Τρίτη 25 Απριλίου 2023

SOS για ιλαρά, πολιομυελίτιδα


 Με ξεσπάσματα ασθενειών που προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού και ήταν... ξεχασμένες απειλείται η Ευρώπη, εξαιτίας των εμβολιαστικών κενών που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας. Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης που «τρέχει», ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ενθαρρύνουν εθνικές αρχές και πολίτες να πραγματοποιούν τα εμβόλια στο χρόνο τους και να επαναπρογραμματίσουν τις... χαμένες δόσεις.

Σύμφωνα με έκθεση του ECDC που περιλαμβάνει τελευταία στοιχεία για την πολιομυελίτιδα, μεταξύ 2012 και 2021, περίπου 2,4 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο μπορεί να μην έχουν λάβει έγκαιρα τρεις δόσεις εμβολίων που περιέχουν πολιομυελίτιδα. Επιπλέον, η πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια (2022) επιδημιολογική έκθεση ιλαράς του ECDC υπογραμμίζει τους κινδύνους όταν υπάρχουν θύλακες υποεμβολιασμένου πληθυσμού ή ομάδων που δεν έχουν καθόλου ανοσοποιηθεί. Την ίδια στιγμή, στοιχεία του ΠΟΥ και της Unicef δείχνουν ότι 25 εκατομμύρια παιδιά το 2021 έχασαν σωτήρια για τη ζωή εμβόλια.


Τα στοιχεία, βέβαια, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εμβολιαστική κάλυψη για την πολιομυελίτιδα παραμένει στο 99% τόσο το 2018 όσο και το 2021, χωρίς να παρουσιάζεται πτώση του εμβολιαστικού ποσοστού όπως συμβαίνει με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, η εμβολιαστική κάλυψη για πολιομυελίτιδα μειώθηκε κατά 4% μεταξύ 2018 και 2021, στη Βουλγαρία και την Εσθονία κατά 3%, στη Σλοβενία κατά 8%.

Καμία μεταβολή δεν παρουσιάζεται στη χώρα μας και αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά, αφού διαχρονικά από το 2018 έως και το 2021 το ποσοστό εμβολιασμού με την πρώτη δόση στα Ελληνόπουλα είναι 97% και με τη δεύτερη δόση ανέρχεται στο 83%. Ενδεικτικά, στην Ισπανία το ποσοστό εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση έναντι της ιλαράς μειώθηκε κατά 3% μεταξύ 2018 και 2021. Το ίδιο και στην Ιταλία και τη Σουηδία, ενώ άλλες χώρες καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης (-7% στη Ρουμανία, -10% στη Λετονία, -5% στην Εσθονία και την Κροατία).

«Εφόσον υπάρχουν μη εμβολιασμένες ή υποεμβολιασμένες πληθυσμιακές ομάδες στις ευρωπαϊκές χώρες και η πολιομυελίτιδα δεν έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως, ο κίνδυνος επανεισαγωγής του ιού στην Ευρώπη παραμένει. Επιπλέον, στην περίπτωση της ιλαράς, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ο ιός μπορεί να βρει τον τρόπο να εξαπλωθεί σε θύλακες απροστάτευτων πληθυσμών όταν η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι η βέλτιστη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρούσματα που μπορούν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έχουν εξαλείψει την ιλαρά», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις