Σάββατο 13 Μαΐου 2023

EKTAKTO τηλεφώνημα Zελένσκι σε Βρετανό πρωθυπουργό! Ζήτησε το «οκ» για χτύπημα ρωσικών πλοίων με πυραύλους Storm Shadow λένε ουκρανικά μέσα!


 Γιώργος Μαυρίδης

Πιθανός στόχος των βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Κιέβου ρωσικά πλοία οπλισμένα με πυραύλους κρουζ Kalibr σταθμευμένα στην Κριμαία υποψιάζονται οι Ουκρανοί!

Ουκρανικά μέσα πιστεύουν πως ο στόχος των νέων πυραύλων Storm Shadow των Ουκρανών θα είναι ρωσικά πλοία οπλισμένα με τον πύραυλο Kalibr.


Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στην Ουκρανία, οι οποίοι επιδεικνύουν βεληνεκές 250 χιλιομέτρων. Χάρις στις προδιαγραφές τους, οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν την ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Σεβαστούπολη, ανέφερε ο ουκρανικός τύπους, επικαλούμενος μία δημοσίευση του ουκρανικού υπουργείου άμυνας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προηγουμένως, αναφέρθηκε μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, κατά την οποία ο αρχηγός του Κιέβου ευχαρίστησε τον επικεφαλής του Λονδίνου για την προμήθεια πυραύλων κρουζ τύπου Storm Shadow. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν συζητήθηκε καθόλου του θέμα των στόχων των καινούργιων ουκρανικών όπλων.



Παρά το γεγονός πως εννιά χρόνια έχουν περάσει από την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη θεωρεί την χερσόνησο «ουκρανική επικράτεια». Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι βρετανικές αρχές να επέτρεψαν ή να επιτρέψουν σύντομα στην ουκρανική ηγεσία να χρησιμοποιήσει τους νέους της ισχυρούς πυραύλους για να επιτεθεί στην κριμαϊκή χερσόνησο και την Σεβαστούπολη.

Ουκρανικά και δυτικά μέσα αναφέρουν πως ο Ζελένσκι υποσχέθηκε στην βρετανική ηγεσία να μην χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στη επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, η υπόσχεση αυτή δεν φαίνεται να περιλαμβάνει εδάφη που το Κίεβο θεωρεί ακόμη δικά του, όπως τις περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, τις δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ ή την Κριμαία και την Σεβαστούπολη.

Πολλά Ερωτηματικά...

Κατ' επέκταση, οι δηλώσεις δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες. Αρχικά, δεν είναι βέβαιο εάν οι Βρετανοί επίσημα ενέκριναν την χρήση των νέων αυτών πυραύλων έναντι συγκεκριμένων στόχων στην Ρωσία. Δεύτερον, δεν είναι απολύτως σίγουρο πώς οι Ουκρανοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πυραύλους, δεδομένης της περιπλοκότητας του ελέγχου τους και της ανάγκης εξειδικευμένων χειριστών για να τους εκτοξεύσουν.


Να υπενθυμίσουμε πως χθες έλαβε χώρα μία πανίσχυρη επίθεση στο Λουγκάνσκ, κατά την οποία σύμφωνα με ουκρανικές πηγές χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Storm Shadow.

Πάντως είναι πράγματι λογικό να θέλουν να χτυπήσουν οι Ουκρανοί ρωσικά πολεμικά πλοία με πυραύλους κρουζ Kalibr, διότι όπως έχει επιβεβαιώσει και το ρωσικό υπουργείο άμυνας, αυτοί οι πανίσχυροι ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει στόχους στην Ουκρανία σε απόσταση μέχρι και 180 χιλιόμετρα μακριά, εννοείται όταν εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις