«Ηχηρή» νίκη του φιλοδημοκρατικού μετώπου είναι το αποτέλεσμα των πρώτων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στην Ταϊλάνδη μετά τις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις του 2020. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εξασφαλίσει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εθνικές εκλογές, λέγοντας «όχι» στην υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν μια δεκαετία.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, στο 75,22%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιθυμία μεγάλου μέρος των Ταϊλανδών για αλλαγή, την ώρα που στη χώρα παρατηρείται υποχώρηση των βασικών ελευθεριών.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το κόμμα Move Forward – υπέρμαχος της αλλαγής ενός νόμου που περιορίζει την κριτική σε βάρος της μοναρχίας της Ταϊλάνδης – προηγήθηκε τόσο σε συνολικές έδρες όσο και σε ψήφους. Μαζί με το Pheu Thai, το οποίο συνδέεται με τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, τα κόμματα που είναι υπέρ της δημοκρατίας προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσουν 287 από τις 500 έδρες στην Κάτω Βουλή. Έτσι, μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδεικνύεται ο ηγέτης του Move Forward, Πίτα Λιμτζαροενράτ.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι τα κόμματα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, λόγω των κανόνων που υιοθετήθηκαν στην Ταϊλάνδη από τον στρατό μετά το πραξικόπημά του το 2014, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να τον ευνοούν. Υπάρχουν 250 γερουσιαστές που διορίζονται από τον στρατό και ψηφίζουν επίσης ψήφο για πρωθυπουργό, ενώ άλλα πολιτικά κόμματα θα μπορούσαν να διστάσουν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα με το κόμμα Move Forward, λόγω των θέσεών του για τη μοναρχία.
Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά μια πρόκληση για το πολιτικό κατεστημένο που περιστρέφεται γύρω από τη μοναρχία και τον βασιλιά Μάχα Βαγιραλονγκόρν. «Πρόκειται για πολιτικό σεισμό», όπως το έθεσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ, Τιτινάν Πονγκσουντιράκ.
«Οι αριθμοί του More Forward μαρτυρούν το αίτημα του λαού για αλλαγή και μεταρρύθμιση, επομένως θα το κατεστημένο θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις και να καταλήξει σε κάποιου είδους συμβιβασμό αντί να διακινδυνεύει τα πάντα», εξήγησε.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου