Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Μετά τα δισ. Σαουδαράβων και Εμιρατιανών στην Τουρκία ο Τ.Μπάιντεν έδωσε μέσω ΔΝΤ 11-13 δισ. «δωράκι» στον Ρ.Τ.Ερντογάν - Ο Τούρκος πρόεδρος παίρνει νέα χρηματοδότηση για το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


 Τα πάντα φαίνεται ότι πήρε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ για το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Μετά τα F-16, τα οποία παρά τα όλα υποστήριζαν προ μηνών τα ελληνικά ΜΜΕ, αναμένεται να παραδοθούν στην Άγκυρα, ενισχύοντας την τουρκική Αεροπορία, ο Τζο Μπάιντεν δίνει και «δωράκι» 11 έως 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω ΔΝΤ, στην Τουρκία.

Αυτό ανέφερε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh, σύμφωνα με τον οποίον ο Τ.Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με αντάλλαγμα όμως την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ο Τ.Μπάιντεν πήρε αυτό που χρειαζόταν πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας, υποσχόμενος ότι το ΔΝΤ θα παράσχει στην Τουρκία περί τα 11-13 δισεκατομμύρια δολάρια δολαρίων», έγραψε ο ίδιος στην πλατφόρμα Substack.

Όπως τόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος, η απόφαση του Τούρκου ηγέτη οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη εύρεσης πόρων για την ανάπτυξη υποδομών και του οικιστικού αποθέματος της χώρας, που επλήγη βάναυσα μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου 2023.

«Ο Τ.Μπάιντεν έπρεπε να είχε “κερδίσει” κάνοντας κάποιο deal καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια οξεία οικονομική κρίση», ανέφερε ο Hersh επικαλούμενος αποκλειστική πηγή του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τ.Μπάιντεν αποδεικνύεται για ακόμη φορά ως ο απόλυτος ηγέτης, που γνωρίζει πολύ καλά πώς να ανακατέψει την τράπουλα και να πάρει τελικά αυτό που θέλει.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αντλήσει 100 δισ. δολάρια από όλες τις πλευρές. Προσφάτως οι Σαουδάραβες -στους οποίους η Ελλάδα έχει στείλει τα Patriot- κατέθεσαν 5 δισ. δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

«Δωράκι» στην Τουρκία έχει δώσει και το Κατάρ, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και η Λιβύη, περίπου το ίδιο ποσό.

Τα κεφάλαια αυτά, όλα δωρεάν, θα βοηθήσουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις