Ένας ιός που προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ως μεγάλη απειλή για το κοινό, θα μπορούσε σύντομα να φθάσει στις ακτές της Βρετανίας. Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) ξέσπασε στο Ιράκ και τη Ναμίμπια και υπήρξαν κρούσματα στην Ισπανία καθώς και θάνατοι στο Πακιστάν.
Μια επείγουσα προειδοποίηση για την υγεία έχει ήδη εκδοθεί σε αυτό που έχει περιγραφεί ως η τρέχουσα μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία και υπάρχει φόβος ότι θα επιταχυνθεί από την κλιματική αλλαγή.
Η ασθένεια προκαλείται από τον ναϊροϊό, μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού) και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχει ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 10 και 40%. Την περασμένη εβδομάδα, γνώστες που μιλούσαν στην Επιτροπή Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Κοινοβουλίου αποκάλυψαν ότι ήταν «πολύ πιθανό» να υπάρξουν σύντομα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε ότι ο ιός CCHF θα μπορούσε να βρει το δρόμο του προς το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα απο τα τσιμπούρια, κάποια στιγμή. Φοβάται ότι η ασθένεια επεκτείνεται έξω από τα συνηθισμένα της εδάφη και κινείται προς χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό
Ο πονοκέφαλος, ο υψηλός πυρετός, ο πόνος στην πλάτη και στις αρθρώσεις, ο στομαχόπονος και ο έμετος είναι μεταξύ των συμπτωμάτων του ιού. Τα κόκκινα μάτια, το κοκκινισμένο πρόσωπο, ο κόκκινος λαιμός και οι πετέχειες (κόκκινες κηλίδες) στον ουρανίσκο είναι επίσης κοινά.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, εμφανίζεται ίκτερος και διαπιστώνονται αλλαγές της διάθεσης και της αισθητηριακής αντίληψης. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να παρατηρηθούν μεγάλες περιοχές με έντονους μώλωπες, σοβαρές ρινορραγίες και ανεξέλεγκτη αιμορραγία στα σημεία της ένεσης, που ξεκινούν την τέταρτη περίπου ημέρα της νόσου και διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες.
Σε τεκμηριωμένα κρούσματα CCHF, τα ποσοστά θνησιμότητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς κυμαίνονταν από 9 έως και 50%. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της λοίμωξης από CCHF δεν έχουν μελετηθεί αρκετά καλά σε επιζώντες για να καθοριστεί εάν υπάρχουν ή όχι συγκεκριμένες επιπλοκές. Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι αργή.
Πώς διαδίδεται;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα «στενής επαφής με το αίμα, τις εκκρίσεις, τα όργανα ή άλλα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων». Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ούτε για ανθρώπους ούτε για ζώα που έχουν μολυνθεί από τη νόσο.
Ο CCHF μεταδίδεται στους ανθρώπους είτε με τσιμπήματα από τσιμπούρια είτε μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα ή ιστούς ζώων αμέσως μετά τη σφαγή.
Οι ξενιστές του CCHF περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα άγριων και κατοικίδιων ζώων όπως βοοειδή, πρόβατα και κατσίκες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συμβεί σε άτομα που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, όπως εργάτες γεωργίας, εργαζόμενους σε σφαγεία και κτηνιάτρους
Θάνατοι που έχουν αναφερθεί
Το Ιράκ φέρεται να έδωσε μεγάλη μάχη με την ασθένεια πέρυσι, με 212 περιστατικά να καταγράφονται μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 22 Μαΐου. Από αυτά, 169 αναφέρθηκαν μόνο μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο πρόσθεσε τον Μάιο ότι σχεδόν 100 επιπλέον κρούσματα – και 13 θάνατοι – έχουν αποδοθεί μέχρι στιγμής το 2023 στον απολογισμό στο Ιράκ.
Πηγή: Mirror
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου