Περισσότερες από 100 εταιρείες σπεύδουν να φέρουν στην αγορά το καλλιεργημένο κρέας τους και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις τους στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, σύμφωνα με το Te Defender, το οποίο αναφέρει:
Η ιστορία με μια ματιά:
- Ένα από τα τελευταία ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) Frankenfoods είναι το “Piggy Sooy”, μια σόγια γενετικά τροποποιημένη ώστε να περιέχει πρωτεΐνη χοίρου. Ένα ή περισσότερα άγνωστα γονίδια χοίρου συναρμολογούνται σε συμβατική σόγια για να δημιουργήσουν μια σόγια με 26,6% ζωική πρωτεΐνη.
- Η Moolec, η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ανέπτυξε το “Piggy Sooy”, εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός φυτού μπιζελιού που παράγει πρωτεΐνη βοείου κρέατος. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτά τα διαγονιδιακά υβρίδια θα παρέχουν παρόμοια γεύση, υφή και θρεπτική αξία με το κρέας, χωρίς το υψηλό κόστος των εναλλακτικών προϊόντων καλλιέργειας ή εργαστηρίου.
- Στις 21 Ιουνίου, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ενέκρινε την πώληση κοτόπουλου καλλιέργειας κυττάρων από την Good Meat and Upside Foods (ΕΔΩ το άρθρο του ΕΛ). Και οι δύο σχεδιάζουν να διαθέσουν το συνθετικό κοτόπουλο τους σε εστιατόρια «υψηλών προδιαγραφών» στις ΗΠΑ, ενώ θα κλιμακώσουν την παραγωγή τους.
- Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επεξεργασία γονιδίων CRISPR-Cas προκαλεί όλεθρο στο γονιδίωμα των φυτών, προκαλώντας πολλές εκατοντάδες ακούσιες γενετικές αλλαγές, οι οποίες συμβαίνουν ταυτόχρονα «σε ένα καταστροφικό γεγονός», όπως το ονομάζουν.
- Επειδή αυτές οι αλλαγές είναι αδύνατο να προβλεφθούν, τα γονιδιακά επεξεργασμένα φυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή χωρίς εκτεταμένες δοκιμές.
Σύμφωνα με το New Atlas :
«Οι αγρότες θα εκτρέφουν τα φυτά μέσω συμβατικών γεωργικών πρακτικών. Μόλις τα φασόλια συγκομιστούν και υποβληθούν σε επεξεργασία —και πάλι, μέσω συμβατικών τεχνικών— οι πρωτεΐνες τους θα μεταφερθούν σε υποκατάστατα κρέατος και άλλα προϊόντα…
«Όπως συμβαίνει με το χοιρινό που καλλιεργείται στο εργαστήριο, ελπίζουμε ότι η εμπορική υιοθέτηση του Piggy Sooy θα μπορούσε τελικά να εξαλείψει την εκτροφή και την σφαγή των χοίρων, μαζί με τις σχετικές ηθικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες.
«Η Moolec έχει αναπτύξει μια μοναδική, επιτυχημένη και κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πλατφόρμα για την εισαγωγή πρωτεϊνών υψηλής αξίας στους σπόρους οικονομικά σημαντικών καλλιεργειών όπως η σόγια», λέει ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας, Amit Dhingra.
«Αυτό το επίτευγμα ανοίγει ένα προηγούμενο για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα που επιδιώκει να επιτύχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στους σπόρους μέσω της μοριακής καλλιέργειας». Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πότε τα τρόφιμα που περιέχουν τις πρωτεΐνες μπορεί να είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου