Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Φουκουσίμα: Ενέκρινε η IAEA τη ρίψη ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό

 


Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενέκρινε το σχέδιο της ιαπωνικής κυβέρνησης να απορρίψει στον ωκεανό επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον κατεστραμμένο από τσουνάμι πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του Πεκίνου και άλλων στην περιοχή.

Έπειτα από εξέταση που διήρκεσε δύο χρόνια, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συμφωνούν με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και πως θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο Ραφαέλ Γκρόσι, έφθασε σήμερα στην Ιαπωνία, όπου θα παρουσιάσει αποτίμηση του σχεδίου της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στον ωκεανό μέρος των υδάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Ο κ. Γκρόσι συνατήθηκε σήμερα στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προτού επισκεφθεί αύριο Τετάρτη στη Φουκουσίμα (βορειοανατολικά) το εργοστάσιο που υπέστη τριπλή καταστροφή την 11η Μαρτίου 2011 – όταν επλήγη από τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα.

«Απόψε είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύκτα», είπε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα πριν του παραδώσει ένα χοντρό μπλε ντοσιέ που περιείχε την τελική έκθεση.

Η Ιαπωνία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία που θα αρχίσει να απορρίπτει το νερό, μια διαδικασία που θα πάρει 30 με 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη η σχετική έγκριση στην εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) από την εθνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια. Η ρυθμιστική αρχή αναμένεται να πει την τελευταία λέξη της ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Τοπικά συνδικάτα γιαπωνέζων αλιέων έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο εκπονήθηκε το 2021, λέγοντας ότι θα βλάψει τη δουλειά που έχουν κάνει για να αποκαταστήσουν τη φήμη τους αφού αρκετές χώρες απαγόρευσαν μερικά ιαπωνικά προϊόντα τροφίμων μετά την καταστροφή του 2011.

Μερικές γειτονικές χώρες έχουν επίσης παραπονεθεί στη διάρκεια των ετών για την απειλή που η απόρριψη των υδάτων αυτών θα μπορούσε να δημιουργήσει για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, με το Πεκίνο να αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο επικριτή του σχεδίου.

«Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να παρέχει εξηγήσεις στον ιαπωνικό λαό και στη διεθνή κοινότητα με ειλικρίνεια και βάσει επιστημονικών δεδομένων και με υψηλό επίπεδο διαφάνειας», δήλωσε ο Κισίντα κατά τη συνάντησή του με τον Γκρόσι.

Μέσω της πρεσβείας του στην Ιαπωνία, το Πεκίνο δήλωσε σήμερα πως η έκθεση του ΔΟΑΕ δεν μπορεί να αποτελέσει «άδεια» για την απόρριψη των υδάτων και ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του σχεδίου.

Επεξεργασμένα ύδατα

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η διαδικασία είναι ασφαλής επειδή έχει επεξεργασθεί το νερό -αρκετό για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων- που είχε χρησιμοποιηθεί για την ψύξη ράβδων καυσίμου του σταθμού της Φουκουσίμα αφού αυτός υπέστη ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι το 2011.

Το νερό έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Πριν απορριφθούν στον Ειρηνικό, τα επεξεργασμένα ύδατα θα αραιώσουν ώστε τα επίπεδα του τριτίου σ’ αυτά να είναι πολύ κάτω από τα διεθώς εγκεκριμένα.

Σε μια παρουσίαση που έκαναν σε ξένους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα στην Κίνα, ιάπωνες αξιωματούχοι είπαν ότι τα επίπεδα του τριτίου στα επεξεργασμένα ύδατα είναι χαμηλότερα από αυτά που εντοπίζονται στα λύματα που απορρίπτονται τακτικά από πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, της Κίνας περιλαμβανομένης.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως έκαναν πολλές και επανειλημμένες προσπάθειες να εξηγήσουν στο Πεκίνο τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν τη θέση του Τόκιο, αλλά οι προσφορές τους αγνοήθηκαν.

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι η σύγκριση από την Ιαπωνία των επιπέδων τριτίου στα επεξεργασμένα ύδατα και στα λύματα «δημιουργεί πλήρη σύγχυση και παραπλανά την κοινή γνώμη».

Ο Γκρόσι θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, το σταθμό της Φουκουσίμα. Μετά την Ιαπωνία, θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, όπου οι καταναλωτές κάνουν μαζικές αγορές θαλασσινού αλατιού και άλλων ειδών ενόψει της απόρριψης των υδάτων από το σταθμό της Φουκουσίμα. Αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τη Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Κουκ για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους σχετικά με το ιαπωνικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Διαρροή ραδιενέργειας

Το τσουνάμι προκάλεσε τήξη τριών αντιδραστήρων, τη χειρότερη μεταπολεμική καταστροφή στην Ιαπωνία και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα σε παγκόσμια κλίμακα έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.

Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα οδήγησε σε διαρροές ραδιενέργειας και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους περιοχών γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, σε πολλές περιπτώσεις για πάντα.

Οι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες ακόμη, όμως οι αρχές της Ιαπωνίας είναι αντιμέτωπες με πολύ πιο άμεσο πρόβλημα, δηλαδή την αποθήκευση περίπου 1,33 τόνου υδάτων -από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, καθώς από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες-, καθώς οι δυνατότητες για αυτό προσεχώς φθάνουν σε κορεσμό.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει αυτά τα νερά στον ωκεανό, αφού τα επεξεργαστεί με σύστημα απορρύπανσης που θα εξαλείψει τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο.

Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τον ΔΟΑΕ, μολαταύτα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η ρίψη δεν θα ξεκινήσει παρά έπειτα από την «πλήρη εξέταση» τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γκρόσι εντός της ημέρας.

«Η εξέταση από τον ΔΟΑΕ, που είναι καθ’ ύλη αρμόδιος για τη διαχείριση και την εφαρμογή των κανόνων πυρηνικής ασφάλειας, είναι απαραίτητη στις προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την κατανόηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε σήμερα ο Χιροκάζου Ματσούνο, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλλά η πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να ριχτούν στον ωκεανό τα μολυσμένα νερά επικρίνεται έντονα, ειδικά από το Πεκίνο, ενώ στη Νότια Κορέα η τιμή του αλατιού αυξήθηκε αλματωδώς λόγω των ανησυχιών για τη μόλυνση από ραδιενέργεια.

Κοινότητες ψαράδων στη Φουκουσίμα εκφράζουν φόβους πως οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων για τα τρόφιμα με προέλευση την περιοχή αυτή.

Η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πως η ρίψη θα ξεκινούσε αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Ματσούνο, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο.

«Θα εξηγήσουμε και θα ενημερώσουμε σε βάθος, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, τις λεπτομέρειες της έκθεσης του ΔΟΑΕ, τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τα μέτρα μας για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες για τη φήμη και την υπόληψη» της χώρας, πρόσθεσε ο Χιροκάζου Ματσούνο.



φωτο-Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.