Η πολυεθνική (υπερεθνική) Monsanto είναι μια αμερικανική χημική βιομηχανία παραγωγής προσθετικών ουσιών στα τρόφιμα, φαρμάκων για την αγροτική παραγωγή όπως το γνωστό Roundup και γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Η εταιρία αποκωδικοποιεί το DNA φυτών χρησιμοποιώντας τεχνολογία ευρύτερα γνωστή (και ακατοχύρωτη) προκειμένου να δημιουργήσει μια δεξαμενή γνώσης στην παραγωγή σπόρων και να επιβάλλει την αποκλειστική τους χρήση υπό καθεστώς μονοπωλίου. Επιδιώκει, με άλλα λόγια, τη δημιουργία καθεστώτος εξάρτησης ενός τεράστιου κλάδου παραγωγής από τη δική της βουλιμία με την ιδιοποίηση σημαντικού μέρους της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Σε αρκετές χώρες κατάφερε -μέσω “κυβερνήσεων”- να απαγορέψει την καλλιέργεια με σπόρους (αρχέγονους) της προηγούμενης χρονιάς παραγωγής επιβάλλοντας την αγορά των δικών της. Οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι της δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως γέννημα -όπως αποκαλούνταν παλιότερα- για νέα σοδειά με συνέπεια ο αγρότης να “πέφτει” στις δαγκάνες της, αγοράζοντάς τους κάθε φορά.
Πρακτική η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση εκατομμυρίων αγροτών οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τον αναγκαίο και πανάκριβο σπόρο. Πέραν δε, της παραπάνω απαγόρευσης, προσπαθεί με πλάγια μέσα (εξαγοράζοντας συνειδήσεις ή εκβιάζοντας) να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό παγκόσμια, ισχυριζόμενη ότι η χρήση των αρχέγονων σπόρων το παραβιάζει!!! Αν αυτό δεν είναι προσπάθεια οικειοποίησης της παγκόσμιας κληρονομιάς, τότε τι ακριβώς είναι;
Το 2016 εξαγοράστηκε από την Bayer, τον γερμανικό χημικό γίγαντα, με τις πιέσεις προς τις φτωχές χώρες του νότου για υιοθέτηση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων να εντείνονται, όπως ήταν αναμενόμενο. Η συνδρομή της κυβέρνησης της χώρας της θεωρείται δεδομένη καθώς- όπως έχει δείξει και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις (π.χ. Ζήμενς)- είναι του δόγματος “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” θεωρώντας νόμιμη τη δωροδοκία παράκαμψης του ανταγωνισμού κατά την επιδίωξη των στόχων των επιχειρήσεών της!
Ήδη η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στη στήριξη της Bayer με τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ* μιας και επιβλήθηκαν ποινές αποζημιώσεων στη Monsanto οι οποίες την έθεταν σε κίνδυνο με χιλιάδες άλλες υποθέσεις να εκκρεμούν σε βάρος της. Εξ αυτού διαφαίνεται ότι η αγοράστρια δεν έκανε ενδελεχή έλεγχο σκόπιμα προκειμένου, πιθανώς, να επιτύχει καλύτερη τιμή εξαγοράς ή για να τακτοποιήσει και δικούς της λογαριασμούς. Τίποτα δεν αποκλείεται λόγω των παγκόσμια διαμορφούμενων μεγεθών και των υποχρεώσεων του γερμανο-αμερικάνικου υπερεθνικού οργανισμού.
Τι πρoτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη (5/7/2023) να αναθεωρήσει τους κανόνες της για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ώστε να χαλαρώσουν ορισμένοι περιορισμοί για τα φυτά που δεν φέρουν γονίδια από άλλους οργανισμούς. Η Bayer, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο, χαρακτήρισε την πρόταση ως πρωτοποριακή. «Η αναπαραγωγή φυτών συνήθως διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία από τα πρώτα θετικά ερευνητικά αποτελέσματα έως την είσοδο στην αγορά. Η γονιδιακή επεξεργασία μας επιτρέπει να μειώσουμε πέντε χρόνια από αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής της Bayer για τη βιωσιμότητα, Ματίας Μπέρνιγκερ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι μήπως η προσπάθεια αυτή καταλήξει τελικά στην κατοχύρωση που δεν πέτυχε η Monsanto με ταυτόχρονη απαγόρευση χρήσης των αναπαραγόμενων σπόρων οδηγώντας τους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μονοπώλιο της Bayer-Monsanto.
Όλο αυτό το αφήγημα περί κλιματικής κρίσης κ.λπ. ανοίγει νέους ορίζοντες γι’ αυτούς που συνέτειναν στην επίσπευση της εκδήλωσής της –χωρίς να εξαιρείται η ηλιακή δραστηριότητα που κατά τους ειδικούς βρίσκεται σε έξαρση- και στην προσπάθειά τους να μας δείξουν πως “ό,τι συμφέρει την εταιρία συμφέρει και στην κοινωνία”, αλλά όχι το αντίστροφο! Η γιγάντωση των υπερεθνικών επιχειρήσεων δημιουργεί μια πρωτοφανή ισχύ στις διοικήσεις τους πολλές από τις οποίες, με τη συνδρομή διεφθαρμένων κυβερνήσεων και νομιμοφανών πολιτικών, προσπαθούν να καταστήσουν όμηρους τους λαούς, ειδικά των χωρών του τρίτου και τέταρτου κόσμου όπως κατατάσσονται στη λίστα της φτώχιας.
*Το 2016, μέσω του προγράμματος CSPP (Corporate Sector Purchase Program) το οποίο ευνοούσε τις γερμανικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως τις Mercedes, Deutsche Telecom, Coca Cola, η Nestle, η Shell κλπ.) και καθόλου τις ελληνικές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου