Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Ο πόλεμος κατά του δολαρίου και το δυσθεώρητο χρέος απειλούν την αμερικανική OIKONOMIA KAI MAZI TOYΣ όλο τον κόσμο - Γιατί οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να σταματήσει επειγόντως το τύπωμα δολαρίων


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Το δολάριο ΗΠΑ αντιπροσώπευε το 58,36% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων το

τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Currency Composition of Foreign Exchange Reserves (COFER) του ΔΝΤ κάτι που δείχνει πως η αποδολαριοποίηση του πλανήτη εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Αρκεί να αναλογιστεί κανεί πως πριν από λίγα χρόνια το ποσοστό ήταν 66%.

Συγκριτικά, το ευρώ είναι μακράν δεύτερο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20,5% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ το κινεζικό γουάν αντιπροσώπευε μόλις το 2,7% την ίδια περίοδο αλλά είναι σαφές πως έχουν τεθεί σε λειτουργία συγκερκιμένες διεργασίες.

Οι κινήσεις -ματ της Κίνας

Η Κίνα είναι ένας από τους πιο ενεργούς παίκτες σε αυτή την ώθηση, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της στο παγκόσμιο εμπόριο αυτή τη στιγμή και ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Με βάση τους υπολογισμούς του CNBC για τα στοιχεία του ΔΝΤ σχετικά με την κατεύθυνση του εμπορίου το 2022, η ηπειρωτική Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος 61 χωρών, όταν συνδυάζονται τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος σε 30 χώρες.

“Καθώς η οικονομική ισχύς της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι θα ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το εμπόριο”, δήλωσε ο Chehab.

Η Κίνα – επί μακρόν μεταξύ των 2 κορυφαίων ξένων κατόχων αμερικανικών κρατικών τίτλων – μειώνει σταθερά τις συμμετοχές της σε αμερικανικούς κρατικούς τίτλους.

Συγκεκριμένα, κατείχε σχεδόν 849 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό βρίσκεται σε χαμηλό 12 ετών, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία.

Όμως η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που ζητά να απομακρυνθεί από το αμερικανικό δολάριο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεκίνο τον Απρίλιο, όπου φέρεται να ζήτησε τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ για το παγκόσμιο εμπόριο.

Το εμπόριο μεταξύ της Βραζιλίας και της Κίνας έφτασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ένα άλμα 10% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία ενός “ασιατικού νομισματικού ταμείου” για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 6 Απριλίου, ο υπουργός Εμπορίου της Μαλαισίας αναγνώρισε επίσης τις ανησυχίες της Μαλαισίας σχετικά με την εξάρτηση της Ασίας από το δολάριο ΗΠΑ.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της ASEAN στην Ινδονησία τον Μάρτιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν επίσης την ιδέα της μείωσης της εξάρτησής τους από το δολάριο ΗΠΑ, το ιαπωνικό γεν και το ευρώ και “να προχωρήσουν σε διακανονισμούς σε τοπικά νομίσματα” αντ’ αυτού.

Στις αρχές Απριλίου, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ευρέως ότι το Υπουργείο Εξωτερικών (MEA) είχε ανακοινώσει ότι η Ινδία και η Μαλαισία άρχισαν να διακανονίζουν τις συναλλαγές τους στην ινδική ρουπία.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ασία θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο από 70% στην παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.

“Η ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδυνθεί, αλλά η ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν είναι αυτό που είναι πλέον το ζητούμενο.

Υπάρχει ένα ολόκληρο μη αμερικανικό μπλοκ που αναπτύσσεται”, δήλωσε ο Tinker.

“Νομίζω ότι θα υπάρξει μια εκ νέου διεθνοποίηση των ροών”.

Γεωπολιτικές ανησυχίες

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν επίσης επιταχύνει την τάση απομάκρυνσης από το δολάριο ΗΠΑ.

“Ο πολιτικός κίνδυνος συμβάλλει πραγματικά στην εισαγωγή μεγάλης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας γύρω από το πόσο ασφαλές καταφύγιο είναι πραγματικά το δολάριο ΗΠΑ”, δήλωσε ο Galvin Chia από τη NatWest Markets.

Ο Tinker είπε ότι αυτό που επιτάχυνε τις εκκλήσεις για απο-δολαριοποίηση ήταν η απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το γουάν φέρεται να έχει αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ ως το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας και έχουν επιβάλει πολλαπλούς γύρους κυρώσεων στη Μόσχα.

Αυτό ανάγκασε τη Ρωσία να στρέψει το εμπόριο σε άλλα νομίσματα και να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού.

“Τώρα διαπιστώνετε ότι αν διαφωνείτε με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κινδυνεύετε να σας τα κατασχέσουν ή να τα παγώσουν τα κεφάλαια σας.

Πρέπει να έχεις εναλλακτικό μέρος για να τοποθετήσεις αυτά τα περιουσιακά στοιχεία”, δήλωσε ο Tinker.

Στη Μέση Ανατολή, ο μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου Σαουδική Αραβία φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στο εμπόριο σε άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο.

Αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν πλήρη απομάκρυνση από το εμπόριο πετρελαίου σε δολάρια βραχυπρόθεσμα, “νομίζω ότι αυτό που λένε περισσότερο είναι ότι υπάρχει άλλος παίκτης και θέλουμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να συναλλάσσονται μαζί του σε διμερή βάση χρησιμοποιώντας γιουάν”, δήλωσε ο Chehab.

Οι εξελίξεις αυτές είναι άσχημες για τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα για το απίστευτου μεγέθους χρέος τους.

Τα πράγματα είναι τραγικά στις ΗΠΑ στο θέμα της οικονομίας και κανείς εκτός αμερικανικής κυβέρνησης δεν γνωρίζει πραγματικά σε τι βάθος φτάνουν.

Η “φούσκα” της Wall Street και το τεράστιο χρέος της χώρας από τους προηγούμενους πολέμους, συν αυτό της Ουκρανίας, είναι απλά δυσθεώρητο, και απειλεί να πνίξει ολόκληρο τον πλανήτη, για αυτό Ρωσία, Κίνα, και Τουρκία μαζεύουν χρυσό με επίμονους ρυθμούς.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να απαιτεί από το Κογκρέσο να επεκτείνει άνευ όρων τα όρια δανεισμού, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της το καλοκαίρι.

Την Τετάρτη, ο Μακκάρθυ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, προβλέποντας εξοικονόμηση άνω των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και περιορίζοντας την περαιτέρω αύξηση των κρατικών δαπανών σε όχι περισσότερο από 1% ετησίως.

Όπως σημείωσε ο ομιλητής, εάν απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να απευθυνθεί στο Κογκρέσο για έγκριση.

Αργότερα, ο Μακάρθυ υποσχέθηκε να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την οποία θα πρέπει να πάει στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Politico, παραμένει ασαφές εάν ο ΜακΚάρθι θα καταφέρει να επιτύχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να μην αναφέρουμε την Γερουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις