Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Χαράρι vs Yann LeCun: Έρχεται η Νέα Εποχή του… Διαφωτισμού


 Στην μέση η ανθρωπότητα

Yann LeCun vs. Γιουβάλ Νόα Χαράρι . Ο ένας είναι… ερευνητής, ο άλλος… ιστορικός.

Ο πρώτος δεν βλέπει κανένα λόγο να ανησυχεί από την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) ενώ ο δεύτερος φοβάται, υποτίθεται, ότι θα οδηγήσει στην κατάρρευση του πολιτισμού μας και προτείνει, εμμέσως πλην σαφώς, παγκόσμια αρχή να την ορίζει!!!

Ο Yann LeCun είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης στο Meta (Ζωή σε εικονική πραγματικότητα)!!! Ο Harari υπέγραψε την ανοιχτή επιστολή που ξεκίνησε από το think tank The Future of Life , μαζί με σχεδόν 30.000 άλλους, ζητώντας μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη εργαλείων όπως το GPT-4 (σ.σ. Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) είναι εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot)), το γλωσσικό μοντέλο που επιτάχυνε την υιοθέτηση του ChatGPT σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ο ΛεΚούν χαρακτήρισε έναν τέτοιο συναγερμό ως γελοίο.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point πρότεινε μια συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης . Ο ένας από την Νέα Υόρκη και ο άλλος από την Ιερουσαλήμ , υποστήριξαν τις απόψεις τους σχετικά με τις υποσχέσεις, τους κινδύνους και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, αποκαλύπτοντας αλήθειες αλλά όχι την Αλήθεια!

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ:

Το Le Point έσπασε τον πάγο με μια βασική ερώτηση: ποιος είναι ο ορισμός σας για την νοημοσύνη;

Για τον Yann LeCun , νοημοσύνη σημαίνει να μπορείς να αντιληφθείς μια κατάσταση, να σχεδιάσεις μια απάντηση και να ενεργήσεις για να πετύχεις έναν στόχο, δηλαδή να μπορείς να επιδιώξεις μια κατάσταση και να σχεδιάσεις μια σειρά ενεργειών.

Και για τον Yuval Noah Harari, είναι η εξυπνάδα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. «Οι μηχανές μπορούν επίσης να είναι έξυπνες και να λύνουν προβλήματα χωρίς να έχουν συναισθήματα», εξήγησε.

«Όχι ακόμα, αλλά θα συμβεί», διέκοψε ο ΛεΚούν και ξεκίνησε η πραγματική συζήτηση.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε μηχανές τουλάχιστον τόσο έξυπνες όσο οι άνθρωποι. Και αν έχουν την ικανότητα να σχεδιάζουν και να βάζουν στόχους, θα έχουν και το αντίστοιχο των συναισθημάτων, γιατί πολύ συχνά τα συναισθήματα δεν είναι παρά μια προσμονή των αποτελεσμάτων», τόνισε.

Ο Χαράρι έσπευσε να αντιδράσει: «Είναι δυνατό, αλλά όχι αναπόφευκτο».

«Είναι το ChatGPT επικίνδυνο για την δημοκρατία και τις πεποιθήσεις μας;», ρώτησε το Le Poit και τους δύο.

«Δεν νομίζω ότι είναι επικίνδυνο αυτή την στιγμή, αλλά ο λόγος που υπάρχει φόβος είναι πως ακόμα οι άνθρωποι δεν μπορούν να το καταλάβουν και οι ερευνητές δεν μπορούν να το εξετάσουν. Κατά την γνώμη μου, ο δρόμος για να προχωρήσουμε με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι να τα διευρύνουμε. Και σήμερα βλέπετε διάφορες προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή δοκιμών ανοιχτού κώδικα», είπε ο ερευνητής του Meta.

Αισιόδοξος, κάλεσε τον Χαρίρι να ενταχθεί στο κλαμπ του (σ.σ. Φυσικά, ο Χαράρι είναι στο κλαμπ του! Ένα κλαμπ που ο λαός αποκαλεί ‘Ο καλός μπάτσος και ο κακός μπάτσος’): «Ο κόσμος δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται. Με τον ίδιο τρόπο που το αυτοκίνητό σας είναι πιο ισχυρό από εσάς, φανταστείτε ένα μέλλον στο οποίο όλοι έχουν στην διάθεσή τους μια ομάδα έξυπνων μηχανών που τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς, παραγωγικούς ή δημιουργικούς. Οπότε πιστεύω ότι θα φέρει μια νέα Αναγέννηση, βασικά έναν νέο Διαφωτισμό (σ.σ. Και τι θα γίνει με τις ρομποτικές δυνάμεις ασφαλείας;;; Τις διοικητικές μονάδες τεχνητής νοημοσύνης;;; Θα δρουν υπέρ των ανθρώπων;;;)».

Ο Ισραηλινός ιστορικός και συνομιλητής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είπε: «Το ερώτημα είναι σε ποιανού χέρια είναι; Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κάτι υπέροχο, αλλά σε λάθος χέρια θα μπορούσε να καταστρέψει την δημοκρατία (σ.σ. Ο Χαράρι θα είναι εκείνος που θα προτείνει, μεταξύ των άλλων, τα… ιδανικά χέρια για την ΑΙ(».

Ο Χαράρι εξήγησε ότι η δημοκρατία είναι μια συνομιλία μεταξύ ανθρώπων και εάν η συνομιλία μεταξύ ανθρώπων παραβιαστεί ή πειραχτεί, κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον πλήρως ικανή να κάνει, αυτό θα καταστρέψει τα θεμέλια του δημοκρατικού συστήματος. 

(…)

Ο Yann LeCun της Meta τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης θα έγκειται στο γεγονός ότι η τεχνολογία δεν ανήκει σε μία μόνο εταιρεία (σ.σ. Ναι αλλά οι εταιρείες συγχωνεύονται στις μέρες μας με πιθανή συνέπεια την συνένωσή τους σε ένα μοναδικό κέντρο διαχείρισης που θα έχει τον έλεγχο).

Όμως ο Harari προειδοποίησε, ή μάλλον αποκάλυψε, ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι το πρώτο εργαλείο που μπορεί ενδεχομένως να μας αντικαταστήσει στην λήψη αποφάσεων και θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων ψηφιακών δικτατοριών που θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ακραίες από την Σοβιετική Ένωση».

Ο LeCun πιστεύει το αντίθετο. Για αυτόν, η νέα τεχνολογία θα ενισχύσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και θα επιτρέψει μια νέα αναγέννηση που θα οδηγείται από μια επιτάχυνση της επιστημονικής, τεχνικής, ιατρικής και κοινωνικής προόδου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν νομίζω ότι μια επιβράδυνση ή μια παύση της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη είναι χρήσιμη γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κόποιος κίνδυνος», επέμεινε, χαρακτηρίζοντας γελοίους τους όποιους φόβους!!!

Ο Χαράρι, από την άλλη πλευρά, διαβεβαιώνει ότι είναι απαραίτητο να επιβραδυνθεί η AI, ώστε η κοινωνία να μπορεί να εντοπίσει τους κινδύνους και να αποφασίσει τι θα κάνει γι’ αυτό.

Ποιός έχει δίκιο;;; Κανείς τους, καθώς η αλήθεια ίσως είναι συνδυασμός των δύο θέσεων που ανέλυσαν, χωρίς φυσικά να αποκαλύψουν τι πραγματικά έρχεται (ΕΔΩ).

Οι καλοί και υπάκουοι θα απολαμβάνουν, ενδεχομένως, τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και την αναβάθμιση που θα τους προσφέρει μέσω εμφυτευμάτων στον οργανισμό τους. Ωστόσο, κανείς δεν τους εγγυάται πως κάτι καλό τους περιμένει στο τέλος της διαδρομής!!!

Οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως την σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης, καθότι δεν συμμορφώνονται.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις