Ο Κιν Γκάνγκ είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα για την Κίνα μέσα στο 2023. Ο ανώτατος διπλωμάτης με μία σύντομη, αλλά επαρκή όπως αποδείχθηκε, θητεία στην πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον ο Γκανγκ ανέλαβε στις αρχές του τρέχοντος έτους τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του.
Για τα ΜΜΕ στην Δύση, αλλά και στην Ανατολή είναι πέρα από ένας άρτιος γνώστης της διπλωματίας και των μεθόδων της και ένας από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του Προέδρου Σι.
Ο Κιν Γκανγκ πρωταγωνίστησε στην ένταση και τους ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον μετά τις αποκαλύψεις και τα γεγονότα με τα κατασκοπευτικά ή μετεωρολογικά -όπως ακόμη και σήμερα ισχυρίζεται το Πεκίνο- μπαλόνια τα οποία βρέθηκαν να πετούν πάνω από τις ΗΠΑ.
Σε εκείνο το σημείο οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη έφτασε σε ιστορικό χαμηλό -τουλάχιστον για τον 21ο αιώνα.
Ο Γκανγκ, όμως, ήταν επίσης το πρόσωπο, το οποίο πρωτοστάτησε, αλλά και που φαίνεται να οργάνωσε μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του τη «γεφύρωση» του χάσματος ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, επιστέγασμα της οποία ήταν και η πρόσφατη επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.
Μετά το πέρας της επίσκεψης του ανώτατου διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Κίνα, σχεδόν όλα τα ρεπορτάζ, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έκαναν λόγο για σημαντική προσπάθεια από την πλευρά του Γκάνγκ προκειμένου να βρεθεί εκ νέου μία βασική αλλά και άμεση οδός επικοινωνίας των δύο υπερδυνάμεων.
Η τελευταία φορά που εθεάθη ο Γκανγκ είναι πριν από τρεις εβδομάδες όταν και συναντήθηκε και πάλι στο Πεκίνο με τον Ρώσο υφυπουργό εξωτερικών σε ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι λίγο μετά την εκδήλωση του mini πραξικοπήματος από τον Πριγκόζιν και την Wagner κατά του Πούτιν και της Μόσχας.
Έκτοτε η τύχη του αγνοείται και η απορία για το πού μπορεί να βρίσκεται σε μία εξόχως έντονη για την διπλωματία περίοδο, ο επικεφαλής της κινεζικής πλευράς, γιγαντώθηκε χθες, όταν σε σχετική ερώτηση προς τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας η απάντηση ήταν: «Ουδέν σχόλιο».
Να σημειωθεί πως από την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, ο Γκανγκ και το επιτελείο του ακύρωσαν και μάλιστα με τρόπο «άκομψο», όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, τη διμερή διπλωματική συνάντηση Κίνας-ΕΕ, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να υπογραμμίζει στο Reuters πως η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου και ενημερώθηκε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες από το Πεκίνο μόλις 48 ώρες νωρίτερα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κίνα γεννώνται ερωτηματικά για την τύχη ισχυρών προσώπων με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα, αλλά είναι τελείως διαφορετική υπόθεση ένας επιχειρηματίας, έστω του βεληνεκούς του Μα και τελείως άλλη αυτή του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη.
Σημειώνεται πως αργά το βράδυ της Δευτέρας το κινεζικό ΥΠΕΞ με μία λιτή ανακοίνωση ενημέρωνε τον διεθνή Τύπο πως:
«Όλες οι εργασίες και οι προγραμματισμένες διπλωματικές ενέργειες και αποστολές εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου