Νέους κλυδωνισμούς στους κόλπους του ΝΑΤΟ προκαλεί η Τουρκία, ναρκοθετώντας ακόμη μία - εξόχως σημαντική - απόφαση για το μέλλον της Συμμαχίας.
Η Άγκυρα επιχείρησε να μετατρέψει σε ανατολίτικο παζάρι τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την κατάρτιση νέων αμυντικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύνοδος εξελίχθηκε σε «ναυάγιο» με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία μπλόκαρε τη συμφωνία ζητώντας ως «αντάλλαγμα» την αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων που αφορούσαν στην Κύπρο.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν στο CNN Greece πως πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλλει τις αναθεωρητικές της επιδιώξεις φέρνοντας από το «παράθυρο» την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της στάσης που αναμένεται να τηρήσει η Άγκυρα στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως η απουσία προκλήσεων στο πεδίο μεταφέρει μια πλασματική εικόνα «ηρεμίας» αφού στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το πλαίσιο των παράνομων διεκδικήσεων της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Νατοϊκή «αδράνεια»
Κανείς εντός του ΝΑΤΟ, πάντως, δεν φαίνεται πρόθυμος να σταθεί απέναντι στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να εκβιάζει τη Συμμαχία ζητώντας ανταλλάγματα. Η αδράνεια της ηγεσίας σε συνδυασμό με την ανοχή που δείχνει ο Αμερικανός πρόεδρος στα «τερτίπια» της Άγκυρας, της δίνουν το «ελεύθερο» να συνεχίσει στην ίδια γραμμή.
Η Τουρκία δεν αναμένεται να αλλάξει στάση, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου, όπου θα θέσει ξανά τους όρους της για την άρση του βέτο στην ένταξη της Σουηδίας, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο του αιτήματος για αγορά και αναβάθμιση F-16.
Νέα τουρκική πρόκληση
Ερωτήματα πάντως, προκαλεί η προσπάθεια της Άγκυρας να δείξει ότι οι Ισπανοί συμμετέχουν κανονικά στην άσκηση «Anatolian Phoenix» για την οποία υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Πρόκειται για μία ακόμη απόπειρα έμμεσης «αναγνώρισης» του ψευδοκράτους, την οποία μεθόδευσε η τουρκική πλευρά καλώντας την Ισπανία και την Πολωνία να συμμετάσχουν στην άσκηση μαζί με τις κατοχικές δυνάμεις.
Μετά από ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ και τα διαβήματα του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών οι δύο ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την απόσυρση των δυνάμεων τους από την άσκηση, ωστόσο, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, εμφανίζονται στρατιώτες με τα διακριτικά των ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων να συμμετέχουν στην «Anatolian Phoenix». Προς το παρόν, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχει προβεί σε επίσημη αντίδραση.
Δίαυλοι επικοινωνίας
Η Αθήνα, ωστόσο, επιδιώκει τη διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου, ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλκιβιάδη Στεφανή, στην οποία, όπως μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το κλίμα ήταν καλό αν και διαπιστώθηκε η μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Το να υπηρετούμε σθεναρά την Πατρίδα και τα εθνικά μας συμφέροντα επιβάλλει να δημιουργούμε, να ενισχύουμε και να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας, καθώς και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας, επ’ ωφελεία της προόδου και της ευημερίας» ανέφερε στο μήνυμα του ο κ. Στεφανής, ο οποίος, είχε σύντομες συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Ώστιν, τον Ουκρανό Ολέξιι Ρέσνικωφ και τον Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου