Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Κοσμογονικές αλλαγές στον Περσικό Κόλπο: Τα ΗΑΕ εγκαταλείπουν το ναυτικό συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του Ιράν - HAE και Σ.Αραβία εγκαταλείπουν την αμερικανική «σφαίρα» επιρροής και στρέφονται προς την Κίνα


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Κοσμογονικές είναι οι αλλαγές στον Περσικό Κόλπο εις βάρος των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν (ο Ν.Τραμπ είχε άριστες σχέσεις με τις μοναρχίες του Κόλπου) καθώς τα ΗΑΕ μετά την Σ.Αραβία, εγκαταλείπουν και αυτά,

την αμερικανική «σφαίρα» επιρροής, ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους από τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (Combined Maritime Forces) 34 εθνών που περιπολούσαν τα νερά του Κόλπου.

Στην ουσία πρόκειται για μία ναυτική δύναμη που στρέφονταν κατά του Ιράν.

Οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις είναι μια επιχειρησιακή δύναμη 34 εθνών, με έδρα τη Ναυτική Βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, αφιερωμένη στην ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της πειρατείας στις περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου.

Από το 2019, μια σειρά επιθέσεων σε πλοία έχουν λάβει χώρα σε αυτή την περιοχή, οι οποίες είχαν προκληθεί από το Ιράν.

«Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αξιολόγησης αποτελεσματικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με όλους τους εταίρους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέσυραν τη συμμετοχή τους στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις πριν από δύο μήνες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι δεσμευμένα στον διάλογο και τη διπλωματική δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και είναι αποφασισμένα να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στις θάλασσές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ανέφερε η δήλωση.

Πριν από πέντε εβδομάδες, το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα στα ύδατα του Κόλπου κοντά στα στενά του Ορμούζ. Το δεύτερο πετρελαιοφόρο, το Niovi, έπλεε από το Ντουμπάι με προορισμό το λιμάνι Fujairah στα ΗΑΕ.

Στη δήλωση της διπλωματίας των ΗΑΕ αναφέρεται ότι το άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στη Wall Street Journal (WSJ) αντιπροσωπεύει «στρέβλωση» των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Επικαλούμενη πηγές από τις ΗΠΑ και τον Κόλπο, η WSJ έγραψε στο αναφερόμενο άρθρο ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περνούν μια στιγμή απογοήτευσης λόγω της έλλειψης απάντησης από την Ουάσιγκτον στο πρόσφατο περιστατικό του κατασχεθέντος πετρελαιοφόρου.

Τα ΗΑΕ όμως διαψεύδουν την WSJ.

Στην πραγματικότητα τα ΗΑΕ ακολουθούν την Σ.Αρραβία όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν αλλά και στην αίτηση για ένταξή τους στους BRICS.

33 χώρες έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο αντίπαλο δέος της Δύσης και μάλλον στις ΗΠΑ δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει.

Η Κίνα φαίνεται πως κατάφερε το αδιανόητο, να εξαλείψει την εχθρότητα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, που διαχρονικά εξυπηρετούσε πρωτίστως τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Μέση Ανατολή και να αποκαταστήσει μεταξύ των δύο χωρών σχέσεις φιλίας και τώρα το καταφέρνει και με τα ΗΑΕ.

Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Πως η Δύση σύντομα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με το πετρέλαιο ενώ η ένωση των παλιών εχθρών μόνο τυχαία δεν είναι καθώς όλοι τους θα συμμετάσχουν στην συμμαχία των BRICS.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΗΑΕ έχουν στενές στρατιωτικές σχέσεις με την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.