Τι έψαχναν δύο αμερικανοί στρατηγοί στην Αθήνα
Ο ένας είναι ο στρατηγός ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους, με παράσημα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, και δεν είναι καθόλου ένας συνηθισμένος στρατιωτικός. Μετέχει, τώρα που αποστρατεύθηκε, σε έναν διεθνή επενδυτικό όμιλο, το KKR Global Institute, το οποίο ανιχνεύει πιθανές επενδύσεις για αμερικανικά κεφάλαια, και ήρθε στη χώρα μας ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο άλλος Αμερικανός είναι ο ναύαρχος Στιούαρτ Μουνς και είναι διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων που εδρεύει στη Νάπολι. Ε, με αυτόν συζητήθηκαν κυρίως τα ελληνοτουρκικά και βεβαίως πώς το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία.
Ενα τηλεφώνημα που δεν έγινε…
Θα θυμάστε ενδεχομένως ότι για την περασμένη Τρίτη είχε προγραμματιστεί ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, για τον καθορισμό νέου μορατόριουμ στο Αιγαίο. Δεν ξέρω αν θα γίνει ως τις εκλογές, το σίγουρο όμως είναι ότι ως τώρα το τηλεφώνημα δεν έγινε. Αν και οι δύο πλευρές δεν ανακοινώνουν τον λόγο της αναβολής του τηλεφωνήματος, στην Αθήνα εκτιμούν ότι ρόλο έπαιξε η επαναφορά της προκλητικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν για τη «γαλάζια πατρίδα», αλλά και από τον Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε και πάλι θέμα κυριαρχίας νησιών. Η αλήθεια είναι ότι ο Ακάρ που περίμενε το τηλεφώνημα από τον έλληνα ομόλογό του απέφευγε να κάνει επιθετικές δηλώσεις, αλλά η Αθήνα θεώρησε ότι τον «κάλυψαν» με προκλητικές δηλώσεις τόσο ο πρόεδρός του όσο και ο υπουργός Εξωτερικών. Από την άλλη, η συνάντηση με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, που προγραμμάτιζε για το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αυτόν ακριβώς τον στόχο είχε. Να συντηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ενεργοί. Το ραντεβού ήταν στους Δελφούς και η ατζέντα ανοιχτή. Το μόνο σίγουρο ήταν πάντως οι ερωτήσεις για την υγεία του Ερντογάν.
«Αριστερή συντροφικότητα»
Και τώρα, θα ήθελα να σας μιλήσω για την πολυδιαφημιζόμενη «αριστερή συντροφικότητα» και πώς την αντιλαμβάνονται στην Κουμουνδούρου. Αποδεικνύεται ότι ο σταυρός και η εκλογή είναι κι εκεί πάνω απ’ όλα. Ως εκ τούτου μαθαίνω πολλά που συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές για εσωκομματικά τζαρτζαρίσματα, όπως π.χ. στην Α’ Αθηνών, όπου παίζει το δίδυμο Δημήτρης Τζανακόπουλος – Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ απέναντι υπάρχει η παλαιά φρουρά, Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης, οι οποίοι στηρίζουν και τον Νίκο Μανιό που μετακόμισε από τις Κυκλάδες. Δυνατές μάχες γίνονται και στην Ανατολική Αττική, όπου τον έλεγχο της Νομαρχιακής έχει η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, η Ζανέτ Τσίπρα, που είναι και γραμματέας της. Εκεί λοιπόν το προεδρικό σύστημα στηρίζει τον Βαγγέλη Αντώναρο που μαζί του συμμαχεί και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ για όλα αυτά γκρινιάζουν διάφοροι, όπως οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Καραμέρος, αλλά και ο Πάνος Σκουρολιάκος. Αλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση έχω εντοπίσει και στα Χανιά, μεταξύ Παύλου Πολάκη και Γιώργου Σταθάκη. Και επειδή σας λέω για την Κρήτη, να σας πω ότι στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πρωτιά, αλλά προβληματική είναι η κατάσταση στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, ενώ ντέρμπι θα γίνει στο Ηράκλειο, όπου θα είναι υποψήφιοι και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατάγεται και από την περιοχή.
Οι δύο αντιφάσεις του ΠαΣοΚ
Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠαΣοΚ, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του κόμματος για τη νέα γενιά και την κοινωνική κατοικία, συμμετείχαν, κατά κύριο λόγο, πρόσωπα μεγάλης ηλικίας. «Παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για τη νέα γενιά σε ένα ηλικιωμένο ακροατήριο» ήταν η παρατήρηση που έκαναν τα στελέχη του κόμματος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση αυτούς που παρουσίασαν το πρόγραμμα. Ηταν, λένε, μια από τις αντιφάσεις του ΠαΣοΚ. Η άλλη, η ακόμα μεγαλύτερη αντίφαση, που παραμένει προς το παρόν άλυτη, είναι οι δύο εικόνες που παρουσιάζει το κόμμα, σε Περιφέρεια και μεγάλα αστικά κέντρα. Τα μηνύματα που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη από την Περιφέρεια είναι αισιόδοξα και λένε ότι τα ποσοστά του κόμματος θα είναι ανεβασμένα σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Αντιθέτως, η εκλογική τρύπα του Λεκανοπεδίου εξακολουθεί να χάσκει. Αν δεν κλείσει, τότε είναι πιθανό να καταπιεί τον στόχο του ισχυρού διψήφιου ποσοστού.
Προφητεία Τσούνη για την Gazprom
Από τους Δελφούς βγήκαν αρκετές ειδήσεις, αλλά εμένα μία μου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Οταν ο αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης είπε ότι το 2026 λήγει το συμβόλαιο της Ελλάδας με τη (ρωσική) Gasprom και αναμένεται τότε το ρωσικό αέριο να αντικατασταθεί με LNG από τις ΗΠΑ. Πάλι ένας Αμερικανός έβγαλε είδηση…
Ενας υφυπουργός για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα…
Ενώ όλοι και όλες πλέον τρέχουν στο κυνήγι του σταυρού, της εκλογής και της… επανεκλογής (αφού θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα διπλές εκλογές), υπάρχουν κάποια στελέχη της κυβέρνησης (από αυτούς που συνήθως ονομάζουμε «τεχνοκράτες») τα οποία φαίνεται ότι έχουν οργανώσει με κάπως πιο συστηματικό τρόπο τις επόμενες κινήσεις τους. Ενα από αυτά είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος, να σημειώσω, είχε προηγούμενη μακρά θητεία στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από το 2006, προτού αναλάβει θέση υφυπουργού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απ’ ό,τι μαθαίνω και όπως μου επιβεβαιώνουν από το Μαξίμου, ο τεχνοκράτης υφυπουργός ετοιμάζεται για ολική επαναφορά στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία πολύ σύντομα θα αναζητήσει νέα ηγεσία (πρόεδρο, αντιπρόεδρο, μέλη ΔΣ), καθώς λήγει η δεύτερη θητεία του Βέρνερ Χόγερ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσακίρης προορίζεται για ψηλά, ίσως και πολύ ψηλά, στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Και κάτι τέτοιο δεν το λες και κακό για τη χώρα.
…και ένας γραμματέας για υπουργός
Ο άλλος κυβερνητικός παράγων που μαθαίνω ότι ετοιμάζεται για κάτι καλό (με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει Πρωθυπουργός) είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης. Και αυτός ήταν ένα από τα κυβερνητικά στελέχη που δεν έχουν ακουστεί, αλλά όλες οι πηγές μου λένε πως θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα ακούσουμε περισσότερο μετεκλογικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου