Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Οι Ινδοί σταματούν να χρησιμοποιούν το δολάριο από το 2025! – Η 1η σε πληθυσμό & 5η οικονομία του κόσμου αποδολαριοποιεί όλες τις συναλλαγές της

 Το ιδρυτικό μέλος των BRICS επιλέγει τη νομισματική ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ



Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Η Ινδία σταματάει να χρησιμοποιεί το αμερικανικό δολάριο από το 2025 όπως ανακοίνωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι!

Έτσι η 1η σε πληθυσμό και 5η οικονομία του κόσμου (προηγείται σταθερά της Βρετανίας) αποδολαριοποιεί όλες τις συναλλαγές της και όχι μόνο αυτές που είχε με την Ρωσία και την Κίνα.

Το ιδρυτικό μέλος των BRICS επιλέγει τη νομισματική ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ που σημαίνει πως έκανε μία γεωπολιτική επιλογή.

Αρνείται το «μπλοκ» της Δύσης και εντάσσεται στο αντίπαλο «μπλοκ» που ιδρύουν Ρωσία και Κίνα.

‘Έχει ενδιαφέρον η επικείμενη επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας είναι μία ευκαιρία «επιβεβαίωσης της βαθιάς και στενής σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ επιλέγουν να κρατήσουν μία «σιωπηλή» στάση διότι έχουν ανάγκη την Ινδία ως την μόνη τους ελπίδα να παίξει τον ρόλο του αμερικανικού «δούρειου ίππου» στην Ευρασία.

Όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας και του Ερντογάν οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο Μόντι δεν θα είναι πρωθυπουργός για πάντα καθώς κυβερνάει την Ινδία εδώ και εννέα χρόνια και έχει θέσει ως στόχο στα επόμενα έτη η χώρα του να γίνει η τρίτη οικονομική δύναμη του πλανήτη ξεπερνώντας την Ιαπωνία και την Γερμανία.

Όμως η επιλογή για αποδολαριοποίηση είναι στρατηγική και δεν θα αλλάξει με την όποια αλλαγή εξουσίας στην Ινδία.

Εδώ πρέπει να προστεθεί πως η ινδική ρουπία έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα αποθεματικά νομίσματα του πλανήτη!

Η συμμετοχή του δολαρίου στα παγκόσμια νομισματικά αποθέμετα έχει μειωθεί από περίπου 73% το 2001 σε περίπου 55% το 2021.

Στη συνέχεια, πέρυσι, έπεσε στο 47% των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων.

Συγκριτικά, το ευρώ είναι μακράν δεύτερο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20,5% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ το κινεζικό γουάν αντιπροσώπευε μόλις το 2,7% την ίδια περίοδο αλλά είναι σαφές πως έχουν τεθεί σε λειτουργία συγκεκριμένες διεργασίες αποκαθήλωσης του δολαρίου.

Η Κίνα είναι ένας από τους πιο ενεργούς παίκτες σε αυτή την ώθηση, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της στο παγκόσμιο εμπόριο αυτή τη στιγμή και ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Με βάση τους υπολογισμούς του CNBC για τα στοιχεία του ΔΝΤ σχετικά με την κατεύθυνση του εμπορίου το 2022, η ηπειρωτική Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος 61 χωρών, όταν συνδυάζονται τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος σε 30 χώρες.

“Καθώς η οικονομική ισχύς της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι θα ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το εμπόριο”, δήλωσε ο Chehab.

Συγκεκριμένα, κατείχε σχεδόν 849 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όμως η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που ζητά να απομακρυνθεί από το αμερικανικό δολάριο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεκίνο τον Απρίλιο, όπου φέρεται να ζήτησε τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ για το παγκόσμιο εμπόριο.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία ενός “ασιατικού νομισματικού ταμείου” για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 6 Απριλίου, ο υπουργός Εμπορίου της Μαλαισίας αναγνώρισε επίσης τις ανησυχίες της Μαλαισίας σχετικά με την εξάρτηση της Ασίας από το δολάριο ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις