«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα, δεν έχει η Αριστερά το μονοπώλιο της καρδιάς», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών - Εξηγεί ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών
«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα, δεν έχει η Αριστερά το μονοπώλιο της καρδιάς»,
τονίζει ο κ. Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» εξηγώντας ότι το διακύβευμα των εκλογών για τους πολίτες είναι η διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά και η σύγκλιση με τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη.Αναφερόμενος στη στρατηγική της Ν.Δ. ο υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών επισημαίνει ότι «χρειάζεται χωρίς αλαζονεία να αποδείξουμε στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τη δική τους ζωή» και τονίζει: «Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες -όχι τάζοντας στους πάντες τα πάντα, όπως πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ- πως τη δεύτερη τετραετία θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ό,τι δεν προλάβαμε».
«Η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα», αναφέρει ο υπουργός των Εξωτερικών αποκαλύπτοντας ότι έχει συγκεκριμένες σκέψεις για αλλαγές στους επόμενους γύρους των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, προκειμένου να επιλυθεί «η μοναδική διαφορά που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι δεν είναι οπαδός του κατευνασμού και καταλήγει: «Ουδείς διαθέτει μονοπώλιο πατριωτισμού».
-Τι διακυβεύεται στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το διακύβευμα είναι η διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, η σύγκλιση με τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη και η προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου ως θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της χώρας. Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το διακύβευμα είναι να εξελιχθεί περαιτέρω η Ελλάδα, με την προβολή ήπιας ισχύος, ως σοβαρός εταίρος και σύμμαχος, που έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή μας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ενεργειακή διαφοροποίηση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν τα έκανε όλα τέλεια. Ποια ήταν τα βασικότερα λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης τετραετίας;
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια η Ελλάδα δοκιμάστηκε από δύο εξαιρετικά σπάνιες στη φύση τους, μεταπολεμικά τουλάχιστον, εξωγενείς κρίσεις, που με τη σειρά τους είχαν δυσμενείς συνέπειες στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας: μία πανδημία, η οποία οδήγησε ακόμα και σε lockdown, όπως και μία πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια, που, μεταξύ άλλων, είχε μεγάλες συνέπειες στην αύξηση του κόστους της παραγωγικής δραστηριότητας λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Τηρουμένων των αναλογιών, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε ικανοποιητικά αρκετές από αυτές τις συνέπειες και τις δευτερογενείς επιπτώσεις τους. Βεβαίως, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση σε τομείς κρίσιμους για την κοινωνική συνοχή ή τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως η ακρίβεια ή η μια τυχόν νέα αύξηση των επιτοκίων, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα «κόκκινων δανείων». Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα και πως δεν έχει η Αριστερά «το μονοπώλιο της καρδιάς».
- Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα θυμίζει παλαιότερες εποχές. Εκτός από διαγωνισμό παροχών και αλληλοκατηγορίες, νομίζετε ότι ήρθε η ώρα να ξεδιπλώσουν τα κόμματα πιο συγκροτημένες στρατηγικές μεταρρυθμίσεων; Να διαφοροποιήσουμε την παραγωγική μας βάση; Να προχωρήσουμε σε μια πραγματική επανίδρυση του κράτους; Να ξαναδούμε το θέμα της αποτελεσματικής λειτουργίας των υποδομών;
Ολα αυτά που λέτε είναι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση, αν και, όπως γνωρίζετε, σε αρκετούς από αυτούς έχουν γίνει ήδη βήματα στην υλοποίηση ή στον προγραμματισμό μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται όμως παράλληλα, χωρίς αλαζονεία, αλλά με ενσυναίσθηση για τα προβλήματα της κοινωνίας, να αποδείξουμε στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τη δική τους ζωή.
Οπως σας έχω ξαναπεί, άλλωστε, οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει. Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες με τεκμηριωμένο τρόπο -και όχι τάζοντας στους πάντες τα πάντα, όπως για μία ακόμη φορά πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ- πως ό,τι δεν προλάβαμε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη τετραετία.
- Με τις τελευταίες δηλώσεις σας για τα Ελληνοτουρκικά σχεδόν «σκοτώσατε» τις διερευνητικές επαφές. Με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο, τι θα συμβεί αν αποτύχει ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε επίπεδο κορυφής; Πριν από τις εκλογές οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των κομμάτων. Δηλώσατε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να συζητήσουμε και να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία. Η Αγκυρα μιλάει για μια σειρά από διαφορές στο Αιγαίο. Μήπως ο διάλογος είναι καταδικασμένος να αποτύχει;
Δεν θα συμφωνήσω καθόλου με τον όρο αυτό. Με τις δηλώσεις μου το τελευταίο διάστημα προέβην σε αποτίμηση της πορείας των διερευνητικών επαφών, με βάση την εμπειρία που έχω αποκομίσει αυτά τα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Σημείωσα, θεωρώ, το αυτονόητο: έχουμε μια διαδικασία που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τη λογική του Ελσίνκι, που είχε κατ’ αρχάς καταληκτική ημερομηνία το 2004.
Συνεχίζεται επί 21 χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί 64 γύροι διερευνητικών επαφών χωρίς, κατά κοινή ομολογία, επίτευξη αποτελέσματος. Εχω καταλήξει σε συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι επόμενοι γύροι. Σκέψεις που είναι καθήκον μου να γνωστοποιήσω στον πρωθυπουργό και στον επόμενο υπουργό Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, σε όποιο επίπεδο κι αν διεξάγεται αυτός, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω και πάλι ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη. Προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Σίγουρα δεν μπορώ να προδικάσω την εξέλιξη ενός διαλόγου με την Τουρκία. Εχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Η επιτυχία ή μη του διαλόγου θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη στάση της γείτονος. Ασφαλώς, δεν είμαστε αιθεροβάμονες όσον αφορά τη μεταβολή των πάγιων θέσεων της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου καθώς ολοκληρώνω τη συγκεκριμένη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών με ένα κλίμα διαμορφωμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το οποίο μπορεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση αυτού του κλίματος.
- Δηλώσατε ότι «εθνική προσφορά είναι η σοβαρότητα». Δεν είναι ρίσκο να θεωρηθεί ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας που απέτυχε τόσες φορές στο παρελθόν θα αποδώσει στο μέλλον;
Σοβαρότητα δεν σημαίνει κατευνασμός. Οπως γνωρίζετε, άλλωστε, ούτε ήμουν, ούτε είμαι οπαδός του κατευνασμού. Και αυτό το έχω αποδείξει εμπράκτως εκεί που πραγματικά χρειάστηκε, όχι με λόγια. Σοβαρότητα σημαίνει να υπηρετείς τις θέσεις σου με στρατηγική, με συνέπεια, με αυτοπεποίθηση, με επιχειρήματα, οικοδομώντας συμμαχίες, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Σημαίνει να μην καταφεύγεις σε κακόηχες φωνασκίες προς άγραν πρόσκαιρου εσωτερικού πολιτικού οφέλους. Και, βεβαίως, εθνικό και απαραίτητο είναι να μην εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για λόγους κομματικούς, κατηγοριοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους ως προδότες, μειοδότες και άλλα παρόμοια. Ουδείς διαθέτει μονοπώλιο πατριωτισμού. Αυτή την πολιτική ακολουθήσαμε σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένων, ασφαλώς, των σχέσεων με την Τουρκία. Οπως σας είπα και προηγουμένως, με την Τουρκία έχουμε μία και μόνη διαφορά. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυσή της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το αν αυτό θα καταστεί εφικτό εξαρτάται από τη βούληση και της άλλης πλευράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου