Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Τα 4 έντομα που έρχονται σε όλα τα μενού!!! Ήδη καταναλώνουμε ένα - Εφιάλτης... Θα τα πλασάρουν σε μορφή αλεύρων για να μετριάσουν την «αηδία»...


 Στις 4 Ιανουαρίου 2023, όπως είχατε διαβάσει στο το ΕΛ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την συμπερίληψη ενός νέου παρασκευάσματος σκόνης γρύλου σε μια σειρά παρασκευασμάτων, όπως: ψωμιά, ξηρά μπισκότα, μπάρες δημητριακών, σάλτσες, πίτσες, πιάτα με βάση τα όσπρια και τα λαχανικά, υποκατάστατα κρέατος, σούπες, μπύρα και άλλα παρόμοια ποτά, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι, σοκολατένια είδη ζαχαροπλαστικής.

Ο οικιακός γρύλος (house cricket), το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και η αποδημητική ακρίδα (migratory locus) είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν ήδη εγκριθεί ως «νέα τρόφιμα» στην αγορά της ΕΕ. Η Επιτροπή ενέκρινε την διάθεση στην αγορά ενός τέταρτου εντόμου, του Alphitobius diaperionus (λιγότερο αλευροσκουλήκι) , ως τροφή.

Πλέον, όλα τα επίσημα ΜΜΕ ασχολούνται με το θέμα, κάνοντας λόγο για 4 έντομα που σύντομα θα προωθηθούν ως «νέα τρόφιμα» και πως ήδη καταναλώνουμε ένα!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, το κόκκινο χρώμα που συναντάται στα αλλαντικά, τα αναψυκτικά, τα red velvet cakes, τα παιδικά ζελεδάκια και σε άλλα τρόφιμα, προέρχεται από μία ουσία που ονομάζεται καρμίνη ή αλλιώς Κοχενίλη ή Καρμινικό οξύ (E120).

Η εν λόγω λέξη cochineal προέρχεται από τη λατινική λέξη “coccinus” που σημαίνει “κόκκινο χρώμα”. Το καρμινικό οξύ θεωρείται μια χημική ουσία με κόκκινη απόχρωση, που παράγεται από τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους, του είδους Cochineal Dactylopius coccus Casta.

Το Cochineal, Dactylopius coccus, είναι ένα έντομο μικρού μεγέθους, που ζει στους κάκτους nopal του γένους Opuntia, πιο γνωστή σε εμάς ως φραγκοσυκιά. Επομένως, το κόκκινο χρώμα στα παιδικά ζελεδάκια περιέχει καρμίνη που παράγεται από τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους

Μάλιστα περιέχεται στην βάση δεδομένων της EFSA με την αρίθμηση Ε120 που αντιστοιχεί σε εκχύλισμα κοχίνης, καρμινικού οξέος και καρμίνης. Η καταχώρησή του συνιστά ένα καλό παράδειγμα του ότι ήδη τρεφόμαστε με έντομα, μόνο που δεν το γνωρίζαμε καθώς υπήρχε σε μία διαφορετική σύσταση.

Την ώρα που τα βασικά τρόφιμα ακριβαίνουν συνεχώς (ΕΔΩ), νέα… πρωτεϊνούχα συστατικά έρχονται να προστεθούν στο διαιτολόγιο, για να εμπλουτίσουν με άγνωστες γεύσεις και ίσως με άγνωστες/γνωστές ασθένειες (ΕΔΩ) το μενού των πολιτών!!!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις