Συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 4/7 στις 12, η νέα Βουλή, με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του προέδρου του Σώματος.
Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής, καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.
Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για την θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Αλλαγές θα υπάρξουν στις θέσεις των Αντιπροέδρων, καθώς για τη θέση του Α' αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του Νικήτα Κακλαμάνη, στη θέση του Β' αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ για την θέση του Γ' αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο Θανάσης Μπούρας.
Παρών αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ στις υποψηφιότητες για Αντιπρόεδρο της Βουλής από τους Σπαρτιάτες και την Πλεύση Ελευθερίας.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη και από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει υποψηφίους για τις θέσεις αντιπροέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Ελληνική Λύση θα προτείνει είτε τον Κωνσταντίνο Χήτα είτε τον Στέλιο Φωτόπουλο.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».
Εκλογή προεδρείου Βουλής
Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.
Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.
Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου