Ιωάννης Χάρχαρης
Το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας υπέδειξε ακόμη και τη θέση όπου θα τοποθετηθούν τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικά φορτία
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, η χώρα θέλει να αποκτήσει τους στρατηγικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Topol και τον ρωσικό εκσυγχρονισμό της Yars.
Μετά τα επιθετικά αεροσκάφη Su-25, που μετατράπηκαν σε πυρηνικά όπλα , καθώς και τους ήδη μεταφερθέντες βαλλιστικούς πυραύλους Iskanedr, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ παραβιάζει δύο θεμελιώδεις διεθνείς συμφωνίες, σημειώνουν ότι όλα είναι έτοιμα για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών πυραύλων.
Και η ουσία είναι ότι, η Λευκορωσία φέρεται να διατήρησε τις θέσεις τουλάχιστον του 56ου Συντάγματος πυραύλων, το οποίο είχε σταθμεύσει στην περιοχή του Σερέσεβο από τη δεκαετία του 1960. Αρχικά, ήταν οπλισμένο με πυραύλους R-12, στη δεκαετία του '80 έλαβε συστήματα μεσαίου βεληνεκούς RSD-10 Pioner-K και μετά την υπογραφή της Συνθήκης INF, μεταπήδησε στο RT-2PM Topol, που ήταν στη χώρα μέχρι το 1996. Η τοποθεσία αυτού του συντάγματος απέχει 27 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.
Αμερικανικός σταθμός ραντάρ όλμων AN/TPQ-50
Η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αρκετά σοβαρά πλήγματα. «Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην κατεύθυνση Κουπιάνσκ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή του ενημέρωση.
Η κατεύθυνση Κουπιάνσκ είναι στόχος του ρωσικού στρατού, καθώς αυτή η περιοχή είναι ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος. Κοντά στο ουκρανικό χωριό Στάριτσα, που βρίσκεται στην περιοχή αυτή, χτυπήθηκε ο σταθμός ραντάρ AN/TPQ-50. Η επίθεση κατάφερε να καταστρέψει μια αποθήκη πυρομαχικών της 67ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Εκτός από τον σταθμό ραντάρ, καταστράφηκαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
Το AN/TPQ-50 είναι ένα ραντάρ αμερικανικής κατασκευής. Αυτό το ραντάρ είναι κινητό. Ενσωματώνεται εύκολα σε μονάδα εδάφους ταξιαρχίας, πυροβολικό πεδίου ή ομάδα μάχης μεραρχιών. Το ραντάρ έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει βλήματα και βλήματα πυροβολικού, καθώς και συστήματα πυροβολικού ή όλμους.
Σημαντικό για την άμυνα
Για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αυτός ο τύπος ραντάρ είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Αν και μπορεί να ανιχνεύσει βλήματα πυροβολικού που πετούν προς αυτό, η ικανότητα αναγνώρισης των σημείων που εκτοξεύουν αυτές τις οβίδες πυροβολικού είναι υψίστης σημασίας. Μόλις εκτοξευθεί, ο εχθρός εκτίθεται σε κίνδυνο καθώς η θέση του «φωτίζεται» στο ραντάρ.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης παρόμοιους σταθμούς ραντάρ, όπως στα συστήματα αεράμυνας Buk-M3, αλλά η ακρίβειά τους είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα αμερικανικά ραντάρ. Για παράδειγμα, ένας Ρώσος στρατιώτης επιβεβαίωσε στο ρωσικό μέσο Izvestnia ότι, οι Ουκρανοί έπρεπε να εκτοξεύσουν διαδοχικά τρεις πυραύλους HIMARS ώστε το ρωσικό ραντάρ να παρακολουθεί την πορεία των πυραύλων, ανιχνεύοντας έτσι τη θέση του MLRS. Ενώ το TPQ-50 έχει ποσοστό επιτυχίας αναγνώρισης 85% στην πρώτη εχθρική βολή.
Είναι πολύ πιθανό για αυτόν τον λόγο, ο ρωσικός στρατός να χρησιμοποίησε πολεμική αεροπορία, που στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από πυρά πυροβολικού. Μόλις καταστραφεί ο σταθμός ραντάρ, το ρωσικό πυροβολικό μπορεί να επιτεθεί ανενόχλητα στις αποθήκες πυρομαχικών καθώς και σε άλλες πλατφόρμες μάχης στην περιοχή.
Παραδόσεις από το 2023
Το AN/TPQ-50 είναι ένας σχετικά νέος κινητός σταθμός ραντάρ. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι τα πρώτα ραντάρ AN/TPQ-50 θα άρχιζαν να φτάνουν στην Ουκρανία από τις αρχές του 2023. Αποτελούσαν μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το AN/TPQ-50 έχει αζιμουθιακή κάλυψη και μέγιστη εμβέλεια έως και 10 km.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου