Είδαμε μια υπέροχη ανάρτηση την σελίδα στο facebook Άγρια φύση στην Ελλάδα που μας θύμισε τις ρίζες μας και τα χωριά μας, όπου έντομα και άλλα μικρά ζωάκια τριγυρνούν στην άγρια φύση και εμείς μπορούμε σε απόσταση ασφαλείας να τα θαυμάζουμε για την φύση τους, τα χρώματά τους και την βιολογική τους εξέλιξη. Δεν είναι σύνηθες να συναντούμε πιο ιδιαίτερα έντομα στην πόλη, όπου το τσιμέντο έχει πνίξει τους φυσικούς βιότοπους. Όμως όσοι έχουμε κήπο, ή έχουμε την τύχη να μένουμε σε περιοχές με περισσότερο πράσινο είναι πιθανόν να συναντήσουμε αυτό το όμορφο πράσινο ιριδίζον σκαθάρι με την επιστημονική ονομασία Phyllopertha horticola.
Η ανάρτηση της Sofia Fakin
Ισως η φωτογραφια μου να θεωρηθει αποκρουστικη ομως πιστευω, οτι περα απο τα ευχολόγια και τις δακρυσμενες φατσουλες, μπορουμε να βοηθησουμε και το μικροτερο πλασμα στην γη. Αυτοι οι χρυσοκανθαρες τρεφονται απο αυτα που εμεις θεωρουμε σκουπιδια σ εναν χωρο στον κηπο μου που φτιαχνω δικο μου κομποστ. Τα ξερα, προπερσινα, λιγοστα φασολια θα καταναλωθουν απο μηρμυγκια κι αλλες πεινασμενες ψυχουλες. Μονο με τις πραξεις αλληλεγγυης προς ολα τα πλασματα αποδεικνυουμε την ανωτεροτητα του ανθρωπινου ειδους….
Το πράσινο σκαθάρι Phyllopertha horticola
Το πράσινο σκαθάρι είναι γνωστό και ως σκαθάρι των κήπων (Phyllopertha horticola).Τα πράσινα λαμπερά σκαθάρια είναι κοινά σε ολόκληρη την ευρασιατική ήπειρο, εκτός από τα βουνά και τις ερήμους. Συνηθέστερη η εμφάνισή τους στην Αφρική. Ονομάζεται χρυσό χάλκινο σκαθάρι ή κοινό χάλκινο σκαθάρι.
Τα λαμπερά πράσινα σκαθάρια βρίσκονται πολύ συχνά σε ομάδες. Τρέφονται με φυτικούς χυμούς, υπερκείμενα φρούτα, μούρα και λουλούδια, άγρια φυτά καθώς και καλλιεργούμενα φυτά, όπως οπωροφόρα δέντρα. Ωστόσο, η μαζική προσβολή τους αρχίζει κατά την περίοδο μάρανσης των οπωροφόρων δέντρων, οπότε η ζημία αυτή είναι ασήμαντη.
Τα έντομα αυτά ανήκουν στο γένος Cetonia (το όνομα μεταφράζεται από τα αρχαία ελληνικά ως “μεταλλικό σκαθάρι”). Οι επιστήμονες διακρίνουν πέντε υποείδη και αμέτρητες ποικιλίες του σκαθαριού της χρυσίζουσας μελίγκρας. Αυτά τα λαμπερά πράσινα σκαθάρια διαφέρουν ως προς το σχήμα, τη χρωματική απόχρωση, την παρουσία ή την απουσία τριχών και τον βιότοπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου