Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Στην Τουρκία βλέπουν ως «ευκαιρία για συζητήσεις» την επανεκλογή του Κ.Μητσοτάκη μετά την συνάντηση στο Βίλνιους - Κ.Μητσοτάκης και P.Τ.Ερντογάν μίλησαν για «επανεκκίνηση»


 Κ.Μητσοτάκης και Ρ.Τ.Ερντογάν μίλησαν για «επανεκκίνηση», με τον τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι την Τετάρτη μπήκαν εκ νέου τα θεμέλια της σχέσης Αθήνας – Άγκυρας αλλά κανείς να μην γνωρίζει τι θα συζητηθεί ενώ ως περίεργες μπορούν να αναφερθούν οι δηλώσεις που γίνονται και από τον πρωθυπουργό καθώς δείχνουν ότι στο τραπέζι έχουν μπει πολλά ζητήματα και όχι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε δε την πρόθεσή του, απαντώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα και για μία προσπάθεια ο διάλογος να κάνει ένα ακόμα βήμα.

Οπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, μέσα στο οποίο εμπίπτουν οι διερευνητικές, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών, όχι μόνο των εκπροσώπων σε διερευνητικές εντολές».

Το πώς θα δρομολογηθεί και πώς θα σχεδιαστεί η εμπλοκή των υπουργών Εξωτερικών στον διάλογο θα δείξει και την κατεύθυνση που στοχεύει η εμπλοκή τους.

Διπλωματικές πηγές που εδρεύουν στην Αγκυρα σχολίαζαν ότι η συνάντηση πήγε τόσο καλά, που ακόμα και τα ζητήματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αγκάθια στη σχέση των δύο χωρών δεν μπορούσαν να την εκτροχιάσουν.

Θεωρούν βέβαιο ότι παρά τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν, μπορεί να γίνει η ευκαιρία για Αθήνα και Αγκυρα, χωρίς όμως να αναφέρει κανείς για ποιον και τι είναι ευκαιρία. 

Πάντως Τούρκοι διπλωμάτες  δείχνουν με νόημα ότι το κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού του Λαυρίου ήταν δώρο της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη στις τουρκικές απαιτήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις