Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Έντονες απορίες και ανησυχίες διεγείρουν οι πρόσφατες δηλώσεις «ειδικών» αλλά και η ανακοίνωση του
Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί μίας επερχόμενης πανδημίας που ονομάζεται «νόσος X».Αν και όλοι λένε πως πρόκειται για μία άγνωστη υποθετική ασθένεια, μιλούν για αυτήν σαν να είναι υπαρκτή, έτοιμη να χτυπήσει ανθρωπότητα και μάλιστα από… αύριο.
Λένε επίσης ότι θα είναι 70% πιο θανατηφόρα σε σύγκριση με τον Covid-19.
Το ερώτημα είναι πως τα γνωρίζουν όλα αυτά από τη στιγμή που δεν έχει εκδηλωθεί η ύπαρξη μιας τέτοιας νόσου και πως μιλούν με τέτοια βεβαιότητα.
Προειδοποίηση για την εμφάνιση νέας θανατηφόρας πανδημίας εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη αναμένεται να ενημερώσει σχετικά τις χώρες ώστε αυτές, ώστε να πάρουν άμεσα μέτρα και να προετοιμάσουν το σύστημα υγείας τους.
Με την σειρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μετέφερε την πληροφορία, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για έναν ιό ο οποίος θα είναι κατά 70% θανατηφόρος.
Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συζητάει από το 2018 με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας κατά 70% πιο θανατηφόρα από αυτή του 2019, είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».
«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί, προσθέτει ο καθηγητής.
«Τα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα ή μετά από πολλά χρόνια είναι ο χρόνος που μπορεί να συμβεί καθώς δεν είναι εύκολο να έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία, πρόσθεσε ο καθηγητής.
Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθηση ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις με μήνυμα ότι «την τελευταία στιγμή δεν προλαβαίνουμε» και ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός πριν ξεσπάσει η επόμενη πανδημία.
Πάντως και πάλι έχουμε την ίδια απορία: Γιατί ξεκίνησε το σενάριο αυτό; Και γιατί μιλούν για αυτό σα να είναι μία προαναγγελθείσα βεβαιότητα;
Σε μία εποχή που προμηνύονται πόλεμοι, οικονομικές κρίσεις και φτώχεια (παγκοσμίως) μία τέτοια «αυτοεκπληρούμενη» προοπτική δημιουργεί το λιγότερο καχυποψία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου