χιλιάδες ευρώ που ήταν η αξία για τα παράβολα.
Οι αρχές εξακρίβωσαν πλήρως τον τρόπο που δρούσε ή συμμορία και περιγράφεται με λεπτομέρεια στην δικογραφία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται:
Η εγκληματική ομάδα είχε συνοχή και διακριτούς ρόλους, τους οποίους είχαν προαποφασίσει, ενδεικτικό στοιχείο του επαγγελματισμού που τους διακατείχε. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα αποτελούταν α) από τα άτομα που προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα και με την παρουσίαση ψευδών γεγονότων ως αληθινών αποκόμιζαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα β) από τα άτομα, που είχαν το ρόλο της «περιφρούρησης» του πεδίου δράσης και της παρακολούθησης κινήσεων των θυμάτων και γ) από τα άτομα στην ιδιοκτησία των οποίων μεταβιβάζονταν τα «επιχειρησιακά» οχήματα της οργάνωσης με σκοπό η τυχόν στοχοποίηση τους από τις αρχές να μην παραπέμπει άμεσα στα «βασικά» μέλη της οργάνωσης.
• Κύριο πρόσχημα τους αποτελούσε η ψευδής ιδιότητα του λογιστή, το οποίο ενίσχυαν με την περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση (ρουχισμός κ.λπ., οχήματα που οδηγούσαν), την ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά (ευγενική ομιλία και παρουσιαστικό).
• Οι δράστες χρησιμοποιούσαν δύο (2) ή και περισσότερα οχήματα, στο πρώτο εκ των οποίων επέβαιναν οι δράστες που κάθε φορά προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματά, ενώ σε μικρή απόσταση ακολουθούσαν τα έτερα οχήματα, στα οποία επέβαιναν οι συνεργοί, οι οποίοι είχαν επωμιστεί το ρόλο της επιτήρησης του χώρου δράσης.
• Κατά την προσέγγιση τους στο θύμα, ο εκάστοτε δράστης συστηνόταν ως φίλος συγγενικού προσώπου του υποψήφιου θύματος ή λογιστής. Ανέφερε ότι είναι απεσταλμένος του συγγενικού προσώπου του θύματος και προκειμένου να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την Εφορία, θα έπρεπε πρώτα το θύμα να παραδώσει κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο.
• Για να ενισχύσει τα λεγόμενά του και να κάμψει τις όποιες αμφιβολίες είχε το υποψήφιο θύμα, ο δράστης προσποιούταν ότι μιλούσε τηλεφωνικά με το οικείο πρόσωπο του θύματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο δράστης έδινε το τηλέφωνο, προκειμένου το θύμα να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας εκ των συνεργών.
• Αφού τα θύματα πείθονταν για την ταυτότητα και τις προθέσεις του δράστη, τους ζητούνταν χρηματικό ποσό και ακολούθως τους μετέφεραν είτε σε τραπεζικά καταστήματα όπου προέβαιναν σε ανάληψη χρηματικών ποσών είτε στις οικίες τους όπου οι παθόντες τους παρέδιδαν κοσμήματα ως ενέχυρο.
• Κατά την εξέλιξη εκάστης παράνομης πράξης, ο δράστης με το πρόσχημα ότι μιλούσε ο ίδιος με τα συγγενικά τους πρόσωπα, με διάφορες προφάσεις έπειθε τα θύματα να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να τους καλέσει οικείο τους πρόσωπο και να αναφέρουν το συμβάν, το οποίο και είχαν στην κατοχή τους έως την ολοκλήρωση της πράξης. Επιπλέον, πολλές φορές κατά τη διαφυγή τους αφαιρούσαν τα κινητά τηλέφωνα των παθόντων, ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χρόνο για τη διαφυγή τους προτού οι παθόντες ενημερώσουν είτε τους οικείους τους είτε τα αρχές.
• Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, οι δράστες τους ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα μόνο και μόνο με το πρόσχημα να τα φωτογραφίσουν. Στη συνέχεια, με σκοπό να τους απομακρύνουν από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή (π.χ. ζητούσαν καφέ ή νερό), αφαιρούσαν τα χρυσαφικά χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και τρέπονταν σε φυγή, ενώ παρατηρήθηκε και το γεγονός ο δράστης να ζητά από τα θύματα να βγάλουν τα κοσμήματα που φορούσαν εκείνη την ώρα και να τους τα παραδώσουν.
• Σε περιπτώσεις που οι παθόντες εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, οι δράστες δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους, προκειμένου να αφαιρέσουν κοσμήματα ή χρηματικά ποσά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη προσοχής των παθόντων, να αφαιρούν χρηματικά ποσά που τυχόν είχαν σε μη εμφανείς θέσεις σε χώρους της οικίας, αφού πρώτα είχαν παρακολουθήσει τις κινήσεις τους στο χώρο.
Τα μέλη ήταν γνωστά μεταξύ τους με διάφορα προσωνύμια όπως « ντουντου» «Τίμος» και «πρόεδρος» ενώ Η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων όχι μόνο δεν είχαν καμία άλλη επαγγελματική δραστηριότητα αλλά φρόντιζαν να δείχνουν τον παράνομο πλουτισμό τους στα social media. Χαρακτηριστικά οι αρχές ασφαλείας αναφέρουν:
Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι παρόλο που η πλειοψηφία των κατηγορούμενων δεν ασκεί καμία εργασία, προσωρινή ή σταθερή, απέπνεαν χαρακτηριστικά και στοιχεία τα οποία μαρτυρούν πλουτισμό, ευζωία και πολυτελή διαβίωση.
Ενδεικτικό στοιχείο των παραπάνω είναι οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες επιδεικνύουν εξόδους σε γνωστά κέντρα διασκέδασης, μεγάλα οικογενειακά γλέντια με ζωντανή μουσική και συνεστιάσεις με δαπανηρά ποτά και εδέσματα, τα οποία προφανώς προέρχονταν από την εγκληματική τους δραστηριότητα.
Επιπλέον, η πλειοψηφία αυτών διαμένουν σε πολυτελείς κατοικίες αξίας τουλάχιστον εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου