Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Χειμάρρα: Στις κάλπες κατά δεκάδες οι ομογενείς για vα στηρίξουν τον Φρέντι Μπελέρη

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα στην Χειμάρρα. Κατά δεκάδες οι ομογενείς προσέρχονται στις κάλπες για να στηρίξουν τον Φρέντι Μπελέρη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της μειονότητας η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου να προφυλακίσει τον Μπελέρη ενδυναμώνει τη συσπείρωση της ελληνικής κοινότητας.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες για προσπάθειες εκφοβισμού ψηφοφόρων που μεταβαίνουν στα εκλογικά κέντρα όπου ο Φρέντι Μπελέρης και το κόμμα «Ομόνοια» βγαίνουν πρώτοι.

Όπως καταγγέλλεται, αστυνομικοί και άνθρωποι από το περιβάλλον του Έντι Ράμα προσπαθούν να παρακωλύσουν τη διαδικασία με διάφορους τρόπους, ενώ οι ίδιοι έχουν στα χέρια τους λίστες και σημειώνουν όσους ψηφίζουν.

Με βάση τον εκλογικό νόμο ο Μπελέρης δεν μπορεί να ψηφίσει, ωστόσο το όνομά του θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί.

Χειμάρρα: Κατά δεκάδες οι οιμογενείς για να ψηφίσουν

Σημειώνεται ότι στα αλβανικά εκλογικά δεδομένα για πρώτη φορά συμβαίνει δύο μέρες πριν τις κάλπες να συλλαμβάνεται ένας υποψήφιος δήμαρχος κι αυτός να είναι Έλληνας μειονοτικός, τον οποίο μάλιστα εκτός από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ΟΜΟΝΟΙΑ, στηρίζει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Σαλί Μπερίσα και εκείνο του τέως προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Οι κάλπες στην Αλβανία άνοιξαν στις 7 πμ τοπική η ώρα για να προσέλθουν 3.600.000 Αλβανοί και να ψηφίσουν για την εκλογή 61 δημάρχων και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 144 και ανήκουν σε 44 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων. Περισσότερες από 6 χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης κατά την εκλογική διαδικασία.

Τις εκλογές παρακολουθούν αρκετοί ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωβουλή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στις εκλογές αυτές το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις κυρίως δήμους, της Χειμάρρας, της Φοινίκης και της Δρόπολης – Πωγωνίου.

Οι φόβοι για την τύχη του Μπελέρη μόλις κλείσουν οι κάλπες

Παράγοντες της Ομογένειας εκφράζουν στο enikos.gr την ανησυχία τους σχετικά με την τύχη του Φρέντι Μπελέρη.

Εκτιμούν ότι αν κερδίσει της εκλογές η αλβανική δικαιοσύνη θα τον καταδικάσει ανεξαρτήτως στοιχείων ώστε να εκπέσει του αξιώματος, όπως προβλέπει η αλβανική νομοθεσία για ανάλογες περιπτώσεις.

Καταγγέλλουν ότι η δίωξη έχει ως στόχο την πολιτική του εξόντωση από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Σε περίπτωση που δεν κερδίσει τις εκλογές τότε, λένε, είναι πιθανό να αποφυλακιστεί αφού δεν θα έχει πολιτικά κανένα νόημα η δίωξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις