Όπως ορίζει το Σύνταγμα, σήμερα, Τετάρτη, στις 11 το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, A.Σακελλαροπούλου καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη όπου θα επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, σε μία τυπική αλλά θεσμική διαδικασία και θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το πιθανότερο στις 25 Ιουνίου.
Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται καθώς ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως προτάσσει το Σύνταγμα, χωρίς αποτέλεσμα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε το πρωί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν παρέλαβε την εντολή, εξηγώντας ότι «δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση». Παρομοίως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το ίδιο απόγευμα, επέστρεψε αμέσως την εντολή, υπογραμμίζοντας πως «σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική».
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μάλλον θα ορκιστεί την Πέμπτη και μια ημέρα αργότερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή την θέση θα πρέπει να είναι ανώτατος δικαστικός δηλαδή, είτε ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ή τέλος η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Παραδοσιακά, είθισται να επιλέγεται ο αρχαιότερος δικαστικός και έτσι επικρατέστερος θεωρείται ο κ. Σαρμάς.
Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι νέες εθνικές εκλογές και άρα όλες οι σχετικές διαδικασίες, όπως η κατάθεση προγραμμάτων, σημάτων των κομμάτων, συνδυασμών με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο και η επ’ αυτών κρίση της Ολομέλειας του Πρώτου Τμήματός του αναφορικά με το δικαίωμα ή όχι της συμμετοχής τους σε εκλογές, θα επαναληφθούν εξαρχής.
Αυτή την φορά πάντως, οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Εάν η Νέα Δημοκρατία επαναλάβει το ποσοστό που πέτυχε στις 21 Μαΐου, τότε αναλόγως και με πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή κερδίζει μεταξύ 163 και 171 εδρών.
163 έδρες αν η Βουλή γίνει επτακομματική, 171 αν παραμείνει πεντακομματική.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυροδοσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου