Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Απόφαση σοκ από τηνIνδία: Απαγόρευσε τις Eξαγωγές ρυζιού, λόγω φόβων για μειωμένη παραγωγή

 


Η Ινδία απαγόρευσε την εξαγωγή λευκού ρυζιού εκτός από τύπου μπασμάτι με άμεση ισχύ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση την Πέμπτη, αφού η καθυστερημένη έναρξη των εποχικών βροχοπτώσεων των μουσώνων έβλαψε την καλλιέργεια και δημιούργησε φόβους για έλλειψη παραγωγής.

Οι μουσώνες

Η καθυστερημένη άφιξη των μουσώνων οδήγησε σε μεγάλο έλλειμμα βροχής μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Και ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου εξάλειψαν το έλλειμμα, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες. «Προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής διαθεσιμότητα λευκού ρυζιού μη μπασμάτι στην ινδική αγορά και να μετριάσει την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά, η κυβέρνηση της Ινδίας τροποποίησε την πολιτική εξαγωγής της παραπάνω ποικιλίας», αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση.

Οι λιανικές τιμές του ρυζιού έχουν αυξηθεί κατά 11,5% το τελευταίο έτος και κατά 3% τον τελευταίο μήνα, προστίθεται. Η Ινδία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού, αλλά τα χαμηλά αποθέματα σημαίνουν ότι οποιαδήποτε μείωση των αποστολών θα τροφοδοτήσει τις τιμές των τροφίμων που ανεβαίνουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και των ακανόνιστων καιρικών συνθηκών.

Διατάραξη της αγοράς

«Η Ινδία θα διαταράξει την παγκόσμια αγορά ρυζιού με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι έκανε η Ουκρανία στην αγορά σιταριού με την εισβολή της Ρωσίας», δήλωσε ο B.V. Krishna Rao, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ρυζιού δήλωσε στο Reuters. Το ρύζι είναι βασικό προϊόν διατροφής για περισσότερους από 3 δισ. ανθρώπους και σχεδόν το 90% της υδροβόρας καλλιέργειας παράγεται στην Ασία, όπου το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο φέρνει συνήθως χαμηλότερες βροχοπτώσεις.

Οι παγκόσμιες τιμές κυμαίνονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών. «Η ξαφνική απαγόρευση των εξαγωγών θα ήταν πολύ επώδυνη για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις αποστολές από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Rao. Ενώ η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ δεν έχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το έλλειμμα, οι Αφρικανοί αγοραστές θα επηρεαστούν περισσότερο από την απόφαση της Ινδίας, δήλωσε ο Rao, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες θα ζητήσουν από το Νέο Δελχί να συνεχίσει τις αποστολές.

Ο ρόλος του καιρού

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις βόρειες περιοχές της Ινδίας τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσαν ζημιές στις νεοσπαρμένες καλλιέργειες σε πολιτείες όπως το Παντζάμπ και η Χαριάνα και πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να ξαναφυτέψουν. Οι ορυζώνες στα βόρεια κρατίδια έχουν βυθιστεί για πάνω από μια εβδομάδα, καταστρέφοντας τα νεοφυτεμένα φυτά και αναγκάζοντας τους αγρότες να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να μπορέσουν να ξαναφυτέψουν.

Σε άλλες μεγάλες πολιτείες που καλλιεργούν ρύζι, όπως η Δυτική Βεγγάλη, το Μπιχάρ, το Τσατισγκάρ, το Άντρα Πράντες και η Τελανγκάνα, οι αγρότες ετοίμασαν φυτώρια ορυζώνων αλλά δεν μπόρεσαν να μεταφυτεύσουν τα φυτά λόγω ανεπαρκών βροχοπτώσεων. Οι εκτάσεις καλλιέργειας ρυζιού αναμενόταν να αυξηθούν μετά την αύξηση της τιμής αγοράς ρυζιού από το Νέο Δελχί, αλλά οι αξιωματούχοι του κλάδου εκτιμούν τώρα οριακή μείωση. Οι αγρότες μέχρι στιγμής έχουν φυτέψει ρύζι paddy σε μια έκταση 6% μικρότερη από ό,τι το 2022.


economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις