Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Tρεις οι πιθανές δόλιες δραστηριότητες της Καϊλή για Mισθούς βοηθών της


 Έγγραφα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για ακόμα μία φερόμενη απάτη της Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θα επιστρέψω τα χρήματα» απαντά η ίδια μέσω δικηγόρου της για τις μίζες

Σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι βρίσκεται πλέον η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, που κατηγορείται για το Qatargate.

Ωστόσο, δεν ερευνάται μόνο για αυτό για το σκάνδαλο διαφθοράς αλλά και σχετικά με άλλη πιθανή απάτη αναφορικά με τέσσερις πρώην βοηθούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2020.

Έγγραφα που επικαλείται το Politico, αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες γι' αυτή την ποινική έρευνα με τους ανακριτές να εκτιμούν πως η Ελληνίδα πολιτικός χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ».

Σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο τριών δόλιων δραστηριοτήτων: αν παραπλάνησε το ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, εάν έκοψε τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας αλλά κι αν έλαβαν επίσης μίζες από μέρος των μισθών τους.

Στο μικροσκόπιο της ίδιας έρευνας βρίσκεται και η Μαρία Σπυράκη, η οποία κατηγορείται ότι για παραπλάνηση σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και έξοδά τους για ανύπαρκτα ταξίδια εργασίας, αλλά για την δεξιά πολιτικό δεν υπάρχουν αναφορές για μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελία. Τα έγγραφα ανέφεραν επίσης τέσσερα πρώην στελέχη της Καϊλή και δύο πρώην βοηθούς της Σπυράκη ως δυνητικά συμμετέχοντες στα διάφορα σχήματα.

Σύμφωνα με την επιστολή, η έρευνα της EPPO εξετάζει τις δύο Ελληνίδες για παρατυπίες σχετικά με τη «σωματική παρουσία των βοηθών τους στον τόπο εργασίας» και «σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον χρόνο εργασίας».

Επίσης ερευνώνται για «πλαστές αποστολές, υποβολή ψευδών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αποζημιώσεις για έξοδα αποστολής από διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς κατόπιν αιτήματος της κας Καϊλή και της κας Σπυράκη».  

Καϊλή: Θα επιστρέψω τα χρήματα

Η εισαγγελική έρευνα ακολουθεί έρευνα της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της Ε.Ε., γνωστής ως OLAF, η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους και έγινε γνωστή τον Δεκέμβριο.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής νομικών υποθέσεων θα συζητήσουν το νέο σκάνδαλο Καϊλή, κεκλεισμένων των θυρών, την Τρίτη. Από την πλευρά της η ίδια, μέσω δικηγόρου, γνωστοποίησε ότι έχει υποσχεθεί να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. 

Ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος της Καϊλής, υποστήριξε ότι τυπικά, τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν αφού η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της με τον ευρωβουλευτή να αποπληρώνει ό,τι το γραφείο λέει ότι οφείλει. Αναρωτήθηκε επίσης πώς οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της ασυλίας για ενέργειες που εκτείνονται από το 2014.

Η Σπυράκη δήλωσε στο POLITICO ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με την Καϊλή και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις