Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Στα σοκάκια της Ερμούπολης ο «Μάρκος»


 Τα βλέμματα, ντόπιων και επισκεπτών, μαγνητίζει τον τελευταίο ένα μήνα η κούκλα του Μάρκου Βαμβακάρη η οποία, με φόντο ένα εκπληκτικό σκηνικό,  αποδίδει μοναδικά τα τραγούδια του μεγάλου συριανού ρεμπέτη στα σοκάκια της πόλης.

Εμπνευστής του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι ο Γιάννης Σοφικίτης, με καταγωγή από το Αιγάλεω, ο οποίος φιλοδοξεί η Σύρος να αποτελέσει  μόνιμο τόπο κατοικίας του.

«Ασχολούμουν με το θέατρο, μέχρι την ηλικία των 22 χρόνων. Τότε γνώρισα τη Μαριλού Κατσαρή η οποία είναι λαογράφος που ασχολείται με τα παραμύθια, και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με αυτό το αντικείμενο» δηλώνει στην εφημερίδα, απαντώντας στο ερώτημα πως εμπνεύστηκε το όλο εγχείρημα, σπεύδοντας να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις: «Επειδή όμως εγώ δεν ήμουν αφηγητής παραμυθιών, έπρεπε να βρω ένα τρόπο να τα πω με άλλο τρόπο. Οπότε κρύφτηκα πίσω από την κούκλα και τον μπερντέ του θεάτρου σκιών, και κατ’ αυτό τον τρόπο άρχισα να ασχολούμαι με αυτό το είδος. Ωστόσο, επειδή δούλευα στο δρόμο και έκανα διάφορες περφόρμανς (θέατρο και μουσική), πέρασα στο κουκλοθέατρο».

Με το Ρεμπέτικο, όπως λέει, ήρθε σε επαφή σε πολύ μικρή ηλικία: «Άκουγα από πολύ μικρός γιατί η γιαγιά μου με μύησε σ’ αυτή τη μουσική» λέει χαρακτηριστικά, και συνεχίζει: «Έτσι αποφάσισα – δεδομένου ότι διέμενα κάποια χρόνια στη Σύρο – να φτιάξω αυτή την κούκλα του Μάρκου Βαμβακάρη.

Η συγκεκριμένη κούκλα είναι τύπου μάπετ σόου και μου πήρε περίπου δύο εβδομάδες η κατασκευή της, μαζί με τα σκηνικά που την συνοδεύουν. Ακόμη μια εβδομάδα που πήρε η ολοκλήρωση των προβών προκειμένου να μπορέσω να βγω στον δρόμο».

Ο κ. Σοφικίτης κάνει γνωστό πως τη συγκεκριμένη περφόρμανς την παρουσίασε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο της Κρήτης, με μεγάλη αποδοχή εκ μέρους του κόσμου: «Έπαιξα όλο το Χειμώνα εκεί, και πριν ένα μήνα ήρθα στη Σύρο για να παρουσιάσω το Μάρκο στη γενέτειρά του» σημειώνει.

Συνεχίζοντας, κάνει γνωστή τη βούλησή του να παραμείνει μόνιμα στο νησί: «Ήρθα για να μείνω» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ντόπιοι και επισκέπτες, όλο το καλοκαίρι, θα απολαμβάνουν τον «Μάρκο» του στα σοκάκια της πόλης.

Στο ερώτημα κατά πόσον είναι στις προθέσεις του να επεκτείνει την γκάμα των μουσικών και με άλλες κούκλες, αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι ήδη η Μαριλού Κατσαρή έχει κατασκευάσει την κούκλα ενός ακόμη μέλους της «Ξακουστής Τετράς του Πειραιά» στην οποία μετείχε ο Μάρκος, του Γιώργου Μπάτη: «Στην πραγματικότητα παίζανε μαζί αυτοί οι δύο, μπαγλαμά και μπουζούκι, και έχουν παρουσιαστεί και μαζί» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η κούκλα του Μπάτη παίζει τώρα στο Ηράκλειο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή θα έρθει στη Σύρο και οι δύο ρεμπέτες να ξανανταμώσουν σε μια περφόρμανς: «Αυτό το ντουέτο είχε πολύ μεγάλη αποδοχή στην Κρήτη, γιατί ο κόσμος πήγαινε πολύ πίσω στο χρόνο. Τα σκηνικά που έχουμε φτιάξει φροντίσαμε, του Μάρκου να θυμίζουν Σύρο, και του Μπάτη, Πειραιά».

Και καταλήγει λέγοντας: «Υπάρχει μια ομάδα που μέσα απ’ αυτήν βγαίνουν αυτές οι παραστάσεις. Είμαστε η ομάδα παραμυθάδων και κουκλοθεάτρου «Γλάροι» και αυτή τη στιγμή συμπληρώνουμε έξι χρόνια δράσης: «Λέμε παραμύθια, κάνουμε θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο και παίζουμε μουσική. Κυρίως ρεμπέτικα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις