Με εκβιαστικές πρακτικές και ρήτρες «ντροπής» ξενοδόχοι προσπαθούν να δεσμεύσουν υπαλλήλους τους, παραπέμποντας σε μεθόδους που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα.
Της Εύης Κατσώλη
Χαρακτηριστικά είναι τα έγγραφα – ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το enikos.gr και αφορούν σε «μαρτυριάρηδες» εργαζομένους που… τιμωρούν οι εργοδότες ζητώντας
να πληρώσουν έως και 10.000 ευρώ. Και μπορεί οι συγκεκριμένες ρήτρες να προέρχονται από σύμβαση ξενοδοχείου στο Ηράκλειο Κρήτης όμως, πρόκειται για τακτική πολλών τουριστικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα.Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά με το διακριτικό «Εμπιστευτικότητα»: «Κατά τη διάρκεια της απασχόλησής σας θα λάβετε γνώση δεδομένων και στοιχείων τα οποία θεωρούνται εμπιστευτικά. Όλες οι πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η τιμολογιακή πολιτική, οι τρέχουσες και οι μελλοντικές επενδύσεις, η λίστα, τα δεδομένα και οι πληροφορίες πελατών- προμηθευτών- προσωπικού, οι μισθολογικές αποδοχές σας, τα λοιπά πρότυπα και το παρόν εγχειρίδιο δεν πρέπει να γνωστοποιούνται σε οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός ξενοδοχείου και σε οποιοδήποτε πρόσωπο εντός ξενοδοχείου, συνάδελφό σας ή μη, και δεν χρειάζεται τις παραπάνω πληροφορίες για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων του».
Τονίζεται ακόμη ότι: «Παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων εκ μέρους του μισθωτού παρέχει στην εργοδότρια το δικαίωμα άμεσης λύσης της παρούσας σύμβασης αζημίως και αξίωσης αποζημίωσής της για κάθε τυχόν ζημιά που θα υποστεί. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή η εργοδότης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει κατάπτωση ποινικής ρήτρας 10.000 ευρώ, της οποίας ρητά συνομολογούν και αποδέχονται οι στο παρόν συμβαλλόμενοι σαν δίκαιο και εύλογο…».
Πολλοί εργαζόμενοι κάνουν λόγο ότι πρόκειται για «πρακτική φόβητρο, στα όρια του εκβιασμού». Μάλιστα, η αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ που ζητούν εργοδότες σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αποκαλύψουν τους μισθούς τους, είναι μία από αυτές τις πρακτικές που χρησιμοποιούν.
Ορισμένοι τονίζουν ότι επιχειρήσεις δεσμεύουν τους εργαζομένους ώστε να μην αποχωρήσουν πριν από τη λήξη της τουριστικής χρονιάς ακόμη κι αν συμβεί κάτι έκτακτο. Σε περίπτωση αποχώρησης του εργαζομένου, θα πρέπει να καταβάλει στον εργοδότη 5.000 ευρώ.
Εργοδότες επισημαίνουν ότι η δέσμευση αυτή γίνεται καθότι πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται μήπως μείνουν «ξεκρέμαστοι» ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες. Ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί το καθεστώς «ομηρίας» που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζομένους. Πρόκειται για λανθασμένες πρακτικές για να προσελκύσουν προσωπικό ή για να αναθεωρήσουν ενδεχόμενες σκέψεις για αποχώρηση.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις με τις ποινικές ρήτρες είναι άτυπες. Υπογράφονται συνήθως ανάμεσα στον ξενοδόχο, τον υπάλληλο και τον λογιστή του εκάστοτε ομίλου. Και για μεγαλύτερη ακρίβεια πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται να τις υπογράψουν αν θέλουν να βρουν δουλειά.
Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8 ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου